Darko Šarić osuđen na 15 godina zbog trgovine narkoticima

Hronika 09. nov. 202016:41 > 16:49
Podeli:
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Na istu kaznu zatvora osuđen je i Goran Soković, koji je u bekstvu i kojem se sudilo u odsustvu, navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenog na njegovom sajtu. Apelacioni sud je njima potvrdio kazne iz provstepene presude, mada je promenio kvalifikaciju krivičnog dela, dok je ostalim otuženima kazne mahom neznatno smanjio ili povećao.

Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bekstvu. U obralzoženju odlukeo kazni za Šarića, sud je naveo da je olakšavajuća okolnost za njega što je porodičan čovek, ali da je kao otežavajuću okolnost cenio što je „kriminalna aktivnost kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou, koja je kroz kontinuirane aktivnosti baratala sa nesporno utvrdeno velikim količinama kokaina“.

Pritom je imao u vidu i Šarićev raniji život, ali to nije uzeto u obzir prilikom odmeravanja kazni.

„Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti koje je utvrdio na strani ovog okrivljenog olakšavajuće okolnosti nisu mogle biti od takvog značaja da bi to dovelo do blaže kazne od maksimalno zaprećene zakonom, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina“, naveo je Apelacioni sud.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar