Savo Manojlović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović je, povodom izjava predsednika države i premijerke, kojima se u javnosti komentariše nečija krivično-pravna odgovornost, ukazao da se time narušavaju principi vladavine prava i sam Ustav Srbije.

Manojlović je u pisanoj izjavi naveo da postoji više presuda Evropskog suda za ljudska prava, u kojima se jasno ukazuje da je komentarisanje predstavnika izvršne vlasti nečije eventualne krivice kršenje pretpostavke nevinosti i povreda prava na pravično suđenje.

Prema njegovim rečima, posebno problematično je komentarisanje slučajeva koji nisu krivično-pravno pokrenuti i čije komentarisanje služi za medijski obračun sa političkim neistomišljenicima.

„Sva saznanja o krivičnim delima predstavnici vlasti dužni su da dostave tužilaštvu. Samo nezavisno sudstvo, nakon što samostalno pravosuđe pokrene postupak, daju pravno relevantnu procenu o nečijoj krivici. Komentarisanje predstavnika vlasti stvara pritisak na predstavnike pravosuđa“, naveo je Manojlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare