Darko Šarić Foto: BIA

Suđenje Darku Šariću i šesnaestorici optuženih za pranje 22 miliona evra, stečenih krijumčarenjem narkotika, odloženo je danas po 27. put u Specijalnom sudu u Beogradu. Odbrana optuženih ponovo je zatražila izuzeće tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, zatim republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, kompletnog postupajućeg sudskog veća, ali su svi ovi zahtevi, kao i nebrojano puta ranije, odbijeni. Zbog svega toga, završne reči u ovom višegodišnjem postupku ne mogu već mesecima da otpočnu, pa se stiče utisak da je pravosudni sistem u potpunosti nemoćan pred ovim brojnim opstrukcijama.

Današnji pretres u postupku protiv Šarića odložen je po 27. put od početka suđenja, a inače, iznošenje završnih reči u ovom postupku trebalo je da krene još septembra 2018. godine, međutim to se do danas nije realizovalo.

Današnje suđenje obeležila je i svađa između prvooptuženog i tužioca u ovom postupku Saše Ivanića, koga je Šarić nazvao „lopovom koji mu otima imovinu i daje je svedoku-saradniku protiv ove kriminalne grupe Nebojši Joksoviću“, zbog čega je novčano kažnjen sa 150.000 dinara. Između ostalog, Šarić je optužio tužioca u ovom postupku da mu sa svedokom-saradnikom montira još jedan postupak, što je tužilaštvo negiralo.

„Nije tačno da je protiv Darka Šarića sprema novi krivični postupak“, rekao je tužilac. Ipak, Šarić je na to odgovorio da nije reč o krivičnom, već o predkrivičnom postupku.

„Evo, ja ću sve oprostiti tužiocu ako je tačno to što kaže“, rekao je Šarić.

Takođe, optuženi Radovan Štrbac i Bojan Stanojković otkazali su punomoćje svojim advokatima, zbog čega je tužilaštvo zatražilo da u odnosu na njih razdvoji postupak. Ipak, ovaj zahtev je odbijen.

Odbrana otpuženih ponovo je zatražila izuzeće tužilaštva i sudskog veća, pa se pretpostavlja da je ovo samo još jedan od načina odugovlačenja postupka, čiji se kraj, po svemu sudeći, ne nazire. Ovome u prilog ide i činjenica da su advokati okrivljenih u više navrata tražili isti zahtev, odnosno izuzeća tužilaštva, zbog čega su pretresi nebrojano puta dosad odlagani. Tako je pre samo dva dana suđenje odloženo, jer je Šarićev advokat Dejan Lazarević postao deda.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC/ Darko Šarić

Takođe, pretresi su odlagani i zbog izostanka advokata, pa se stiče utisak da je reč o opstrukciji postupka, ali i da je čitav pravosudni sistem nemoćan da ovaj poswtupak uskoro prvostepeno okonča.

Ipak, nije isključeno ni da ova opstrukcija ide u korist i sudu i tužilaštvu. Naime, pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv Šarića se vodio još jedan postupak, zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a u kojem je decembra 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora. Ipak, ovaj postupak se trenutno nalazi na apelaciji, odnosno Apelacioni sud u Beogradu će početkom juna nastaviti da zaseda po pitanju žalbi koje je odbrana Šarića, ali i ostalih optuženih, podnela na pomenutu presudu.

Interesantno je da je je to suđenje osnov za drugi postupka protiv Šarića, odnosno pranje novca stečenog krijumčarenjem narkotika, a kako ta presuda još uvek nije pravosnažna, bilo bi poprilino nejasno kako je moguće presuditi u drugom.

Podsetimo, Darko Šarić predao se srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, nakon višegodišnjeg bekstva. Pored njega, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović. Optužnica okrivljene tereti da su novac od prodaje kokaina, koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, prebacivali u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivali na račune domaćih preduzeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare