Foto: Vesna Lalić

U Skupštini Srbije sutra će početi nova sednica na čijem je dnevnom redu, između ostalog, novi izbor Zagorke Dolovac za Republičkog javnog tužioca, koja je ujedno i jedini kandidat na pomenutu funkciju. Aktuelna republička tužiteljka se na pomenutoj funkciji nalazi više od 10 godina, a njen mandat definitivno će ostati upamćen po brojnim aferama čiji epilog javnost Srbije i dalje čeka.

Državno veće tužilaca (DVT)  donelo je odluku da Vladi Republike Srbije predloži jednog kandidata za Republičkog javnog tužioca, i to aktuelnu republičku tužiteljku. Predlog odluke o izboru Dolovac stigao je nedugo zatim u Skupštinu, a predloženo je da se ona izabere po hitnom postupku.

Pročitajte još:

Tokom današnjeg dana parlament će odlučivati o izboru Dolovac, kojoj će ovo biti, po svemu sudeći, biti treći mandat. Na konkurs o izboru republičkog javnog tužioca prijavila su se četiri kandidata – jedna prijava je povučena, dve su odbijene i u igri za tu poziciju ostala je samo Dolovac, te je pomenuti izbor već nedeljama izvestan.

Aktuelna republička tužiteljka je na to mesto izabrana 2009., dok je na funkciju stupila 01. 01. 2010. godine, a zatim je reizabrana 2015. godine. Njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, ‘’Helikoptera’’, ali i mnoge druge, čiji epilog javnost Srbije još uvek nije dočekala.

Najdrastičniji primer nepostojanja vitalne državne pravosudne institucije, jeste stravični pad vojnog helikoptera i pogibija sedmoro njegovih putnika. Tokom čitave afere ona je mudro ćutala, dok su njene kolege iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložile policiji da pokrene predistragu. Činjenica da se sve okončalo posle dve godine odlukom da nema odgovornih za pogibiju, kao i da su tokom postupka pojedinci pokušali stradalog pilota da proglase alkoholičarem, nisu bili dovoljni da pokrenu republičku tužiteljku i nateraju je da makar izvrši uvid u rad svojih službenika, te je tako pomenuti slučaj prošao bez ikakvih posledica.

Foto: Vesna Lalić

Sedmoro mrtvih, a niko nije kriv.

Afera „Krušik“ ne postoji

Još jedna afera koja je definitivno ostavila utisak na vladavinu Dolovčeva, na čelu sprskih tužilaštva, jeste i afera “Krušik”, koja je pre gotovo tri godine alarmirala javnost u Srbiji, ali i brojne međunarodne aktere. Ipak, ni to nije pomoglo da se Dolovac trgne iz dubokog sna u koji je zapala još od 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke, pa tako do dana današnjeg nijedno tužilaštvo nije otpočelo istragu, izuzev one koja je pokrenuta protiv uzbunjivača Aleksandra Obradovića zbog toga što je navodno odavao službene tajne.

Pročitajte još:

Da su građani Srbije odavno prestali da se uzdaju u Republičko javno tužilaštvo nesumnjivo dokazuje i slučaj “Savamala” i činjenica da ni nakon pet godina nije utvrđeno ko su maskirani fantomi koji su u sred noći, bagerima, porušili jedan deo Beograda.

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni posle pet godina nije zvanično rasvetljen, a više osoba, koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016., maskirane fantomkama, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje megalomanskog projekta „Beograd na vodi „, do danas nisu identifikovane.

Prijavljen nestanak republičke tužiteljke

Ono što se njoj najviše zamera jeste njeno upadljivo ćutanje o važnim društvenim temema, sa pozicije sa koje nikako ne bi smela da ćuti, pa se postavlja pitanje da li je time anestezirala javnotužilačku organizaciju, čime je istu izolovala, pre svega od građana, koji sa pravom očekuju odgovore na mnoga pitanja, kao i jednu snažnu i odlučnu reakciju Republičkog javnog tužioca.

Marinika Tepic
Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

O neprisutnosti Dolovčeve govorili su brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine Interpolu „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar