Vladimir Vukčević, Zagorka Dolovac
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Vesna Lalić

Prvi tužilac u Srbiji za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je na vlasti sada "antihaški lobi" i da je odnos aktuelnih vlasti prema istragama ratnih zločina takav da podstiče da se ništa ne radi.

„Pa, vlast je i izabrala aktuelnu tužiteljku (Snežanu Stanojković). Doveli su je (Milovan) Drecun, Veljko Odalović i slični njima. Da, to znači da je antihaški lobi sada na vlasti u Srbiji“, rekao je Vukčević, za novi broj nedeljnika NiN.

Vukčević je rekao da je Stanojković „preporučilo to što će sve da ih sluša i što ništa neće da radi“.

„Vidite da ništa nije urađeno. Dok sam bio tužilac, dao sam joj najnižu ocenu – jedinicu. Onda su vršili pritisak na mene: ‘Nemoj da si takav, pa što da ona ima traumu od tebe, ne spava’. Tako su joj podigli ocenu na – trojku, a na kraju su je i izabrali za tužiteljku. Bruka, sramota“, naveo je on.

Vukčević, koji je postupao i u slučajevima organizovanog kriminala, ocenio je da republička tužiteljka Zagorka Dolovac „godinama čini krivična dela“.

„Ne postupa i ne reaguje na slučajeve Кrušika, na rušenje u Savamali, pogibiju u helikopteru… To su produžena krivična dela – zloupotreba službenog položaja. Pa, tužilac mora da radi svoj posao. Sada je ponovo jedini kandidat za to mesto zato što odgovara vlastima. Ne bi im odgovarao tužitelj kao ja. Ona ne razume taj posao i nema ni jedan radni rezultat“, rekao je Vukčević.

On je naveo i da se potpuno slaže sa konstatacijom advokata i nekadašnjeg državnog pravobranioca Seada Spahovića, u prošlom broju ovog nedeljnika, da je „organizovani kriminal u vrhu vlasti“.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„E zato je i borba protiv organizovanog kriminala – nikakva. Nije se Veljko Belivuk pojavio odjednom. Ljudi poput njega su ranije korišćeni u političke svrhe. Vidim kako je oslobođen za ubistvo karatiste na šinama. Odmah sam prepoznao rukopis, izgubljen DNК, providne nameštaljke“, rekao je Vukčević na pitanje čiji je to rukopis, ističući da „niko nije to mogao da uradi osim vlasti“.

Na pitanje gde se još vidi taj rukopis, vlasti u organizovanom kriminalu danas, on je uzvratio pitanjem: „Da li je moguća Jovanjica bez prisustva vlasti?“.

„Da li je moguć Кrušik? Džozef Bajden je nedavno doneo odluku o proširenju crne liste i čujem nezvanično, ako je to tačno, da na tom spisku ima 500 naših ljudi“, rekao je Vukčević.

Bonus video: Ratko Mladić u Hagu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar