Foto: Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra prošle godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo pronađeno je 139 dana kasnije, 18. maja, na Adi Huji, 7,5 kilometara od kluba "Gotik" u kome mu se izgubio trag. Nenad Periš, njegov otac, u danima koji nisu ni malo laki za njega, u razgovoru za Nova.rs prisetio se prošle godine, od momenta kada mu je sin rekao da sa društvom ide za Srbiju za praznike do trenutka pronalaska njegovog tela.

Dva meseca pre te kobne noći, Matej je svome ocu rekao da je sa društvom isplanirao da ide za Beograd kako bi dočekali Novu godinu.

“Kada mi je to saopštio, osetio sam neki nemir. Osećao sam da ne treba da krene, a to su osetile i njegove sestre. Pokušali smo da ga odgovorimo, rekao sam mu da je daleko, da ima bližih mesta gde se može isto tako dobro provesti, ali nije vredelo. On je bio odrastao momak, nisam mu mogao braniti”, započinje svoju ispovest otac nastradalog mladića.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako dalje kaže, poslednji put videli su se 25. decembra, na Božić, četiri dana pred Matejev kobni put.

“To je bio naš poslednji zajednički ručak. Sedeli smo dugo Matej, njegove sestre i ja i igrali, ispostaviće se, poslednju partiju karata. 29. decembra oni su krenuli na put, a tada je bio i poslednji naš poziv, na granici Hrvatske i Srbije. Poslednju poruku koju mu je poslao glasila je: „Tata, ulazim u Srbiju“. Nakon toga komunicirali smo preko WhatsAppa. Bio je zadovoljan, srećan što je sa svojim prijateljima, iako je u meni i dalje bilo straha“, navodi Periš.

Nenad Periš za praznike je sa porodicom otišao u Barselonu, a 31. decembra oko 13 časova, njegovoj ćerki stigla je poruka koja im je promenila živote.

„Bili smo u taksiju kada se mojoj ćerki, Matejevoj sestri, preko Instagrama javio njegov drug koji je bio sa njim u Beogradu i rekao da je nestao. Prvim slobodnim letom dolazim iz Barselone u Beograd, gde ostajem i težim ka nekom tragu u vezi nestanka moga Mateja“, kaže neutešno otac.

Foto: Privatna arhiva

Dva i po meseca Nenad navodi da se svakodnevno preispituje, istovremeno tragajući i rekonstruišući svaki sekund Matejevog dolaska i boravka u Beogradu.

“Nakon toliko vremena, bez ijednog traga, jedina želja mi je bila da ga nađem i da se zajedno sa njim vratim u Split, ili tako što će sedeti pored mene ili u nekoj kutiji. Gotovo svakoga dana dolazio sam do tog kluba gde je poslednji put viđen. Kako je i zašto Matej upao u Savu ni posle 12 meseci nemam odgovor. Nikada nisam dobio odgovor na poruku koju sam mu poslao”, navodi naš sagovornik.

Nenad Periš često ponavlja da nikoga ne krivi za smrt svog sina, ali i da ga nikada nije video ni pijanog ni pod uticajem narkotika.

“Matej je bio sportista, redovno je trenirao, radio i imao uredan život. Dalje od toga ne znam. Nikada, ali baš nikada, Mateja nisam i ne mogu povezati s uživanjima nekakvih opijata. Imao je velike planove za budućnost, a moja želja je da uradim sve što je on planirao. Da bude ponosan na mene. Često mi je govorio: „Bravo, tata“. Hvala Bogu koji mi daje snagu da nastavim živeti, s mojim Matejem, jer on je u svakom trenutku u svakom mom udisaju i verujem da ćemo jednog dana ponovo biti zajedno”, potreseno kaže Periš.

Nenad Periš, otac Mateja Periša odnosi njegov kovčeg Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od gubitka sina, naš sagovornik navodi da pokuša da nastavi život kakav je nekada vodio. Ipak, on više nikada neće biti takav.

„Ta nova životna situacija promenila je sve u mome i životu moje porodice. Prvenstveno sam morao ponovo upoznati sebe i susresti se s novom istinom, shvatiti je i prihvatiti koliko god ona teška bila. Matej nije ni probao život koji je bio pred njim, a najteže mi je da prihvatim da je morao otići s ovoga sveta na jedan jako težak i traumatičan način, sam u reci i da mu niko nije mogao pomoći”, zaključuje Nenad Periš i ističe da bi njegov sin, njegov Matej, želeo da nastavi dalje i da nikako ne padne.

Pročitajte još:

Podsetimo, kobne večeri, u noći između 30. i 31. decembra, Periš je iz nepoznatog razloga napustio klub „Gotik“, a potom je usnimljen kako trči beogradskim ulicama i zaustavlja taksi. Poslednji snimak na kome je Matej jeste video sa nadzornih kamera restorana „Savanova“ na kome se vidi kako se spušta niz stepenice koje vode do reke.

Više javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema osnova sumnje da je smrt Mateja Periša posledica izvršenja krivičnog dela, imajući u vidu sve okolnosti od njegovog nestanka u noći 30 i 31. decembra 2021. godine, izvršene provere, do pronalaska njegovog tela, 18. maja u reci Dunav, kod Ade Huje.

BONUS VIDEO: Ispraćaj Mateja Periša u Splitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar