Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Radna grupa za izradu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP) počela je rad na izradi zakona, objavilo je danas Ministarstvo pravde.

Ove zakonske izmene, kako napominje Ministarsto, doprineće povećanju broja rešenih predmeta u sudovima i efikasnosti u pružanju pravne zaštite, unapređenju dostavljanja poziva, podnesaka i akata u skladu sa tehnološkim napretkom.

Takođe će omogućiti snimanje suđenja korišćenjem aplikacije eSud ili korišćenjem drugih komercijalnih softvera na tržištu, kroz upotrebu tehnologije Application Programming Interface, uz poštovanje propisanih standarda.

Prilikom izrade ovog zakona, Radna grupa će, kako se navodi, posebno uzeti u obzir standarde Evropske unije, praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

Radnoj grupi podršku u radu pruža Projekat Evropske unije uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23.

Ministarstvo je ukazalo da je izrada, izmena i dopuna ZPP rezultat sprovođenja aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za unapređenje pozicije Republike Srbije na Rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja – Doing Business za period 2020 – 2023. godine.

Nedavno su strukovna udruženja, Udruženje sudija i tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije, dostavili svoje predloge ministarstvu za izmemu ZPP, a u pravcu povećanja efikasnosti pravosuđa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar