Trivun Ivkovic
Trivun Ivković Foto:Screenshot/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Nekadašnji upravnik Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica Trivun Ivković priveden je danas zbog trgovine uticajem u svojoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Kako je danas naveo MUP, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole i Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili su 17 osoba. Među uhapšenima nalazi se i Trivun Ivković, nekadašnji upravnik KPZ Sremka Mitrovica, koji je uhapšen zbog trgovine uticajem.

„Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara. Osumnjičene A.K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja“, navodi se u saopštenju.

Trivun Ivković, zajedno sa N.S. i A.K. sumnjiči se da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Inače, na početku karijere Ivković bio je policajac, a sredinom 1980-ih se aktivirao i u politici. Bio je jedan od prvoboraca u smenjivanju vojvođanske vlasti i konačnom smanjenju republičkih ovlašćenja koje su pokrajine imale u SFRJ.

Nakon toga dolazi na mesto upravnika zatvora u Sremskoj Mitrovici, koji inače ima status međunarodnog zatvora.

Bio je zagovornik apsolutne discipline, bez obzira o kom se zatvoreniku radi, a nakon petooktobarskih promena, smenjen je sa funkcije upravnika zatvora. Protiv njega su podnošene i krivične prijave, i to sedam zbog zloupotrebe službenog položaja i jedna zbog neovlašćenog posedovanja oružja i municije.

Tokom perioda na čelu KPZ Sremska Mitrovica, Ivković je primenjivao stroge mere discipline. Za kršenje, kazna je bila samica, ali i batine. Pričao je da je najopasnije kriminalce „lomio“ bez problema, odnosno učio ih da se povinuju pravilima.

O gvozdenoj disciplini u „njegovom“ zatvoru i o tome ko su bili zatvorenici u KPZ Sremska Mitrovica, često je govorio i u javnim nastupima.

Pa tako, u nedavnom gostovanju na Balkan info, Ivković je pričao o stanju u KPZ Sremska Mitrovica dok je on bio upravnik.

“To je jedini zatvor u Srbiji gde kaznu izdržavaju i stranci. To je međunarodni zatvor. Kada sam došao za upravnika imao sam 42 strana osuđenika iz 40 zemalja. Gledali smo da napravimo red, prvo sa civilima a onda i sa osuđenicima”, ispričao je Ivković.

Kako je izgledao boravak osuđenika za vreme Ivkovićevog mandata u KPZ Sremka Mitrovica, pokrepio je i konkretnim slučajem.

„Osuđenik Raka Sivanović se samopovredio. Isekao je ruku i grkljan. Zovu me usred noći da dođem, a Sivanović leži u krvi. Šta si to radio? Što da te spašavam? Ti hoćeš nas da zajebavaš? Mene ne možeš da naplašiš. Ja sam bio na ratištu, ja sam se krvi nagledao. Sada ćemo te spasiti ali više ne. Ako oćeš da se ubiješ, ne seci grkljan nego ovde sa strane na vratu”, ispričao je Ivković.

Prisetio se i da su, samo mesec dana od kada je, kako kaže oteran iz KP doma, zatvorenici zapalili KP dom.

“Oni su pravili i spiskove ko može da bude stražar u krugu. Dođe onda advokat, koji je ranije bio tužilac i koji je te iste zatvarao, da bi im sad dao mikrofon da oni pričaju kako ja ne valjam. Daje mikrofon ubicama, siledžijama, da pričaju o meni, a ja mesec dana pre toga otišao iz KP doma. Da, mene su najurili posle petog oktobra a ovi su posle organizovali pobunu iz Beograda“, rekao je Ivković.

Dotakao se i Kristijana Golubovića, za koga je rekao da je bio disciplinovan u zatvoru.

Napomenuo je i da mu je žao što je premijer Zoran Đinđić ubijen.

“Bio je pametan, obrazovan, pravi Srbin. Voleo bih da je živ i da vidi propast svoje politike, kao što je to video Koštunica. Sloba je branio srpstvo, tukli nas sa svih strana, uvodili sankcije. Da je Sloba rekao – je.e mi se za Srpsku Krajinu, briga me za Republiku Srpsku, briga me za Kosovo – on bi bio narodni heroj”, rekao je Ivković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare