Foto: Filip Krainčanic, BIA, B92, E-Stock_milos_rafailovic

Početak ovogodišnjek leta u Srbiji obeležili su epilozi brojnih sudskih postupaka, među kojima su i oni "maratonski" koji su trajali duže od jedne decenije. Pre nekoliko dana izrečene su dve prvostepene presude za dela teških ubistva, i to staklorescu iz Resavske ulice FIlipu Gavranoviću kao i Ferdiju Jašariji, koji je sopstveno dete ubio od batina. Konačan prvostepeni epilog dočekao je i Darko Šarić, koji je posle deset godina osuđen na 9 godina zatvora zbog pranja novca stečenim kokainom. Do kraja leta trebalo bi da bude okončano još nekoliko postupka, od kojih će pojedini biti i pravosnažno rešeni.

Između ostalog, jedan od medijski najispraćenih postupaka u skorijoj istoriji, suđenje predsedniku kompanije “Delta holding” Miroslavu Miškoviću koji se tereti za utaju poreza, konačno bi trebalo da dobije svoj epilog u septembru, kada će Apelacioni sud odlučivati o žalbama na presudu, koja je doneta nakon što je prvostepeno suđenje ponovljeno.

Postupak protiv Miškovića vodi se punih osam godina, a čelnik „Delta holdinga“ je zbog utaje poreza osuđen na dve i po godine zatvora, dok je njegov sin Marko dobio godinu dana kućnog zatvora.

Foto:Nemanja Jovanović/ Miroslav Mišković

Postupak protiv Miškovića ostaće upamćen i po tome što je vlasnik ovog giganta položio jemstvo od čak 12 miliona evra, nakon čega je konačno pušten iz sedmomesečnog pritvora u kome se nalazio zbog poreske utaje.

Afera „Agrobanka“: Kraj nakon osmogodišnjeg postupka

Po svemu sudeći, još jedan „maratonski postupak“ konačno bi trebalo da bude rešen. Istraga u slučaju „Agrobanke“, koja je pokrenuta davne 2012. godine kada je i uhapšen prvi čovek ove ustanove Dušan Antonić, konačno bi trebalo da se privede kraju. Naime, krajem jula ove godine, u Specijalnom sudu u Beogradu, počelo je iznošenje završnih reči u ovom postupku, nakon kojih bi trebalo da bude doneta i presuda.

Dušan Antonić Foto:E-Stock_mile_topalovic

Inače, optužnica u ovom slučaju podignuta je februara 2013. godine, a Antonić i drugi optuženi terete se da su od 2006. do 2011. godine, suprotno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća. Odobreni krediti, navodno nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke, čime je ona oštećena za više desetina miliona evra.

Bivši fudbaler i pripadnik Šarićeve grupe „šurovali“

I postupak koji se vodi protiv nekadašnjeg fudbalera Zorana Njeguša, koji je optužen za pranje para, nalazi se u samoj završnici. Naime, sudija u ovom postupku zakazao je za septembar izricanje završnih reči, a pored Njeguša u ovom postupku sudi se Draginji Bajić, Nemanji Obradoviću, Željku Papiću i Nebojši Đokiću.

Zoran Njeguš Foto:E-Stock_mirko_rodic

Njima se na teret stavlja da su na svoja imena prebacivali imovinu Vitomira Bajića, protiv koga su se svojevremeno vodili postupci zbog sumnje da je trgovao narkoticima i koji je u međuvremenu preminuo u italijanskom zatvoru.

Bajić je u više navrata označavan kao pripadnik grupe Darka Šarića, a prema zvaničnim podacima, on je 2011. godine izvršio samoubistvo u italijanskom zatvoru „Komo“, gde se našao zbog sumnje da je trgovao narkoticima.

Apelacioni sud odlučuje o sudbini bosa iz Pljevalja

Darko Šarić, koji je označen kao organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila narkotike iz Latinske Amerike u Evropu, pre samo nekoliko dana osuđen je na devetogodišnju robiju zbog pranja novca stečenog švercom droge.

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu oglasilo je Šarića krivim i osudilo na višegodišnji zatvor, a pitanje je dana kada će Apelacioni sud u Beogradu doneti odluku povodom žalbi na presudu za šverc 5,7 tona kokaina, a kojom je on osuđen na 15 godina zatvora.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šarić je decembra 2018. godine osuđen zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. On se srpskim vlastima predao 2014., nakon višegodišnjeg bekstva, i od tada se nalazi u pritvoru.

Epilog paljenja kuće novinara iz Grocke

I suđenje nekadašnjem prvom čoveku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim optuženima za paljenje kuće novinara “ŽigInfo” Milana Jovanovića, koje se vodi u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, trebalo bi da se uskoro završi.

Sem Simonovića, u ovom postupku sudi se i policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću. U ovom postupku kao nalogodavac paljenja kuće označen je upravo nekadašnji prvi čovek Grocke.

Pročitajte još:

Podsetimo, Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 časova zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, a koji su se spasli bekstvom. Jovanović je u više navrata u medijima, kao krivca za ovaj incident, označavao Simonovića i isticao da se na meti našao, jer je kritički pisao o njemu.

Krađa testova za malu maturu

Presuda Igoru Stamenkoviću, optuženom za krađu testova za malu maturu juna prošle godine, takođe bi uskoro trebalo da bude izrečena, s obzirom na to da su gotovo sve dokazne radnje u ovom postupku sprovedene.

Saslušani su svi svedoci, odgledan je video-snimak sa kamera u štampariji „Politika“ u kojoj je došlo do sporne krađe, te bi, po svemu sudeći, uskoro trebalo da bude iznošenje završnih reči, a potom i presuda.

Igor Stamenković, optužen za krađu testova

Podsetimo, optuženom Igoru Stamenkoviću na teret se stavlja da je juna 2019. iz štamparije “Politika A.D.” u kojoj radi, ukrao test iz matematike, kako bi olakšao svom sinu da položi završni ispit. Zadaci su ubrzo osvanuli na društvenim mrežama zbog čega je polaganje završnog ispita pomereno za dva dana. Optuženi Stamenković je negirao ovo krivično delo.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar