Foto: Privatna arhiva

Stanari zgrade na adresi Bogdana Velaševića broj 12, u naselju Bele vode u Beogradu, danima ne znaju šta da rade zbog nesnosnog smrada koji se širi iz stana njihove komšinice, za koju veruju da je preminula još pre dve nedelje, kada su je i poslednji put videli. Policiju su bezuspešno dozivali, a nakon što su konačno došli i razvalili vrata, okrenuli su se i otišli - jer nisu mogli da ih otvore zbog đubreta.

Redakciji portal Nova.rs javila se stanarka M. J. koja ističe da je, dosad, nekoliko puta kontaktirala policiju, komunalnu miliciju, Beokom, pa čak i Gradsku skupštinu Beograda, međutim, problem je i dalje tu. Nesnosni smrad se širi zgradom, ulazi u druge stanove, dok za to vreme policija i komunalna milicija utvrđuju čija je nadležnost ceo slučaj.

Foto: Privatna arhiva

Kako je ova stanarka ispričala za naš portal, ona je 1. januara kontaktirala policiju zbog smrada koji je počeo da se oseća u stanu u kome živi sa partnerom.

„Prijavili smo sumnju na smrtni slučaj, u stanu ispod našeg, na adresi Bogdana Velaševica broj 12, Bele vode. Osoba koja živi u tom stanu je stara i živela je sama, a već dve nedelje je niko nije video. Prvi put kada smo pozvali policiju na Banovom brdu rečeno nam je da mi obijemo stan i da ih, ako nađemo leš, pozovemo. Nakon toga sam ja pozvala 192 i rečeno mi je da mi kao stanari zgrade obijemo stan u prisustvu predsednika kućnog saveta i da napravimo zapisnik, pa da nakon toga kontaktiramo policiju da oni izađu na teren“, započinje priču ova stanarka.

Pročitajte još...

Ističe da stanari nisu želeli da provale u stan, jer sumnjaju da je reč o smrtnom slučaju, te su ponovo pozvali policiju, koja ih je preusmerila na MUP na Banovom brdu.

„Oni su mi opet rekli da mi obijemo stan sa predsednikom kućnog saveta i da napravimo zapisnik. Na to sam im rekla da predsednik kućnog saveta i njegovi supruga i sin imaju koronu, da je moj dečko na poslu, a da sam ja kući i da nikako ne mogu da obijem stan, nakon čega su pristali da pošalju patrolu. Patrola je došla i pošto je stan bio zaključan, pozvali su vatrogasce da obiju stan. Vatrogasci su došli i provalili vrata, ali nisu mogli na ta vrata da uđu, jer je ta gospođa sakupljala svakakvo đubre i vrata nisu mogla da se otvore“, priča M. J.  za naš portal.

Iako su pomislili da će problem konačno biti rešen, ponovo su naišli na zatvorena vrata.

„Tada su nam rekli da oni ne mogu da uđu u stan zbog đubreta, iako se stan nalazi u prizemlju i mogli su da iseku šipke na prozorima i da uđu kroz prozor, i da se pozovu komunalci da očiste stan da bi policija mogla da uđe i da su oni svoj deo odradili. Policajci koji su izašli na teren su pozvali i forenzičare i oni su došli, cimali vrata i samo su nakon toga zapečatili stan. Policajci su mi rekli da će sutra, odnosno 2. januara sigurno doći neko da očisti taj stan da bi oni mogli da uđu. I otišli su svi“, kaže stanarka.

Foto: Privatna arhiva

Narednog dana niko nije došao, pa je ponovo pozvala komunalnu miliciju, međutim, tada su joj rekli da oni nisu nadležni za to, te da bi pomenuti problem trebalo da reši policija ili eventualno gradska služba da dođe i očisti. Potom je ponovo pozvala policiju, ali su joj oni, kako tvrdi, rekli da je za sve nadležna komunalna milicija i spustili joj slušalicu.

„Ponovo sam pozvala MUP na Banovom brdu gde mi je policajac, koji se javio i kome sam sve objasnila, rekao da su oni svoj posao odradili i da  verovatno treba da dođe i komunalni inspektor i socijalna. Kada sam pitala „a ko njih zove i šta se tu dešava“, dodavši da govorimo o tome, ako je zanemarimo smrad, da je leš u tom stanu, dobila sam pitanje: „Gospođo, a šta vi hoćete, hoćete li da ja dođem da čistim stan?“, priča stanarka.

Foto: Privatna arhiva

Ističe da još uvek niko nije došao, a da je, u međuvremenu, zvala i Gradsku skupštinu Beograda.

„Pošto je bila subota, osoba koja mi se javila na telefon mi je rekla da nema na koga da me prebaci jer je neradan dan i da eventualno pozovem Beokom servis. Pozvala sam ih i pričala sa komunalnim policajcem, i iznela mu sve navedeno i on mi je rekao da oni nisu nadleđni za to i da sve ovo što sam ja njemu ispričala nije normalno i da ne razume kako policija to nije završila. Cak mi je dao i broj od Socijalne službe koji sam zvala nekoliko puta ali mi se niko nije javio“, kaže ona i dodaje:

„Juče su mom dečku rekli da je policija kontaktirala Gradsku čistoću, da oni dođu da očiste stan, ali da su oni to odbili jer se ne radi o javnoj površini, i da jedino ako dobiju dopis od komunalnog inspektora mogu da izađu na teren. Takođe, rečeno nam je da danas idemo kod komunalnog inspektora i da mi proverimo sa njim. Jutros je moj dečko otišao do opštine Banovo brdo i pronašao komunalnog inspektora koji mu je rekao da to nema veze sa njima, već sa policijom. Nakon toga je ponovo otišao do policije na Banovom brdu, gde je čak razgovarao i sa načelnikom, i da su oni rekli da dok neko ne očisti stan oni ne mogu da uđu“, navodi M. J.

Foto: Privatna arhiva

Stanari se trenutno nalaze u beizlaznoj situaciji i više ne znaju kome da se obrate za pomoć.

„Samo prebacuju odgovornost sa jednih na druge. Zaista mi je neshvatiljivo da se prijavi ovakav slučaj i da policija dođe, ali da po tom pitanju ne urade ništa. Pogotovo što su meni 1.januara policajci rekli da je stan bio zaključan sa unutrašnje strane, što govori u prilog tome da se ta baka nalazi u tom stanu. Ne mogu da shvatim da je „normalno“ da nečiji leš stoji danima u stanu i da mi udišemo te otrove, jer jer raspadanje leša verovatno nastupilo, a da ne postoji služba koja je zadužena da to reši“, kaže očajna žena.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare