A. Raičević, pilot, gašenje požara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U gašenje požara, koji se ne smiruje na Brezovici na Mokroj Gori, uključena su od jutros četiri helikoptera MUP-a, koji u svakom naletu izbace 1.000 - 1.200 litara vode. Piloti daju sve od sebe ali im vetar i gust dim stvaraju velike probleme.

Akcija gašenja požara iz vazduha na Mokroj Gori otpočela je jutros od pet časova kada su helikopteri stigli na teren, a već sat kasnije počeli su sa nadletanjima i gašenjem.

A. Raičević, pilot, gašenje požara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Kada smo stigli, ocenili smo pravce prostiranja požara i lokaciju na kojoj je najbolje da se postave bazeni za vodonapajanje. Akcija traje ceo dan, ne znam tačno koliko je nadletanja bilo ali uglavnom je to čitav dan. U jednom naletu helikopter nosi između 1.000 i 1.200 litara vode. Situacija je teška ali borimo se da pomognemo i ugasimo ovaj požar“, kaže pilot Helikopterske jedinice MUPA-a Aleksandar Raičević.

Ono što pilotima prilikom gašenja požara iz vazduha nikako ne ide na ruku je vetar, koji u poslednje vreme prati svaki požar, pa i ovaj na Mokroj Gori.

A. Raičević, pilot, gašenje požara
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Nezgodno je što je vetar promenljiv, menjaju se i pravac i jačina. Moramo da se prilagođavamo i iz minuta u minut pratimo situaciju na terenu. Problem je što se požar nalazi na izuzetno velikoj visini, visoke su temperature što automatski ograničava performanse naših vazduhoplova. Dim je takođe problem, dosta je gust, što ometa nadletanje jer u njega ne smemo da ulazimo. Vodu ispuštamo sa visine od 50 do 100 metara, sve zavisi kakav je teren i pristupačnost“, dodaje pilot Raičević.

Rezervoar za napajanje helikoptera postavljen je u Kremnima, petnaestak kilometara od vatrom zahvaćenog područja koje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara.

Požar u Mokroj Gori i dalje je aktivan, a Helikopterske jedinice MUP-a akciju današnjeg gašenja iz vazduha završile su nešto posle 17 časova. Sa terena su povučeni i pripadnici Civilne zaštite a više od 130 vatrogasaca i dalje se bori sa vatrom na više od 100 hektara koja još uvek ne posustaje.

BONUS VDEO: Vatrogasci u sadejstvu sa Helikopterskom jedinicom nastavlјaju sa gašenjem požara na Mokroj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar