Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je danas tužilaštvo da "bez odlaganja" procesuira aktuelnog ministra odbrane i bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, zbog kako se navodi, "nezakonitih poslova" sa privatnom firmom GIM oko prodaje oružja. Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije, za Nova.rs je naglasio da u Srbiji hitno treba ukinuti tužilaštvo kao organ, jer ono služi samo kao "tehnička podrška" vladajućoj stranci.

Iz Koalicije su ocenili da će, ukoliko Stefanović ne bude uhapšen i procesuiran, biti „ozvaničen potpuni trijumf kriminala nad državom“.

Pročitajte još:

„Ako je za tužilaštvo normalno da se trguje sa firmom, odnosno, svojim ocem, da mu prolongira plaćanje duga koji je nastao na osnovu posla koji su oni dobili po povlašćenoj ceni i da na sve to zatvore posao tako što će izbeći postupak javne nabavke, te dati posao firmi bliskoj vlasti, ako sve to nije dovoljno tužilaštvu da uđe u procesuiranje onda je najbolje da se ono ukine kao organ. Nema potrebe da postoji kao takvo. Ako im nije dovoljno ono što su Stefanović i Mijailović uradili da uđu u postupak, onda je ovo samo još jedan u nizu dokaza da služe kao „tehnička podrška“ vladajućoj stranci. Ovde je sve vrlo jasno. NIN je pisao o tome na osnovu materijalnih dokaza i dokumenata, novinari su uradili posao umesto tužilaštva“, rekao je Dobrašinović.

„Da u Srbiji ništa ne cveta kao nepotizam, korupcija i organizovani kriminal, potvrđuje pisanje NIN-a sa priloženim dokazima o protivzakonitim poslovima u kojima su glavni akteri bili Nebojša i Branko Stefanović.

U tom slučaju potpuno je demontiran pravni sistem Srbije, a povezanim licima i firmama omogućena protivzakonita zarada na štetu građana“, stoji u saopštenju.

Podsetimo da je vest da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u vreme kada je na čelu bio bivši ministar Nebojša Stefanović, prodavalo rashodovano oružje policije privatnoj firmi GIM Gorana Todorovića, a koju je zastupao Stefanovićev pokojni otac Branko, podigla prašinu u javnosti.

Portalu Nova.rs, nedeljnik Nin je ustupio dokumenata koji dokazuju kako je MUP poslovao sa GIM-om, odnosno prodavao pešadijsko i artiljerijsko naoružanje koje policiji više nije bilo potrebno.

Potom, poslednja priča istraživačkih novinara otkriva da je preduzeće GIM kupovalo oružje od policije. Pošto puške i pištolje nikada nisu platili, dug su kompenzovali tri godine kasnije – džipovima treće firme, Britiš motors, a čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član glavnog odbora Srpske napredne stranke. Stručnjaci smatraju da bi takav ugovor trebalo poništiti.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare