Kusturica podigao Mokru Goru na noge: Učestvuje u gašenju požara

Društvo 02. avg. 202117:41 > 17:48
Podeli:
Drvengrad, Mokra Gora, požar, Emir Kusturica
Foto: Slavica Panić/Nova.rs/Nemanja Jovanović

Vest o požaru u šumi na mokrogorskoj Brezovici stigla je iz Drvengrada, gde se nalazi Vatrogasna jedinica Mokra gora. Vatru je ugledao i Emir Kusturica koji se odmah uključio u organizaciju gašenja požara. Kako za Nova.rs kažu vatrogasci na licu mesta, Kusturica je pre svega neko ko taj teren dobro poznaje, ali je i njegov autoritet u nadležnim institucijama bio od velikog značaja.

Područje Brezovice zahvaćeno požarom nalazi se naspram Drvengrada na Mokroj Gori. Odatle je i stigla vest o požaru, ali i apel da se u njegovo gašenje uključe sve raspoložive snage. Prema rečima očevidaca, prvi u akciji bio je Emir Kusturica koji je noć proveo sa vatrogascima.

„Požar je primetio Dragan Toković, komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Mokra Gora koja se nalazi na Mećavniku. Odmah po dojavi mobilisali smo ceo vatrogasno-spasilački bataljon. Naravno, gospodin Kusturica je svojim prisustvom i poznavanjem terena dosta doprineo, ali i svojim autoritetom, da se što više snaga, sredstava i mehanizacije u najkraćem roku obezbedi“, kaže za Nova.rs načelnik Sektora za vandredne situacije Užice Saša Cicvarić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da je Kusturica reagovao i lično tražio podršku nadležnih, potvrdila nam je i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

„Čuli smo se odmah po izbijanju požara sa Emirom Kusturicom, razgovarali smo sa njim jer je on bio svedok na terenu, odmah po izbijanju požara. Svakako da je Emir Kusturica bio neko ko je sve nas obavestio i alarmirao sve one koje je u tom trenutku smatrao da treba. Zajedničkim snagama Grada Užica, njega i svih ostalih, uspeli smo da reagujemo na vreme, koliko je to bilo moguće“, kazala je Radivojević.

Odmah po izbijanju požara u gašenje je uključeno oko 80 vatrogasaca, da bi tokom noći, iz svih krajeva Srbije stiglo pojačanje i u ljudstvu i u vozilima, a rano jutros doleteli su i helikopteri. Vatru gase i pripadnici Civilne zaštite, Dobrovoljna vatrogasna društva, a pomažu pružaju i rendžeri sa kvadovima iz Parka prirode Mokra Gora.

„Sve je Kusturica podigao na noge, verujte, da nije bilo njega ne bi se sve odradilo tako brzo i efikasno da se omogući da vozila stignu do vatre. Noćas su prokopani putevi, sa svih strana stiže pomoć, nadleću helikopteri, svi na terenu daju sve od sebe, na prvom mestu vatrogasci, ali sam siguran da je njegovo angažovanje posebno značajno“, rekao je za naš portal jedan od angažovanih na terenu.

Profesora Emira Kusturicu smo pokušali da pronađemo u njegovom Drvengradu, ali smo se mimoišli jer se ponovo vratio na mesto požara gde je proveo prethodnu noć. Od njegovih saradnika smo saznali da ga je sve ovo jako pogodilo, te da nije raspoložen da govori za medije.

Drvengrad, Mokra Gora
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Požar koji je juče zahvatio borovu šumu Brezovice na Mokroj Gori proširio se na više od 100 hektara. O lokalizaciji požara se ne može još govoriti iako je na terenu više od 130 vatrogasaca, sa oko 40 vozila i četiri helikoptera. Gašenje najviše ometa vetar koji u nekim trenucima ne dozvoljava nadletanje helikoptera tj.umanjuje njihovu efikasnost.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar