Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs
Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kako odmiče letnja sezona, čini se da jenjava i gužva za predaju zahteva za pasoše u Kragujevcu. Za razliku od situacija koja je bila pre mesec dana, kada je u istom trenutku čekalo više od 50 ljudi, danas je u redu tek desetak građana. Međutim, sistem za predaju zahteva je isti - ko ima zakazano, ulazi "u minut", a ko nema čeka satima.

Ispred Policijske uprave u Kragujevcu, naizgled nema gužve, ali su građani vidno besni i nezadovoljni. Čekanje na suncu, preznojavanje, nervoza i praćenje da neko „ne promakne mimo reda“ je slika koju smo zatekli oko 11 sati.

Pročitajte još:

Iskustva građana su različita.

Oni koji su imali zakazan termin kažu da se sve završava za 15 minuta, dok “nezakazani“ čekaju od osam sati ujutru i nadaju da će „upasti“ na termin ljudi koji se ne pojave „na prozivci“.

Tome se nadala i Kragujevčanka Marija Ristović, koja na suncu čeka tri sata. Ona za naš portal, vidno revoltirana, kaže da je cela priča sa pasošima „javašluk“, koji , kako tvrdi prati neljubaznost službenika.

Dodaje da nema zakazan termin, te da se psihički i fizički pripremila za višesatno čekanje, ali da nije očekivala „toliku neljubaznost“.

„Ja sam u redu od 8 sati i više puta su nam rekli da će nas primiti ako se ne pojave zakazani ljudi. Dva puta su prozivali jedno ime i čoveka nije bilo. Pitala sam policajca na ulazu da me pusti dole i ušla sam. Lepo sam zamolila da li mogu ja umesto čoveka koji nije došao, a neljubazna službenica me je isterala i rekla – „ja kažem kad neko ulazi“, baš tim rečima. Primila je nekog drugog, a ja sam ponovo u redu“, u besu priča Marija.

Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs
Marija Ristović, Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ova Kragujevčanka dodaje i da nije problem u čekanju i redovima, jer je kako kaže na to bila spremna, već da joj smeta neljubaznost.

„Svesna sam da proradi bes u čoveku, ali bi barem i u ovakvim situacijama trebalo da zadržimo dostojanstvo. Ja sam pozvala policijsku službu da prijavim neljubaznost službenika i gospođa koja mi se javila je rekla da postoje osnovi za prijavu i ja ću to i da napišem“, podvlači Marija.

Za razliku od Marije koja nije imala zakazan termin, na suncu čeka i Snežana Milenković, koja je “izgubila“ svoj termin, zbog kako kaže loše organizacije “za prozivanje“.

Ona priča da je sa ćerkom došla pre zakazanog vremena, te da se uredno prijavila policajcu na ulazu, koji ih je pustio u zgradu. Međutim, posle dužeg čekanja unutra i “probijanja“ termina u kom su zakazane, ušla je u kancelariju da pita zašto ih ne prozivaju.

„Neljubazna službenica je vikala na nas kako se nismo pojavili i da nas je dva puta prozivala. Ona je naime prošla pored nas i prozivala napolju. Mi za to nismo znale, a niko nam nije rekao. Pa nismo se mi ‘ušunjale’ u zgradu, već nas je pustio policajac. Kada sam ukazala na to, rečeno nam je da smo izgubile svoj termin i da izađemo napolje i da čekamo kada će da nas prozovu ponovo. Na kraju je ta službenica dodala i da ‘može da nas ne primi, pa da čekamo do septembra’. Ovo je jednostavno strašno“, ogorčena je naša sagovornica.

Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs
Snežana Milenković, Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa druge strane, „zakazani“ građani koji su prozivku sačekali napolju, kažu da su „prošli dobro“ i da su sve završili za 15 minuta.

Suzana Savić zakazala je termin preko e-uprave i sve je završila bez čekanja. Međutim, pojašnjava da se “pomučila“ za zakazivanje.

„Prvo sam htela lično da zakažem ovde, ali su bile nenormalne gužve. Onda sam odlučila da to ipak uradim preko portala, ali u tom slučaju morate da čekate ponoć da se ‘otvori’ novi dan za zakazivanje. Izgleda da je i tu velika gužva i da mnogo nas pokušava u isto vreme. Dok mi se “otvori“ portal svi terminu su već popunjeni u roku od 10 minuta. Uspela sam tek iz trećeg puta da zakaćem“, priča Suzana svoje iskustvo.

Za “brzi“ pasoš doplata 5.000 dinara

U haotičnoj situaciji za izdavanje putnih isprava, građani mogu da postanu „prioritet“ ako na postojeću taksu od 3.600 dinara uplate dodatnih 5.000 za takozvani “brzi“ pasoš koji će biti urađen za tri dana. Medjutim, ni to nije garancija da će dobiti siguran termin ili biti primljeni „preko reda“.

Kragujevčanka Maja Pavlović , uzela je slobodan dan na poslu kako bi čekala u redu da izvadi pasoše za decu.

„Uplatila sam dodatnih 5.000 za dvoje dece i čekam već tri sata. Vrućina je, strašno je. Na smenu čekamo, uvek je neko ovde kod vrata da vidimo da li će nas prozvati, a deca su tamo u hladovini. Suprug je na poslu, pa ću da ga pozovem kad nas prozovu, pošto oba roditelja moraju da budu prisutna. Ovo je strašno, ali šta ću, prinuđena sam da čekam“, kaže ova Kragujevčanka.

Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs
Maja Pavlović, Red za pasoše Kragujevac. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Drugačije iskustvo sa uplatom za brzi pasioš imala je Nevena Djokić, koja nam je sa osmehom olakšanja, kratko rekla da je sve zavrišla brzo i za manje od sat vremena. Na kraju je dodala i da je imala sreću da „zapadne“ kod ljubazne službenice, te da je, kako kaže, svedočila nekim „nemilim scenama“.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, Policijska uprava u Kragujevcu prima zahteve građana i subotom, kako bi se smanjile gužve i skratilo vreme čekanja u redovima.

BONUS video: Gužve na graničnom prelazu Gradina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar