Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković, tokom gostovanja u jutarnjem programu, osnivaču Fondacije "Tijana Jurić" Igoru Juriću postavila sramno pitanje "gde je bio kada je njegova ćerka ubijena", društvene mreže usijale su se od zahteva za momentalnu ostavku sekretarke policije. Ivković Popović se od gostavanja nalazi na meti kivnih građana, koji su vidno izrevoltirani načinom na koji se obratila ocu ubijene devojčice i koji je nazivaju "propagandnim mostrumom vladajuće stranke", "neviđenim zlom", "slikom i prilikom nemoralne vlasti", "dnom dna", ali i drugim pogrdnijim imenima.

Obraćanje državne sekretarke MUP Srbije ocu ubijene devojčice zgrozilo je gotovo čitavu srpsku javnost. Na društvenim mrežama brojni građani zatražili su da Popović Ivković podnese neopozivu ostavku na ovu funkciju, a između ostalog, i pojedini političari oglasili su se povodom ovog neviđenog skandala. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila juče od državne sekretarke da se izvini porodici Jurić i da podnese ostavku na sve funkcije.

„Reći ocu ubijene devojčice: ‘Gde ste vi bili kada vam je ćerka ubijena’, može samo Biljana Popović Ivković, propagandni monstrum Vučićevog režima“, ocenila je Tepić.

Foto:Nova.rs / Biljana Popović Ivković, Igor Jurić

Ono o čemu se poslednja dva dana, u više navrata spekulisalo u javnosti, jeste način na koji je sekretarka MUP došla na funkciju na kojoj se danas nalazi, kao i da li je kvalifikovana za poziciju, koju godinama unazad obavlja. Popović Ivković, inače članica Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), karijeru je započela 1992. godine kao honorarni saradnik na Radio-televiziji Srbije (RTS), da bi ubrzo nakon toga počela da radi u jutarnjem programu.

Nakon nekoliko godina na pomenutoj televiziji, počela je da radi urednički posao, a zatim 2002. prelazi na TV „Pink“. Ipak, na ovoj televiziji nije se dugo zadržala, pa je ubrzo prešla na kanal „BK“, na kome je radila kao voditeljka centralne informativne emisije „Telefakt“.

Foto: MUP Republike Srbije/ Dijana Hrkalović

Neko vreme je bila zaposlena i na televiziji „Enter“, međutim, nakon porodiljskog odsustva, otisnula se u oblast PR i marketinga. Državna sekretarka MUP u svojoj karijeri radila je, između ostalog, i kao urednik političke emisije „Iza vesti“, a novinarstvo je zvanično napustila 2011. godine. Nakon izlaska iz novinarstva, radila je kao konsultant nekoliko kompanija, a ubrzo je krenula u političke vode. Tako je od 2012. do 2014. godine radila kao savetnik u Kabinetu predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića. Iste godine, odnosno 2014., postaje načelnik Odeljenja za medije i komunikacije MUP Srbije i na toj funkciji zadržala se sve do 2016. godine, kada je avanzovala u državnu sekretarku policije.

Ovu funkciju obavljala je, rame uz rame, uz Dijanu Hrkalović, koja je podnela ostavku maja 2019. godine i koja je, nebrojano puta, dovođena u vezu sa kriminalnim klanovima i navijačkim grupama u Srbiji i okruženju. Za razliku od Hrkalovićeve, Popović Ivković se i dan danas nalazi na pomenutoj funkciji.

Svi gafovi državne sekretarke

Između ostalog, karijeru Popović Ivković obeležile su i brojne oštre izjave, o kojima se u javnosti često polemisalo i koje su ocenjivane kao pristrasne i neprimerene za nekog ko obavlja ovu funkciju.

Lidere opozicije je nebrojano puta vređala u svojim istupima u javnosti, obraćajući im se na krajne neprimeran način. Tako se na njenoj „meti“ našao i lider i predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas, ali i pojedine televizije koje kritički izveštavaju o vladajućoj stranci.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/ Dragan Đilas

„Možeš slobodno da nastaviš da me pominješ u svojim rijalitijima na N1, možeš i u drugim medijima. Proživela sam u svom životu tragedije kao devojčica, nemam strahove i nikada ne odustajem. Nisam kukavica i licemer, naspram ličnih borbi i gubitaka, tvoje baljezganje i tvojih poslušnika me ne dotiču. Možeš da puštaš svoje lajavce da me vređaju, to ti i priliči kao vođi čopora.  Najgore je kada je muškarac kukavica i podlac istovremeno, a ti to jesi. Plus primitivac i ženomrzac. Uzgred, brstio si državna preduzeća i obavljao visoke državne funkcije.  Hej, čoveče“, napisala je sekretarka ranije na svom Fejsbuk profilu.

Drugom prilikom je istakla da je ona „neko ko misli da lepota dolazi iznutra, ali da je Dragan Đilas zaista ružan i spolja i iznutra“.

Foto: N1/ Balša Božović

Sem Đilasa, neprimerenih izjava sekretarke nije ostao pošteđen ni član Demokratske stranke (DS) Balša Božović, koga je dovela u vezu sa Darkom Šarićem, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog šverca 5,7 tona kokaina.

„Balša Božović je ološ, predstavnik stranke koja je štitila Darka Šarića, trgovca narkoticima, glavni investitor u vreme DS, koji je ubio stotinu naše dece. Taj ološ od Balše Božovica traži da kršimo zakon“, rekla je ona.

Takođe, i lider stranke Dosta je bilo, Saša Radulović našao se „na meti“ Popović Ivković, koja ga je u više navrata „čašćavala“ nadimcima poput lažov, gubitnik i drugim pogrdnim imenima.

Supruga socijaliste i bivšeg ministra

Uz Biljanu Popović Ivković u javnosti se najčešće pominjalo i ime njenog supruga Branislava Ivkovića, nekadašnjeg šefa beogradskih socijalista i ministra u dve Vlade Mirka Marjanovića, a sa kojim je u braku od 2005. godine. Ivković će ostati upamćen kao jedan od organizatora kontramitinga Socijalističke partije Srbije (SPS), nakon čega su mu studenti-učesnici protesta 1996. i 1997. godine poručili: „Vaše ruke su krvave, zbog vašeg kontramitinga prolila se krv.“ Takođe, protiv njega se vodio sudski postupak, zajedno sa nekadašnjom predsednicom JUL-a Mirjanom Marković, suprugom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nelegalne dodele državnih stanova.

Inače, državna sekretarka MUP sa Ivkovićem ima ćerku, što su brojni građana, u prethodna dva dana, u više navrata isticali, navodeći da „jedna majka ne može tako da se obraća ocu ubijene devojčice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare