Josip Komljenović. Foto: Vesna Lalić

Poznati srpski frulaš Josip Komljenović dobio je nalog za izdražavnje zatvorske kazne u trajanju od 10 dana jer nije platio kaznu od 10.000 dinara. Kažnjen je, kako kaže za Nova.rs, zato što je u znak protesta, koji je uredno prijavio, svirao frulu ispred Skupštine grada Beograda. Poručuje da će sutra otići po nalog za izdražavanje zatvorske kazne, jer istu ne planira da plati i time prizna nepostojeću krivicu.

„Nalaže se kažnjenom licu Komljenović Josipu da se u roku od 8 dana javi u pisarnicu Prekršajnog suda u Beogradu, ulica Ustanička, radi upućivanja na izvršenje kazne zatvora u KPZ Padinska Skela u trajanju od 10 dana, nastale zamenom neplaćene kazne u iznosu od 10.000 dinara“, navedeno je u nalogu koji je juče uručen Komljenoviću.

Ukoliko se u navedenom roku ne javi na izdržavanje kazne ili plati novčani iznos, sledi prinudno privođenje.

Josip Komljenović nalog
Foto: Privatna arhiva/Josip Komljenović

Ovaj poznati frulašu, koji je napravio frulu „Baričanku“ i tokom svoje karijere napisao muziku za 50 pesama i osam kola za frulu, objašnjava za Nova.rs kako je do svega došlo:

„Nakon što mi je 2018. godine istekla poslednja dozvola uličnog svirača otišao na audiciju u pozorište Dadov, koju sam prošao, ali mi dozvola nije izdata. Obraćao sam se gradskim vlastima, pa i Beokomu i ništa nisam je dobio. Neko vreme sam svirao bez dozvole i niko me nije dirao da bi krajem 2019. godine počeo da smetam određenim komunalnim milicajcima. Onda sam prijavio protesni skup i prvo počeo da sviram ispred Gradske skupštine, da bi me kasnije premestili na Kalemegdan.“

Dok je svirao u znak protesta komunalna milicija je počela da mu izdaje kazne.

Povezane vesti:

„Više puta su me legitimisali i tražili dozvolu za sviranje frule a ja sam im svaki put pokazao dozvolu za održavanje protesnog skupa koji mi je izdao MUP. Uprkos tome, svaki put bi mi pisali prijavu zbog toga što nemam dozvolu za uličnog svirača, a ja nisam tamo bio tada kao ulični svirač, već protestant“, priča Komljenović za naš portal.

Od tada je dobio nebrojeno mnogo prekršajnih prijava. Dozvolu MUP-a za protestni skup, kaže, nije uvažavao ni Prekršajni sud, pa mu je na osnovu prijava do sad izrečeno više presuda, zbog čega bi trebalo da provede ukupno 38 dana u zatvoru.

„Juče mi je stigao i prvi nalog za izdržavanje zatvorske kazne od 10 dana, a očekujem da počnu da stižu i nalozi za izvršenje ostalih, kao i nove kazne“, objašnjava frulaš.

Kaže da se danas već javio u Prekršajni sud u Ustaničkoj ulici kako bi bio upućen na izdržavanje kazne, ali mu je rečeno da ipak treba da se javi u Katanićevu, što sutra planira da uradu. Kaznu ni po koju cenu ne namerava da plati.

„Ako platim onda priznajem krivicu. Onda ispada da sam ja učinio loše stvari, što nisam nikada. Mogu da skupim 10.000 da platim, ali ne dam, iću ću u zatvor. Đuro Jakšić je dao dinar da ga ubiju. Đordano Bruno je rekao: „Okreće se“ i nije hteo da povuče. Neću da priznam da sam uradio ono što nisam. Mogu i da me spale ako hoće, što je malo teže u ovo doba, ali ništa nije teško kad oni odluče“, poručuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare