Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Koliku će zatvorsku kaznu služiti pljevaljski narko-bos Darko Šarić još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi, imajući u vidu da postupak u kom je pravosnažno osuđen na 15 godina zbog organizovanog šverca 5.7 tona kokaina, nije jedini koji se protiv njega vodi. Naime, Šariću bi mogla da bude izrečena jedinstvena kazna zatvora nakon što se pravosnažno okonča i postupak za pranje novca stečenim od šverca narkotika, a u kom je prvostepeno, pred Specijlanim sudom, osuđen na devet godina zatvora.

Da li će postupak za pranje novca biti pravosnažno okončan zavisi od Apelacionog suda, pred kojim bi uskoro trebalo da se razmatraju žalbe na tu presudu. Ovaj sud bi mogao da potvrdi, preinači, ili ukine presudu i naloži novo suđenje. Upravo zbog toga je nezahvalno prognozirati kada će se Šarić naći na slobodi ili u kom trenutku će imati pravo da podnese zahtev za uslovni otpust.

U ovom trenutku, Šariću otkucava sedma godina boravka u pritvoru, u kom se nalazi od hapšenja 2014., a koja mu je od trenutka pravosnažnosti presude pretočena u izdržavanje kazne. Do potencijalnih preokreta moglo bi da dođe nakon što  Apelacioni sud odluči o žalbama u slučaju pranja novca.

„Ukoliko bi sud potvrdio kaznu od devet godina, Šarić bi, shodno Zakonu o krivičnom postupku mogao da podnese molbu da mu se izrekne jedinstvena kazna zatvora za oba dela. U sudskoj praksi jedinstvene kazne su obično nešto manje od zbira, pa bi tako umesto 15, mogao da bude osuđen na 20 za oba dela. Međutim, ovde je problematično što su se dva postupka, koja su otpočela u razmaku od godinu dana, tokom proteklih deset godina „razmimoišla“, pa je tako slučaj pranja para tek po prvi put prvostepeno okončan, dok je za šverc kokaina stigao i da se ponovi, a potom i pravosnađno okonča“, kazao je za portal Nova.rs izvor iz pravosuđa koji je insistirao na anonimnosti.

On dodaje da bi pitanje Šarićevog izlaska na slobodu moglo da se povede da Apelacioni sud nije doneo odluku u postupku za šverc kokaina, a da je istovremeno ukinuo presudu za pranje para.

Pročitajte još:

„U tom slučaju otvorila bi se mogućnost da Šarić traži da bude pušten iz pritvora, u kom se nesumnjivo nalazio predugo. Ovako, on je nakon pravosnažnosti jednog postupka automatski poslat na izdržavanje kazne, pa mu u ovom trenutku jedino preostaje da se nada što  što bržem epilogu postupka za pranje novca, ali i što blažoj kazni. Tada će zasigurno podneti molbu za izricanje jedinstvene, što rade gotovo svi osuđenici, pa bi tek od tog trenutka zapravo moglo da se krene u licitiranje kada bi mogao da izađe na slobodu“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Ukoliko bi za pranje novca bio oslobođen, uslovni otpust bi mogao da traži nakon izdržane dve trećine kazne koja mu je izrečena za šverc droge, što bi okvirno moglo da bude oko 2024. godine“.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare