Josip Komljenović. Foto: Vesna Lalić

Poznati srpski frulaš Josip Komljenović našao se u nezgodnoj situaciji samo zato što je, u znak protesta zbog toga što mu nije vraćena dozvola za sviranje instrumenta na ulici, svirao frulu na Kalemegdanu u Beogradu, i tako zaradio nekoliko prekršajnih kazni. Ove kazne, ali i činjenica da će zbog njihovog neplaćanja ići u zatvor na 21 dan, ne bi bile čudne da ovaj nesrećni čovek svoj protest, u vidu sviranja frule, nije prijavio nadležnim insitucijama, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Komljenović u razgovoru za Nova.rs ističe da je pomenuti protestni skup, a koji je bio prošle godine, uredno je prijavio nadležnim institucijama, ali i pokazao dozvole komunalnim milicajcima u trenutku legitimisanja.

Pročitajte još...

Ipak i pored svega toga, zaradio je prekršajne prijave, koje su ubrzo rezultirale osuđujućim presudama, zbog kojih će morati da ide u zatvor, jer kako kaže, nema nameru da plati kaznu za ono za šta nije kriv!

„Prijavio sam kao protestni skup sam, a na kojem sam svirao iz revolta što mi ne vraćaju dozvolu uličnog svirača, a koju sam više puta tražio. Radi se o tome da sam ja imao dozvolu uličnog svirača, pa je ona istekla. Tako sam 2018. godine otišao na audiciju u pozorište Dadov, jer sam dobio saznanje da ko je prođe dobija dozvolu. Prošao sam audiciju, međutim, dozvole nije bilo, obraćao sam se gradskim vlastima, pa i Beokomu i ništa – nisam je dobio! Krajem 2019. godine komunalni milicajci su me legitimisali i tražili dozvolu za sviranje frule, ja sam rekao da nemam i pokazao im da sam prijavio protesni skup. Ja nisam tamo bio tada kao ulični svirač, već protestant“, kaže Komljenović za naš portal.

Njemu su prekršajne prijave pisane zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno jer ne poseduje dozvolu za izvođenje kulturno-umetničkog sadržaja.

„Komunalna policija ne poštuje ono što je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ni sam sud. Prijavio sam protesni skup i protestovao, a kad su mi komunalci pisali prijavu, ja sam zahtevao da u istom nalogu napišu da sam prijavio skup. Ja sam za prvu presudu dobio 10.000 dinara kazne, odnosno 10 dana zatvora, a za drugu 11.000, što je ukupno 21 dan zatvora. Ne želim da ih platim, niti ću, niti ću ostale koje će doći. Ja sam sve uradio po zakonu, a zakon mi dozvoljava da protestujem. A to sam radio da mi se vrati dozvola uličnog svirača“, kaže ovaj čovek i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

„Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da svi mogu da protestuju, a onda me zatvara u zatvor. Ovo je nepravda! Ostalo je još devet prijava koje čekam da stignu, to će biti oko 120 dana zatvora. Hvala predsedniku Vučiću na ovako divnom poklonu“, kaže nesrećni čovek.

Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, komunalni radnici u svojim iskazima pred sudom ispričali su da Komnenović u trenutku legitimisanja nije posedovao dozvolu za izvođenje kulturno-umetničkog programa.

Rekli su i da im je ovaj svirač prezentovao prijave protesta na osnovu kojih je smatrao da ima prava da izvodi kulturni program sviranjem frule, ali da one nisu bile adekvatne.

Napravio najbolju frulu na svetu

O Komljenoviću su brojni mediji ranije izveštavali. Reč je o frulašu koji je napravio frulu „Baričanku“. Tokom svoje karijere napisao je muziku za 50 pesama i osam kola za frulu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare