Igor Juric
FotoShutterstock/Vesna Lalić

Da mnogi tužioci u Srbiji i dalje kubure sa spoznajom identiteta sopstvene profesije, njenim zakonskim ovlašćenjima, propisanim obavezama i svim onim što bi trebalo da označava pojam "nezavisna tužilačka istraga", odavno je poznato čitavoj javnosti. U trenutku kada se naširoko diskutuje da li je jagodinsko tužilaštvo sposobno da vodi trenutno nepostojeći postupak protiv svog šerifa Dragana Markovića Palme, u drugi plan je palo uznemirujuće saznanje koje je pre dva dana izneo u javnost Igor Jurić. Ono što je otkrio, istovremeno, najbolje pokazuje koliko je bila ispravna njegova odluka da tokom prošlogodišnjeg saslušanja u beogradskom Višem javnom tužilaštvu ne otkrije identitet političara pedofila o kom je danima ranije govorio u medijima. Ili možda postoji neko ko bi tako osetljivu informaciju podelio sa tužiocem koji sve vreme, tokom ispitivanja, izlazi iz kabineta - da telefonira?

Prošlogodišnje saslušanje Igora Jurića, društvenog aktiviste i osnivača Fondacije „Tijana Jurić“, povodom navoda da ima kompromitujuća saznaja o tome da je jedan uticajni političar istovremeno i pedofil i podvodač maloletnica, izazvalo je veliku pažnju javnosti, koja je mahom ostala razočarana jer je naposletku odbio da u beogradskom Višem tužilaštvu otkrije i njegov identitet.

Jurić se ovih dana ponovo našao u žiži javnosti, nakon što je za pedofiliju i podvođenje maloletnica javno prozvan „jagodinski šerif“ Dragan Marković Palma, ali on ni sada nije želeo da otkrije da li je Marković taj političar o kome je govorio prošle godine i zbog kog je saslušavan čak četiri sata u prostorijama Višeg javnog tužilaštva (VJT).

Ipak, pre dva dana, javnost je upoznao sa nekim detaljima svog susreta sa tužiocem, ili preciznije – sa tužiteljkama, koje su, iz nekog, očigledno neuobičajnog i vanrednog razloga, tog dana „delovale“ u paru.

„Bilo mi je čudno što je jedna tužiteljka bila na telefonskoj vezi sa nekim, Ne znam ko je bio, nekoliko puta se dobijao poziv, pa se izlazilo napolje. Bilo mi je nezamislivo da se ne isključe telefoni, ne mogu da pretpostavljam s kim je neko bio na vezi, ali nekoliko puta se ulazilo i izlazilo. Čini mi se da je to pomalo čudno“, rekao je Jurić pre dva dana gostojući na televiziji N1. 

Čudesima svakako tu nije bio kraj, ali ni početak, jer telefon u ovom slučaju nije prva sporna činjenica, već to što je Jurić naspram sebe imao dve tužiteljke. Ovo neuobičajno postupanje još je čudnije kada se ima u vidu ko su tužiteljke koje su se angažovale da uzmu iskaz od jednog građanina, a koji je prethodno u medijima iznosio šture optužbe, za koje je i sam kazao da ne može da ih dokaže.

Pročitajte još:

Naime, prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs u ispitivanju Jurića učestvovala je lično viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić, kao i njena postupajuća zamenica Vesna Petrović.  Odgovor na pitanje zašto je prisustvo Krivokapić kao šefa tužilaštva bilo neophodno tokom Jurićevog saslušanja, odnosno zašto isto nije mogla da obavi samostalno njena postupajuća zamenica, kao u stotinama drugih predmeta, verovatno se krije u trećem akteru ovog državnog posla – telefonu.

S kim je tužiteljka razgovarala, o čemu, da li je na liniji bio neodložan, ali istovremeno nebitan sagovornik za ovaj slučaj, ostalo je da se nagađa. Nesporna je pak činjenica da prisustvo telefona u ovakvom slučaju može samo da trajno zbriše neophodno povrenje koje bi svaki građanin morao da ima u istražne organe, posebno kada u svojim rukama drži tuđu sudbinu.

Dodatnu sumnju da pozivi koje je tužiteljka primala nisu bili nasumični, podgreva i to što je vrh policije u tom trenutku znao kog je političara Jurić označio na svom spisku, kao i da navodna žrtva nema nameru da se upusti u svedočenje jer policija nije mogla da joj obezbedi zaštitu kakvu je zahtevala.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare