Požar na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Da bi se stiglo do vatre u Brezovici, na Mokroj Gori, tokom noći je bilo neophodno proširiti postojeće šumske puteve, ali i iskopati jedan novi. Do ranih jutarnjih sati prošireno je i prokopano 8.5 km. puteva kroz brezovičku šumu. Tako je omogućeno da vatrogasci sa cisternama stignu do što više lokacija i nastave gašenje četinarske šume.

Pročitajte još:

Do prvih jutarnjih sati prošireno je osam kilomatara šumskih puteva, ali i prokopan jedan novi, duži od 300m. Sektor za vandredne situacije Užaica angažovao je kompletnu raspoloživu mehanizaciju koja je tokom večeri izašla na teren,

„Požar je prvi primetio Dragan Toković načelnik Vatrogasno spasilačke jedinice Mokra Gora i odmah nas je obavestio. Mobilisali smo ceo Vatrogasno spasilački bataljon i obavestili Gradsku upravu jer smo imali informaciju da nisu svi putevi pristupačni i da treba pomoć mehanizacije. Angažovana je mehanizacija javnih preduzeća i privatnih izvođača pa su brzo stigli i krenuli sa radovim“, kaže za Nova.rs načelnik Sektora za vandredne situacije Saša Cicvarić.

Požar na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Cicvarić dodaje da je postojao jedan šumski put i da je to bila jedina komunikacija sa šumom zahvaćenom požarom.

„Taj putni pravac smo proširili i priveli ga nameni da vatrogasna vozila mogu da dolaze. Po obodu tog puta bila je visoka nekošena trava pa su gredelji i buldozeri skidali sve što je ometalo prohodnost. Otvorili smo novih 2 kilometara puta a na više od 6 kilometara smo izvršili popravku, tačnije proširenje. Probili smo i jedan novi put dug negde oko 350 metara da bismo sišli u podnožje požara. To se radilo do pet ujutru, malo je falilo da se spustimo do dna, ali nas je zaustavila litica“, priča Cicvarić koji je na mestu požara od njegovog izbijanja.

Požar na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Putevi kojima se kreću vozila u nekim delovima su izuzetno strmi, ali zahvaljujući vatrogasnim jedinicama cisterne uspevaju da stignu do vatre. Svi koji se nalaze na terenu kažu da je probijanje puteva bilo od velike važnosti za gašenje požara.

Nepristupačni šumski putevi često ometaju efikasnu intervenciju vatrogasnih jedinica, a kako nam je rekao naš sagovornik, najveći problem su putevi u privatnim šumama gde su najčešće nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Nešto bolja situacija je u državnim šumama, ali ne dovoljno dobra.

Požar na Mokroj Gori Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Značaj šumskih puteva ponajviše se vidi kada se u šumi dogodi požar. U Srbiji se i po ovom problemu reaguje na posledice, dok je preventivno delovanje i dalje u drugom planu.

BONUS VIDEO: Požar u Vranju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar