Predrag Koluvija, Vice, Vajs
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Vice

Nemački VICE iznenadio je javnost kada je juče objavio članak u kojem tvrdi da stabljike uzgajane na gazdinstvu Jovanjica imaju samo 0,54 odsto THC, što je daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane. Takođe, oni tvrde da su imali uvid u laboratorijske analize. Ova teza je uspela lako da isprovocira javnost, a javno se oglasio novinar KRIK-a Stevan Dojčinović: "U pojedinim Koluvijinim biljkama je pronadjeno cak 17% THC, od čega ne bi moglo da se uradi samo pile vec i slon", napisao je Dojčinović na svom tviter nalogu.

„Sa 0,54 odsto, piše VICE, „moralo bi da se konzumira preko deset grama (oko dvadeset džointa), kako bi se osetio opojni efekat. To vodi pitanju da li je Koluvija nespretni uzgajivač konoplje čije su sadnice slučajno bile malo jače nego što treba, ili je diler droge koji nema pojma o svom poslu“, napisao je nemački VICE.

Dojčinović je na svom tviter profilu napisao niz tvrdnji i činjenica o slučaju, kako bi opovrgao navode nemačkih medija. Urađena je čitava serija veštačenja, prema navodima Dojčinovića i biljke imaju razlicitu koncentraciju THC – od najslabijih oko 0,5% do jačih uzoraka koji su predstavljali ozbiljnu drogu. Najači uzorak koji je pronadjen bio je tacno 17,54%.

A odakle nemačkim novinarima polovične i neproverene informacije, ko je njihov izvor, nije poznato, ali Dojčinović je izneo svoj stav i o tome.

„Oni su se upecali kao somovi i bez dodatnih provera objavili. Ko im je dao? Tuzilastvo sigurno nije. Niti policija. Nisu ni kolege novinari koji se bave ovom temom. Tu ostaje da im je izvor informacija najverovatnije Koluvijina odbrana ili neko iz vlasti Srbije koja se trudi da na ovakav nacin opere Koluviju. Ili oba – na primer Djuka“, napisao je Dojčinović.

„Ova VICE prica je jako štetna, posebno jer ima pečat poznatog brenda i nemačkog medija što onda zvuči – Wow! Uklapa se u trenutan talas pranja Koluvije u kojem se ublažava jačina njegovih biljaka, a on predstavlja skoro kao žrtva“, napisao je Dojčinović.

VICE se u jednom delu osvrće i na medije u Srbiji, koji su se bavili temom „Jovanjice“ –  najveće planataže marihuane u Evropi, optužujući ih da šire neprovrene informacije i da „vuku svako na svoju stranu“. Biće da je, ipak, obrnuto.

BONUS VIDEO: Da li Jovanjica pada u senku?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar