Foto: Nadzorne kamere/Printscreen; Nova.rs

Slučaj nestanka devojčice Danke Ilić (2), za kojom se tragalo danima pre nego što su njene ubice priznale da su je udarili automobilom u Banjskom polju, podigao je Srbiju na noge. Brojne službe su danima tragale za devojčicom, pretraživao se svaki pedalj borskog kraja, a po prvi put je pokrenut i sistem "Pronađi me". Cela Srbija strepela je zbog sudbine male devojčice, a slična situacija, kada je nestanak izazvao brojna pitanja bez odgovora, dogodio se krajem 2022. godine, kada je u Beogradu nestao Splićanin Matej Periš.

Potraga za telom devojčice Danke Ilić (2) traje i dalje u borskom kraju. Nakon hapšenja radnika JKP „Vodovod“ Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50), koji su priznali da su je 26. marta udarili službenim automobilom, ubili, a potom telo odvezli do deponije gde su je bacili, a zatim dva dana kasnije premestili na drugu lokaciju, istraga ovog slučaja bazira se na potrazi za njenim telom.

Policija danima češlja potez oko sela Zlot odakle je jedan od osumnjičenih, Lazarevu pećinu, seosko groblje u selu Zlot i okolna mesta, a tenzija u javnosti, sa protokom dana, povećavaju i brojna pitanja o ovom slučaju koja su ostala bez odgovora.

Potraga za telom Danke Ilić: MUP pretražuje Lazarevu pećinu Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Na gotovo isti način otvarala su se pitanja kada je u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu netragom nestao Splićanin Matej Periš, koji je u našem glavnom gradu bio kako bi proslavio Novu godinu. Kobne večeri su se provodili u klubu Gotik u Beton hali, da bi se u jednom trenutku Periš odvojio od svojih prijatelja i tada mu se izgubio svaki trag.

Drugari sa kojima je doputovao iz Hrvatske prijavili su odmah policiji da ne mogu da stupe u kontakt sa njim, a sutradan je i zvanično otpočela policijska potraga. Dani su prolazili, novinari su razgovarali sa brojnim gostima noćnog kluba, ali niko nije mogao sa sigurnošću da kaže šta se dogodilo sa Splićaninom. Upravo odustvo zvaničnih policija u ovom slučaju doprinelo je da se među građanima stvore brojne teorije, doduše bez utemeljenja, o sudbini mladića.

Tako je bilo sve dok se policija nije zvanično oglasila i pokazala rekonstrukciju njegovog kretanja. Prikazali su video snimak sačinjen od snimaka sa više sigurnosnih kamera oko kluba i utvrdili kuda se Periš kretao. Na tim kadrovima se može videti kako mladić trči pored reke, zatim prelazi Karađorđevu ulicu u kojoj pokušava da zaustavi taksi. Kako ga taksista nije primio, nastavio je da trči okolnim ulicama. Iz načina na koji se kretao nije se moglo zaključiti da li Periš trči zato što beži od nekoga ili nekud žuri.

Foto: Printscreen MUP Srbije/Video

Poslednja kamera usnimila ga je kako pored restorana Savanova silazi ka reci. Kako je reč o snimku siromašnog kvaliteta, ne može se jasno razaznati trenutak kada ulazi u vodu. Teorija policije bila je da je Periš tu ušao ili upao u reku. I to je bio prvi (i poslednji) put da je policija na ovaj način saopštavala informacije o nestaloj osobi.

Potraga, reka Sava, policija, rečna policija, čišćenje reke, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Misterija mobilnog telefona

Među brojnim misterijama koje su se tih dana pojavljivale, možda i jedna od najvećih bili su podaci sa Periševog telefona. Poslednji put, prema informacijama koje su se pojavljivale u javnosti, signal njegovog telefona lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Kako je telefon misteriozno „doplivao“ do Velikog ratnog ostrva, bila je prava misterija, kao i to kako je moguće da on emituje signal, iako se nalazi u vodi. Ipak, ono što je bilo nelogično jeste da je taj signal lociran dva sata nakon što je kamera kod Savanove usnimila da je prišao vodi.

„Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva, oko 4.15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj „Savanove“ u 1.55? Kako je moguće da mobilni reaguje ako se nalazi u reci? Ako je Matej potonuo u reku, a mobilni mu je bio u džepu, onda je nakon 2.20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu reke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobilnog kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata“, izjavio je njegov otac Nenad Periš za hrvatske medije.

Sve ovo ukazivalo je na to da mobilni telefon Mateja Periša nije bio sa njim u trenutku nestanka, ali se ipak potvrdilo da to nije tačno. Naime, pet meseci nakon nestanka, mornari su ugledali telo kod Ade Huje. Pozvali su policiju koja je utvrdila da je reč upravo o nestalom Mateju Perišu.

Bonus video: Traje potraga za telom devojčice Danke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare