Obeležavanje prve godišnjice tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", gde je učenik iz vatrenog oružja ubio devetoro đaka i čuvara škole Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

"3. oktobar, dan tvog rođenja... 13 proslavljenih u veselju i već drugi u kom se Bogu molimo da do tebe dopre naša ljubav, u kom ti u zajedništvu šaljemo omiljene balone..."

Ovim rečima, potresnu objavu posvećenu svojoj ćerki Emi, koju je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio dečak (13), započela je njena majka Nina Kobiljski povodom rođendana svoje ćerke. Ema je bila učenica VII/2, a o tome koliko je bila hrabra, ostalo je da svedoči da se bez razmišljanja suprotstavila ubici koji je ušao u učionicu i otvorio paljbu na učenike.

Maloletnik je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.

Potresnu objavu Emine majke Nine Kobiljski prenosimo u celosti:

Ema Kobiljsk Foto: Privatna arhiva

„3. oktobar, dan tvog rođenja….13 proslavljenih u veselju i već drugi u kom se Bogu molimo da do tebe dopre naša ljubav, u kom ti u zajedništvu šaljemo omiljene balone.

Svaki dan je dan ljubavi i tuge, rekao bi čovek da su isti, ali ima onih posebnih, onih koje pamtimo po radosti… Tih dana, za udah, potrebno je mnogo zagrljaja…
I onda, u samoći tražimo oči tvoje, ruke tvoje, tvoj glas i tvoj osmeh… i ti nam se sa slike smešiš, bez ljutnje, sa blagim pogledom… Dok ti mi kroz suze govorimo i ponizno priznajemo: nismo te slagali srećo naša, mi nismo znali da zlo vreba…

Nismo znali da on već 1. maja prekriva kameru i uzima očeve pištolje i municiju, dok ti tog istog 1. maja juriš na livadi za loptom.

Ljubavi, tvoj tata je sportista, a tvoj deda je vojnik jasnog stava da je rat jedna strahota i da je oružje zlo, koje očima svojim nikada videli nismo. Nismo znali da je taj tata, koji nikada vojnik nije bio, zapravo voleo da se u maskirnu uniformu maskira, da se igra rata, da kupuje hiljade metaka municije, čuva puške, kupuje pištolje i tako maskiran se nama sada kao sportista predstavlja.

Foto: Privatna arhiva

Znam da znaš da to sportista nije, a da nije ni vojnik… Kaže da nije ni trener iako sam bira da svoje oružje svom sinu u ruke stavlja i da ga vodi u mesto sopstvene razonode… – ne, ljubavi, ne u park, ne na igralište – u streljanu, njegovo mesto opuštanja. Mi to srećo nismo znali… On je znao.

Rekla si: čudan je, a ja sam ti rekla: druži se, videćeš, ljudi su dobri kad ih upoznaš… Ti si mi verovala… Nisam umela da prepoznam dečiju intuiciju, jer nisam tada znala da mu roditelji pravdaju više stotina izostanaka dok objašnjavaju da im dete spava preko 20 sati dnevno i da ne mogu da ga probude… A oni su znali.

I dok me sa slike gledaš, prizivam 2. maj, tvoj dlan na mojim ledjima i tvoj glas koji mi kazuje: Maki, znas li ti koliko ja tebe volim? Nisam tada znala da on svojoj majci piše: mrzim te… Ona je znala.

I šta sad kad streljana dovede do streljanja, kad pištolj opali u školi, kad mržnja dovede do zla i kad bolest dovede do ludila?

Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pitamo se dok ti cveće na grobu sadimo, dok ti sveću palimo i sliku ti milujemo i kažemo: nismo te slagali ljubavi naša, i dalje verujemo da čoveka treba da krasi dobrota, plemenitost, hrabrost, odgovornost, blagost, poštenje i da se ovom užasu u kom živimo ne prepuštamo, već da se borimo za sistem vrednosti po kom smo tebe gajili, jer ako od toga odustanemo, izgubili smo sve…“

Maloletnog ubicu dovode u sud

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu u utorak se nastavlja krivični postupak protiv Miljane i Vladimira Kecmanovća, oca maloletnog ubice iz „Ribnikara“ koji za svoj zločin nikada neće odgovarati, jer ga je počinio sa svega 13 godina. Za utorak je zakazano saslušanje svedoka, a najavaljeno je da će protiv svojih roditelja svedočiti i maloletni ubica.

On se, podsećanja radi, od 3. maja kada je uhapšen u dvorištu škole, nalazi u specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi za decu u Beogradu, odakle će biti doveden u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Maloletnik može da iskoristi svoje zakonsko pravo i da ne svedoči protiv roditelja, budući da su najbliži članovi porodice.

Miljana Kecmanović, podsećanja radi, tereti se da za krivično delo nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja, imajući u vidu da je njen DNK trag pronađen na jednoj od čaura u učionici škole, kao i na gumici za kosu kojom je bila vezana flaša u kojoj je njen sin napravio molotovljev koktel.

Irina Borović, MIljana Borić i Borivoje Borović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Vladimir Kecmanović je optužen da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, s obzirom na to da je dete od tada 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, te da nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u svojoj kući. On se nalazi u pritvoru otkako je 3. maja priveden. Oboje su od početka krivičnog postupka negirali krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Hapšenje Vladimira Kecmanovića, oca dečaka ubice iz
Hapšenje Vladimira Kecmanovića Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na optužnici se pored Kecmanovića nalazi i Nemanja Marinković, instruktor streljane u kojoj je dečak, prema istim navodima, uvežbavao pucanje iz vatrenog oružja. On se tereti za davanje lažnog iskaza.

Protiv porodice Kecmanović vodi se i više parničnih postupaka po tužbama oštećenih, odnosno članova porodice ubijene i ranjene dece i nastavnice istorije.

Bonus video: Nastavljeno suđenje za masovno ubistvo u Ribnikaru, svedočila majka povređenog đaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare