Vladimir Rebic i Aleksandar Vulin
Vladimir Rebić i Aleksandar Vulin Foto:FoNet/MUP Srbije

Ministar policije Aleksandar Vulin izmenio je Pravilnik o ponašanju i policajcima zabranio da se fotografišu na radnom mestu, kao i da objavljuju neprimerene tekstove i komentare na internetu i društvenim mrežama. Iako u ovoj odluci ne bi trebalo da bude ničeg spornog, činjenica da se ministar Vulin bavi ovakvim Pravilnikom, desetak dana nakon što je poziranjem s osuđivanim kriminalcem i vođom navijača, pojmu neprimerenosti dao novi oblik, u najmanju ruku je bizarna.

BIzarnostima tu pak, nije bio kraj, jer je ubrzo usledio, još jedan neuspeli pokušaj ministra, da proglasi zlonamernim medije koji su se drznuli da vest o izmenama Pravilnika povežu sa famoznom fotografijom sa Birfesta.

Tako je juče, skrivajući se po ko zna koji put iza zvaničnog saopštenja i pečata MUP, ministar Vulin poručio „zlonamernim“ medijima da je Pravilnik donet još 2018. a da je sada, unapređen novim tačkama (koje je verovatno on lično utvrdio), „a sve u cilju zaštite ugleda MUP i policijskih službvenika“.

Koliko je on sam radio na zaštiti ugleda MUP i koliko mu je do istog zaista stalo, pokazuje najpre sporna fotografija sa Birfesta, ali i nedavno otkriće portala Nova.rs da se pored policijske uniforme, okitio i činom. Bez ikakvog srama (odsustva vidno izraženijeg nego u vremenu kada je bio ministar odbrane), stao je rame uz rame sa svim onim policijskim inspektorima, specijlacima i drugim službenicima, koji su se za taj posao najpre školovali i iza kojih ne stoji nikakva partija već životni izbor.

Takođe, ministar u svom saopštenju je juče naveo kako je „čudno što su ti isti mediji reagovali na neprimerene komentare i neprikladne fotografije pojedinih policajaca“ , a da danas “ napadaju MUP kad propisuje zabrane takvog ponašanja“.

Očigledno da ministar još uvek ne razume da on i MUP nisu sinonimi, ma koliko u to slepo verovao, svaki put kada na sebe navuče uniformu ili pod okriljem zvaničnog saopštenja, medijima uputi isečak stranice iz svog dnevnika.

Za razliku od ministra Vulina, zlonamernim medijima izrazito je stalo do ugleda MUP i svih policijskih službenika, koje će nastaviti da brani od svih ministara, s lažnim uniformama i činovima, koji se u slobodno vreme slikaju i druže s kriminalcima.

Podsetimo,  kako se može videti u Službenom glasniku, što je preneo prvi portal 021, promenjeni su samo delovi Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenika u MUP. Postojeći pravilnik, koji zabranjuje policajcima da na radu i van radnog vremena primaju novac i poklone, stavljaju privatni interes ispred javnog, da se učlanjuju u organizacije koje bi nepovoljno uticale na rad ili pak da konzumiraju narkotike i alkohol, dodate su još tri stavke.

Policajcima je od sada zabranjeno da „objavljuju fotografije, odnosno video snimke u uniformi, odnosno građanskom odelu, sa radnog mesta ili iz radnog prostora ili drugog mesta i prostora sa kog se posredno ili neposredno mogu identifikovati kao policijski službenici ili drugi zaposleni u Ministarstvu, na način kojim se narušava ugled Ministarstva“, ali im je zabranjeno i da „objavljuju fotografije, odnosno video snimke sredstava Ministarstva, na osnovu kojih se posredno ili neposredno mogu identifikovati kao policijski službenici ili drugi zaposleni u Ministarstvu, na način kojim se narušava ugled Ministarstva“, kao i da „objavljuju tekstove, komentare, video ili audio snimke neprimerenog sadržaja kojima se narušava ugled Ministarstva“.

 

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Odredbe same po sebi ne znače, kako neki mediji zlonamerno tvrde, da je policajcima zabranjena aktivnost na društvenim mrežama, već da su postovi, fotografije i snimci, koje su i ti mediji sami osuđivali i smatrali neprikladnim
za uniformu, sada Pravilnikom definisani kao nedozvoljeni. Svako može da koristi društvene mreže, ali ne i da koristi i zloupotrebljava oznake i sredstva MUP-a“, zaključio je MUP u saopštenju.

Vulinove zloupotrebe i neprikladno ponašanje

Međutim, nije problematična izmena Pravilnika, i bliže definisanje određenih odbredbi, već ko taj Pravilnik donosi i koliko se ta osoba koja Pravilnik donosi, i sama neprikladno ponaša ili fotografiše.

Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

A pravilnik je, prema pisanju portala, doneo ministar policije Aleksandar Vulin, koji je u oktobru 2020. godine uskočio u policijsku uniformu, zamenivši vojnu koju je nosio u Ministarstvu odbrane, iako nijedan njegov prethodnik to nije radio.

Kada bi običan građanin obukao uniformu, bio bi uhapšen zbog lažnog predstavljanja, ali ne i Vulin, jer se ispostavilo da je on ustvari pukovnik policije. Da, pukovnik. Aleksandar Vulin, ako je verovati zvanično saopštenju MUP, ima čin, što znači da je policijski službenik.

A šta Vulin, policijski službenik i prvi policajac Srbije radi. Fotografiše se „slučajno“ sa Vladimirom Kovačevićem Kovačem, koji je više puta hapšen zbog najrazličitijih krivičnih dela. Kaže, nije znao sa kim se slika. Pretpostavljamo slično kao što nije znao da se fotografiše sa Stevanom Holićem, kada je pre šest godina posetio Jovanjicu, koji se nalazi na optuženičkoj klupi u slučaju „Jovanjica“, a čija fotografija sa ministrom je prošle nedelje objavio Nedeljenik.

Da li postoji nešto što je više neprimereno od toga da se jedan ministar, prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova, što je svakako jedno od najbitnijih ministarstava, malo-malo pa fotografiše sa licima sa podebelim dosijeima? Teško. Ali zato, takav kadar je u stanju da uredi pravilnik kako „običan“ policijski službenik treba da se ponaša, a da prvo nije, zbog neprikladnog ponašanja, prvo kaznio sebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar