Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti za pet monstruoznih ubistava, koja su do detalja opisana u optužnicu koja je protiv njih podneta. Jedan od okrivljenih, Bojan Hrvatin, priznao je pred tužiocem zločine grupe i opisao način na koji su pripadnici klana Belivuk-Miljković kasapili tela žrtava i sakrivali tragove. Reč je o likvidacijama izvršenim na profesionalan način, pa se postavlja pitanje ko je ovu grupu obučio kako da uspešno prikrije sve tragove.

Svedočenje Hrvatina bacilo je sumnju na to da je grupa morala da ima određenu vrstu pomoći i smernice. On je do detalja ispričao kako su okrivljeni sekli žrtve, ali i objasnio gde su tačno zasecali tela, kako bi se sve što brže i efikasnije uradili. Ispričao je koji su delovi odvajani, na koji način, ali i o kakvih detaljima se vodilo računa.

Pročitajte još:

Interesantno je i da je ista situacija bila i prilikom sakrivanja tragova. Posebni kombinezoni namenjeni za ubijanje, rukavice, najlon, pa i čizme, korišćeni su prilikom zločina. Jedan detalj posebno je privukao pažnju.

Ubice su, prilikom vršenja zločina i sakrivanja tragova, najpre obuvali čizme, a potom radne kombinezone, i to kako eventualni tragovi, poput krvi, ne bi slučajno upali u obuću. Sa druge strane, na zidove prostorije u kojoj su ubijali kačili su najlove, kako ne bi ostali tragovi krvi.

Advokat Vladimir Terzić u razgovoru za list Nova ističe da je na tužiocu zadatak da otkrije ko je pripadnike grupe obučio tako da gotovo poseduju veštine forenzičara i obducenata.

„Na osnovu svega onogo što smo u proteklom periodu imali prilike da pročitamo, a pre svega na osnovu navoda iz optužnice, prosto je neverovatno da osumnjičeni nisu prošli nikakvu obuku kako da se reše tela žrtava i kako da sakriju tragove zločina. Postoji sumnja da je neko od stručnih lica vršio obuku osumnjučenih, jer mi imamo priliku da u optužnici pročitamo da su oni faktički imali znanje obducenata prilikom masakriranja tela. Odnosno, kako da ne budu otkriveni DNK i drugi tragovi“, kaže Terzić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ističe da posebnu sumnju budi to što je jasno da pomenuta grupa nije mogla da deluje bez znanja određenih struktura iz vrha policije i države.

„Navodi iz optužnice ukazuju na to da okrivljeni nisu imali znanje iz filmova, već da je neko vrlo ozbiljno radio s njima. Njihovo znanje iz forenzike nam to govori. Mislim da je na tužiocu da otkrije ko je obučio pripadnike ove grupe“, ističe advokat i dodaje:

Pročitajte još:

„Moram samo da napomene da ne znam koliko je to izvesno, s obzirom da je ovo jedna vrlo kontrolisana i ograničenog dometa istraga“, navodi on.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je početkom februara. Optužnica je obuhvaćena protiv njih dvojice i još 29 osoba, osumnjičenih za pet likvidacija – Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Takođe, okrivljeni se terete i za silovanje mladića I. S., koje se dogodilo u prostorijama koje je klan koristio na stadionu u Humskoj. Sem toga, na teret im se stavlja rasturanje droge i oružja.

Sumnjiči se da su kao paravan za svoja kriminalna delovanje koristili navijačku grupu „Principi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar