Foto: minrzs.gov.org.

Nemački VICE iznenadio je javnost tvrdnjama da zaplenjene biljke na imanju Predraga Koluvije imaju samo 0,54 odsto THC, te da je to, kako tvrde, "daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane". Postavlja se pitanje odakle nemačkom mediju informacije koje nisu tačne, kao i da li su im podvaljene, s obzirom da se u optužnici za slučaj "Jovanjica" navodi da većina zaplenjenih biljaka poseduje više od 0,3 odsto procenta THC u sebi, dok su, sa druge strane, pojedini uzorci imali i 17 odsto procenta tetrahidrokanabinola.

Pomenuti medij u svom članku naveo je da stabljike uzgajane na gazdinstvu Jovanjica imaju samo 0,54 odsto THC, što je daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane, a tom prilikom pozvao se na laboratorijske analize u koje su imali uvid.

Pročitajte još:

„Sa 0,54 odsto, piše VICE, „moralo bi da se konzumira preko deset grama (oko dvadeset džointa), kako bi se osetio opojni efekat. To vodi pitanju da li je Koluvija nespretni uzgajivač konoplje čije su sadnice slučajno bile malo jače nego što treba, ili je diler droge koji nema pojma o svom poslu“, napisao je nemački VICE.

Ipak, interesantno je da se u optužnici protiv Koluvije i pripadnika njegove grupe, a koju je potpisalo Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) navodi malo drugačije, pa se postavlja pitanje da li nemački mediji zapravo obmanjuje javnost. Prema podacima iz optužnice, veštačenja uzoraka biljaka imala su različite rezultate.

Većina analiziranih biljaka sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC, što je dovoljno da se, bar po zakonu, smatra opojnom drogom. Sa druge strane, ima i onih biljaka koje sadrže manji procenat THC, ali i onih koje poseduju duplo veći.

Foto: Newsmax Adria

“Na osnovu izvršenih analiza utvrđeno je prisustvo tačkastih materija koje su karakteristične za sekvencu gena za sintezu tetrahidrokanabinolske kiseline. Poseduju gen za sintezu THC na osnovu čega se svrstavaju u psihoaktivnu konoplju”, navodi se u optužnici.

Sa druge strane, uvidom u veštačenja, koja je vršila grupa za hemijske analize i veštačenja, navodi se da su pojedine biljke imale mnogo veću koncentraciju THC u sebi.

Tako je u pojedinim uzorcima biljaka, a prema navodima optužnice, uočena koncentracija THC od 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola.

Zasad nije poznato ko je pomenute informacije plasirao nemačkom mediju, s obzirom da se u optužnici navodi potpuno drugačije. Stevan Dojčinović, urednik portal KRIK koji je intenzivno istraživao slučaj „Jovanjica“, smatra da je nemačkom VICE neko podvalio dezinformacije i da je to došlo iz Srbije.

Stevan Dojčinović Foto: Ivan Dinić/Nova S

On dalje pretpostavlja da je mediju VICE neko dao samo jedan izveštaj, a da se oni nisu raspitali, jer bi onda uvideli da postoji niz veštačenja i izveštaja, i da je mnogo njih pokazalo da su neki uzorci imali i više od 17 odsto THC, što znači, kako navodi, da je reč o jakoj drogi u toj kategoriji.

Dojčinović je ranije za N1 dodao i da su Koluvijine tužbe protiv medija pritisak na novinare, da zabrinjavaju izjave da „imaju problem sa pojedinim novinarima“, a smatra da je on sada „u naletu“, jer se i država, na neki način, uključila da mu pomogne.

Pročitajte još:

„Sada kada imate nemački medij, koji izađe sa poluinformacija i relativizacijama, to ima jako veliki uticaj na ovo što se dešava ovde… Generalno, nemački Vajs je objavio jedan netačan tekst, gde su praktično rekli da su biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imale jako mali udeo THC. To je supstanca u tim biljkama, psihoaktivna, koja je čini drogom. Taj novinar je rekao da je praktično tu bio udeo od 0,5 odsto i kako je rekao, praktično od te trave ne bi mogli „da se uradite“, ne bi imalo efekta. I naravno da ceo tekst zvuči kao neka vrsta pranja Koluvije. Taj tekst nije tačan. Nije tačno da su kod njega nađene samo biljke s 0,5… Jesu nađene i s 0,5, ali dosta biljaka je zaplenjeno na imanju i rađen je niz veštačenja na nizu uzoraka… I pojedini uzorci jesu bili sa 0,5, slabi, ali su druge bile mnogo jače, najjače biljke su imale više od 17 odsto THC, što znači da je reč o jakoj drogi u toj kategoriji“, naveo je sagovornik N1.

Podsetimo, za slučaj „Jovanjica“ pred Specijalnim sudom u Beogradu vode se dva postupka. Jedan se odnosi na Koluviju i zaposlene na tom imanju, a drugi na pripadnike bezbednosnih službi, koji su to poljoprivredno gazdinstvo obezbeđivale.

BONUS video:Da li postoji namera da se Jovanjica i druge brojne afere do kraja razreše 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare