Foto: Nova.rs

Skupštinski odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmatrao je i predložio parlamentu da usvoji izmene i dopune Zakona o sudijama, dopune Zakona o visokom savetu sudstva i da za Republičkog javnog tužioca izabere Zagorku Dolovac. Izvesno je da će Dolovac funkciju republičke tužiteljke obavljati još šest godina, a kako za Nova.rs ističe predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) Savo Manojlović, njeno delovanje će nastaviti da bude kombinacija fikusa i marionete, čije konce drži politički deo vlasti.

Dolovac, jedini kandidat za funkciju prvog tužioca Srbije, na tom mestu nalazi se od 2010. godine, a ukoliko bude ponovo izabrana, što je gotovo sigurno, novi mandat počeće joj 1. januara sledeće godine, i trajaće još šest godina.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović u razgovoru za naš portal kaže da novi mandat Zagorke Dolovac znači staru pesmu.

Savo Manojlović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

„Ono podrazumeva slugerajski odnos prema političkoj vlasti koji je imala i 2010. godine prilikom katastrofalne reforme pravosuđa, koji ima danas dok se u političke svrhe ugrožava istraga prikazivanjem odsečenih glava. Očekujemo kombinaciju fikusa i marionete čije konce drži politički deo vlasti“, kaže Manojlović, koji očekuje da će se afere samo nizati.

Smatra i da je Dolovac deo problema, a ne rešenja, i da će se tako nastaviti.

„Građani su jedini koji organizovanjem, peticijama i protestima mogu izvršiti pritisak da se neka afera u pravosuđu razreši ili nepravedno uhapšeni poput Aleksandra Obradovića ili uhapšenih u toku vanrednog stanja puste na slobodu“, smatra naš sagovornik.

Foto: Vesna Lalić

Na pitanje da li smatra da je konkurs za izbor republičkog javnog tužioca bio fer s obzirom na to da je bila jedini kandidat, Manojlović kaže:

„Da su izbori fer ne bi je birali na brzinu u sred leta dok je javnost uspavana a ljudi na odmorima. Znate, birate osobu na jednu od najbitnijih državnih funkcija, dajte da vidimo tu briljantnu biografiju prepunu sjajnih dostignuća, čemu ovo švercovanje preko noći, ova trgovina u mraku. Očigledno je njena biografija pravosudni škart“, navodi Manojlović.

Kaže i da bi trebalo da digne glas protiv sramotne reforme pravosuđa dok su joj kologe izbacivale na ulicu zbog političkog pritiska.

„Treba nam tužilac koji će zaštititi pravdu, podići glas protiv mešanja političara u sudske postupke. Treba nam tuźilac koji će poput Justicije imati figurativno rečeno povez preko očiju koji ga čini slepim da li se sudi moćniku ili siromašnom. Da konkretizujem treba nam tužilac koji neće čekati sa procesuiranjem Veljka Belivuka tek kada dođe do sukoba njega i njegovih političkih mentora. Treba nam tužilac gde odgovoran za smrt Andree Bojanić neće proći sa blagom kaznom samo zato što je sin medijskog moćnika. Srbiji treba hraban i stručan tužilac posvećen javnom interesu. I Srbija zaslužuje takvog tužioca, a to nije Zagorka Dolovac“, zaključuje Savo Manojlović.

Podsetimo, aktuelna republička tužiteljka je na to mesto izabrana 2009., dok je na funkciju stupila 01. 01. 2010. godine, a zatim je reizabrana 2015. godine. Njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, ‘’Helikoptera’’, ali i mnoge druge, čiji epilog javnost Srbije još uvek nije dočekala.

BONUS video: Incident pred suđenje Ratku Mladiću u Hagu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar