Foto: Afera Krušik, Nebojša i Branko Stefanović

Vest da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u vreme kada je na čelu bio bivši ministar Nebojša Stefanović, prodavalo rashodovano oružje policije privatnoj firmi GIM Gorana Todorovića, a koju je zastupao Stefanovićev pokojni otac Branko, podigla je prašinu u javnosti. Portalu Nova.rs, nedeljnik Nin je ustupio dokumenata koji dokazuju kako je MUP poslovao sa GIM-om, odnosno prodavao pešadijsko i artiljerijskog naoružanje koje policiji više nije bilo potrebno.

Ovim pitanjem bavio se nedeljnik NIN u novom broju, a na svetlo dana isplivao je ugovor o komisionoj prodaji naoružanja koje je inače rashodovano još 2012. godine i to u dve serije:

Prema tom ugovoru jedno je bilo pešadijsko oružje vredno 1.406.862 dolara i drugo artiljerijsko naoružanje u vrednosti 252.550 dolara.

Izvor: Nin

Ono što se u ovim ugovorima koje je nedeljnik NiN ustupio vidi jeste da je firma GIM koju je zastupao u međuvremenu preminuli Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića imala povlaščeni položaj u poslovanju sa MUP-om Srbije.

Izvor: Nin

Ovo je inače drugi slučaj u kome se spominje firma GIM u vezi nabavke naoružanja. Ime ove fire isplivalo je još prošle godine kada je u javnosti odjeknula afera „Krušik“.

Izvor: Nin

Takođe u ugovoru koji je dobila Nova.rs se vidi da se frima GIM obavezuje (Komisionar) da za nakanadu i proviziju u svoj račun i u ime Komintenta u ovom slučaju (MUP Srbije) izvrši izvoz oružja i to u skladu sa dozvolom koju je izadalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Po tom ugovoru, Komintent u ovom slučaju firma GIM preuzima oružje od Komisionara u ovom slučaju od MUP-a Srbije u viđenom stanju, bez garancije za kvalitet u skaldu sa konkursnom dokumentacijom i obrascom ponude na osnovu poziva za dostavljanje ponude za postupak otuđenja  potem prodaje rashodovanogo oružja… piše u ugovoru koji je dobila redakcija Nova.rs.

Izvor: Nin

Iz ugovora se vidi da je ukupna vrednost prodatog oružja bila 1.659.412 američkih dolara, kao i da je cena data na paritetu i iz skladišta Komintenta (roba utovarena na kamion) u viđenom stanju i postojećoj ambalaži.. Takođe saznajemo da je ovaj ugovor zaključen u šest primeraka i da problemi koji mogu nastati reše sporazumno.

Izvor: Nin

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić za N1 rekao je da je posao između MUP-a i GIM-a zaključen 2015. godine i dodaje da je GIM imala privilegovan status u poslovima sa MUP-om.

Izvor: Nin

„Vidimo da je MUP trgovao sa GIM-om u 2015. godini, tada je potpisan prvi ugovor za prodaju oružja – malokalibarskog oružja i nekog artiljeriskog oružja, u ugovoru nije specifikacija koje je oružje, navodi se da je po kamionima, dakle, to se prodaje na kilo, ugovor je za milion i 600 hiljada, međutim i pored stavke u ugovoru da se sve isplati u roku od 180 dana – šest meseci – to se nije desilo. To je trebalo da bude početkom 2016. godine“, ističe Cvijić.

Izvor: Nin

Inače preuzeto oružje kako je pisao i sam NIN otkriva da firma GIM to oružje nikada nije platio, pa se u posao uvlači firma visokog funkcionera SNS-a, koja dug policiji namiruje isporukom – džipova”.

Izvor: Nin

Naime, MUP-u Srbije oružje nije bilo nikad plaćeno, čak ni tri godine, odnosno 2018. posle isteka roka za plaćanje i nisu nikad pokrenuli čak ni postupak naplate. Tad firma GIM predlaže da se problem reši kompenzacijom, odnosno da se dug prebije isporukom terenaca za MUP Srbije i to 49 primeraka „lend rover“, a kompenzaciju je završio novi igrač – firma bliska SNS-u.

Pročitajte još:

„Ta firma ‘British motors’ – to je firma čiji je vlasnik član GO SNS, bio je nekada i poslanik vladajuće stranke, i ona se uključuje kao treći faktor te 2018. da umesto tog duga koji GIM nije isplatio MUP-u da ona da džipove i to je zanimljivo, jer u prvoj toj trgovini to se dešava dok je Nebojša Stefanović ministar, taj ugovor je praktično sklopljen između oca i sina“, objašnjava Cvijić za N1.

Inače vlasnik firme „British motors“ je Ostoja Mijailović, nekadašnji član Nove Srbije, a od 2015. godine član SNS-a. Komapnija se obavezala da će MUP-u dostaviti 49 vozila marke „lend rover“, ugovorena cena za ta vozila je, prema pisanju NIN-a, 2.449.510 evra sa PDV-om.

Inače ista ova firma je ove godine Gradu Beogradu isporučila iste „lend rovere“ za sistem „Oko sokolovo“.

Kompaniju „British motors“ nije bilo moguće dobiti, a nadležne institucije su bez reakcije, navodi N1

Kompanija GIM je, prema saznanjima BIRN-a, kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva. Zbog ukazivanja na to da se novac nezakonito isisava iz Krušika, za sada, jedino snosi uzbunjivač – Aleksandar Obradović, dodaje N1.

#related-news_0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare