Stevan Dojčinović Foto: N1
Stevan Dojčinović Foto: N1

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović smatra da je nemačkom Vajsu, koji je u tekstu naveo da su zaplenjene biljke na Koluvijinoj plantaži "Jovanjica" sa malom koncentracijom psihoaktivne supstance THC, neko podvalio. Kaže da je to sigurno došlo iz Srbije - da može da bude neko iz Koluvijine odbrane ili neko iz vlasti, a da je možda izvor Vajsa bio i jedan od Koluvijinih branilaca, poslanik Vladimir Đukanović. Pretpostavlja da je Vajsu neko dao samo jedan izveštaj, a da se oni nisu raspitali, jer bi onda uvideli da postoji niz veštačenja i izveštaja, i da je mnogo njih pokazalo da su neki uzorci imali i više od 17 odsto THC, što znači, kako navodi, da je reč o jakoj drogi u toj kategoriji. Dojčinović kaže da su Koluvijine tužbe protiv medija pritisak na novinare, da zabrinjavaju izjave da "imaju problem sa pojedinim novinarima", a smatra da je on sada "u naletu", jer se i država, na neki način, uključila da mu pomogne.

Problem je i kad taj tekst izlazi, kaže Dojčinović, dodajući da se to dešava u naletu kampanje koja se vodi od državnih predstavnika i tabloida „da se što više slomi suđenje Koluviji“.

„Sada kada imate nemački medij, koji izađe sa poluinformacija i relativizacijama, to ima jako veliki uticaj na ovo što se dešava ovde… Generalno, nemački Vajs je objavio jedan netačan tekst, gde su praktično rekli da su biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imale jako mali udeo THC. To je supstanca u tim biljkama, psihoaktivna, koja je čini drogom. Taj novinar je rekao da je praktično tu bio udeo od 0,5 odsto i kako je rekao, praktično od te trave ne bi mogli „da se uradite“, ne bi imalo efekta. I naravno da ceo tekst zvuči kao neka vrsta pranja Koluvije. Taj tekst nije tačan. Nije tačno da su kod njega nađene samo biljke s 0,5… Jesu nađene i s 0,5, ali dosta biljaka je zaplenjeno na imanju i rađen je niz veštačenja na nizu uzoraka… I pojedini uzorci jesu bili sa 0,5, slabi, ali su druge bile mnogo jače, najjače biljke su imale više od 17 odsto THC, što znači da je reč o jakoj drogi u toj kategoriji“, naveo je sagovornik N1.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje koji je bio interes tog medija da objavi takav tekst, kaže da je siguran da ne postoji neki specijalan interes, i da je siguran da ih neko nije potplatio, već je mišljenja da im je neko podvalio stvari, na koje su se oni zaleteli. Vajs nije Njujork tajms, nije neki medij koji bi preterano nešto proverio, niti je poznat po tome da je preterano precizan ili jasan, kaže Dojčinović.

On misli da može biti da je to uradila Koluvijina odbrana ili neko iz vlasti. Dojčinović navodi da je deo u tekstu tačan u smislu da su se pozivali na jedan izveštaj u veštačenju, koji je pokazao najblaži THC, ali ističe da je urađen niz, serijal izveštaja, i pretpostavlja da im je neko dao samo jedan izveštaj – koji najviše ide na ruku Koluviji, a da se oni nisu raspitali da li je to jedini i konačan izveštaj, i da su se „zaleteli“, naveo je Dojčinović, podvlačeći da je urađen niz izveštaja.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nemački Vajs konstatuje da „mediji bliski vlastima, i oni kritički nastrojeni, vuku svaki na svoju stranu i učestvuju u širenju neproverenih informacija o slučaju.

„Zbog toga verujem da moguće da je izvor Vajsa bio možda branilac Koluvije, možda Đukanović ili tako neko, jer to izgleda kao klasičan narativ koji ljudi iz vlasti puštaju u javnost, koji pokušavaju da izjednače Informer sa Kirikom i Pink sa N1… Imamo provladine medije koji na silu lažima pokušavaju što više da operu Koluviju, da izvrše pritisak na sud pokušavajući to suđenje da predstave kao lažno, a sa druge strane imamo medije koji o tome profesionalno izveštavaju kao N1, Danas, mi“, kaže Dojčuinović, navodeći da veruje da im je iz Srbije sugerisano.

Treba da ispratimo njihove reakcije, očekujem da će Vajs napraviti istragu – ako su prevareni, očekujem da će napraviti napraviti ispravke, zaključio je.

O Koluvijinim tužbama: „Pritisak na novinare, nismo pogrešili“

Advokat Svetislav Bojić, pravni zastupnik optuženog vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije, najavio je da će nastaviti podnošenje tužbi protiv svih medija koji su se ogrešili o Zakon o javnom informisanju, ali i da se razmatra podnošenje krivične prijave protiv novinara za ometanje pravde zbog korišćenja termina „narko bos“ i „najveća plantaža marihuane u Evropi“. Redakciji KRIK-a je takva tužba već dostavljena…

Dojčinović je, gostujući u emisiji N1 Studio Live“ naveo da ih tuže za klevetu, da tvrde da su prekršili prezumpciju nevinosti zato što su ga nazvali optuženim narko bosom.

„Stojimo iza toga što smo objavili, jer smo uradili ono što je u tradiciji zapadnih medija… Mi smo čitaocima jasno stavili do znanja da je on optužen, on jeste optužen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila drogu, dakle on jeste optužen kao narko bos… Mi nismo citirali u reči, kako to stoji u zakonu, več smo to preveli na jedan običan jezik. Mi mislimo da nismo pogrešili, čak su se i medijski eksperti i novinarska udruženja javili i rekli da nismo prekršili prezumpciju nevinosti“, rekao je gost N1.

Ocenjuje da to što radi Koluvija jeste pritisak na medije, a da se čak iz izjave njegovog advokata vidi da on ima, kako je rekao, problem „sa određenim novinarima“, ne sa samim medijima.

Problematično je, kaže, da čovek koji je optužen za takva dela kaže da ima problem sa nekim pojedincima, navodeći da to zastrašujuće zvuči, ali se, kako kaže, nada da će se „završiti na ovome da pokušava nekim legalnim putem da se obračunava sa nama“. Navodi da to jeste neka vrsta pritisaka na njihov rad, to podnošenje prijava ili tužbi, ali da to neće uticati na njih da rade posao kako rade.

„Koluvija je u naletu, država uključena da mu pomogne“

Koluvija je sada u naletu, oseća se dosta sigurnim, jer ima podršku koju nikad do sada nije imao, navodi urednik KRIK-a.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

„Imamo najviše državne funkcionere – pričam o predsedniku, premijerki i ključnim ljudima u državi – i sve vodeće medije, pre svega tabloide, koji pokušavaju bukvalno svakodnevno da relativizuju slučaj koji se vodi protiv njega, da ublažavaju to što mu se stavlja na teret pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, tvrdeći da nije mnogo droge pronađeno ili da je to jako slaba droga, što sada slušamo ove nedelje… Da mu je to podmetnuto“, kaže Dojčinović.

On navodi da mu praktično peru reputaciju, s ciljem da mu skinu ono za šta je optužen sa leđa. „Imamo praktično državu koja je, na neki način, uključena da mu pomogne… I to se retko kad viđa, to je možda bilo u onom periodu suđenja zemunskom klanu, ali ne ovako“, kaže Dojčinović, navodeći da do sada nije video da se u ovako velikom slučaju na ovakav način vrši pritisak na sud, „sa svih strana“.

Bonus video: Jovanjica – napoznatija plantaža u Srbiji

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar