Predrag Koluvija, Aleksandar Vučić i Veljko Belivuk Foto: Printscreen minrzs.gov.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Afera “Jovanjica”, odnosno otkrivanje imanja na kome je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, po svemu sudeći, najbolnija je tačka aktuelnog režima. Vlast u proteklih nekoliko godina bezuspešno je pokušavala da zataška aferu fabrikovanjem novih, poput slučaja prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i navoda o malverzacijama opozicionara Dragana Đilasa, a kako političar Miroslav Aleksić ističe za Nova, “Jovanjica” je trn u oku vlasti iz prostog razloga - reč o državnom projektu.

Na samom početku izbijanja afere jasno je bilo da proizvodnja opojne droge na imanju “Jovanjica” nije mogla da se odvija bez znanja državnog vrha. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić upitao nadležne organe zbog čega se nisu oglasili povodom rekordne zaplene marihuane, a potom ukazao na navodne veze između većinskog vlasnika “Jovanjice” i porodice predsednika Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

Iako je tužilaštvo negiralo pomenute navode, tvrdeći da su netačne izjave da je Koluvija neposredno nakon hapšenja zvao Andreja Vučića, brata predsednika, orkestrirana kampanja da se skrene pažnja javnosti s “Jovanjice” i njenog povezivanja s vrhom države i dalje traje.

Jedan od pokušaja definitivno je bila afera prisluškivanje predsednika, koja do danas nije dobila epilog. Predsednik Vučić tvrdio je da je dugo, tačnije više od godinu dana, prisluškivan i da poseduje snimke sopstvenih razgovora koji dokazuju tu tvrdnju.

Navodi o aferi prisluškivanje došlo su ubrzo nakon što je vlasnik plantaže “Jovanjica”, Koluvija, optužio pojedine pripadnike MUP-a da su mu nudili da prizna da je radio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića, ali i da su falsifikovali dokaze protiv njega.

O prisluškivanja je pričao i ministar policije Aleksandar Vulin, tvrdeći da će krivci morati da odgovaraju, te da su tužilaštvu predočeni svi dokazi. Međutim, danas, odnosno mesecima nakon izbijanja afere, čini se kao da ista nije ni postojala – pomaka nema.

Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ni lansiranje afere Mauricijus, u kojoj je vlast, potpomognuta režimskim tabloidima, tvrdila da opozicioni lider Dragan Đilas ima račune na Mauricijusu i u Švajcarskoj na kojima je više miliona evra, nije uspela da skrene pažnju s “Jovanjice”.

O tome najbolje svedoči uključivanje Vučića u program na televiziji “Pink”, marta ove godine, kada je upitao o navodnim računuma opozicionog političara i to nakon što se potegla priča o „Jovanjici“.

Pročitajte još:

Bolna tačka režima

Vučić je tom prilikom izjavio da je spreman da ide na poligraf i odgovara na pitanja o slučaju „Jovanjica“ i pozvao lidera Stranke slobode i pravde da odgovori da li ima račune u Švajcarskoj i na Mauricijusu, što je Đilas već negirao.

Potpredsednik Narodne stranke, Aleksić, u razgovoru za Nova ističe da je “Jovanjica” režimu bolna tačka jer je u njoj direktno otkrivena veza države i kriminalaca.

“”Jovanjica” je nesumnjivo državni projekat, a on ne može da se realizuje bez strukture vlasti. Slučaj “Jovanjica” je najveći problem za režim jer se kroz istragu došlo do ljudi iz bezbednosnih službi koji su direktno učestvovali u proizvodnji. Ono što je osnovno, jeste da je očigledno da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) direktno učestovala u proizvodnji marihuane, zato i insistiram na ulozi Mirka Škera, koji je u vreme otkrivanja bio šef beogradskog centra BIA, a koga su potom “sklonili”. Postavlja se pitanje da li je zapravo Škero bio direktna veza između političara i proizvodnje na “Jovanjici””, pita se Aleksić i dodaje:

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“”Jovanjica” je bolna tačka je tu imamo otkrivenu ulogu države u pomenutoj aferi, predsednika koji je se susretao s Predragom Koluvijom na sajmovima.. Njima je “Jovanjica” veliki problem jer je raskrinkano da je država učestvovala u proizvodnji. I zato sada Srpska napredna stranka, pomoću advokata Vladimira Đukanovića, radi na projektu legalizacije “Jovanjice”, a ne marihuane, kako tvrde. Cilj svega je oslobađanje Predraga Koluvije, odnosno da se spreči da on progovori”, ističe Aleksić.

I slučajem hapšenja grupe Veljka Belivuka, februara ove godine, vlast je pokušala da skrene pažnju javnost s “Jovanjice”. Tako je u periodu od februara do avgusta čak nekoliko optuženih za “Jovanjicu” pušteno iz pritvora. Trenutno se u pritvoru, od 18 osumnjičenih koji se povezuju s “Jovanjicom”, njih 15 pušteno na slobodu.

Više od 100 svedoka, političari izostali

Podsetimo, tokom suđenja za “Jovanjicu 1” tužilaštvo je predložilo više od 100 svedoka, međutim, na spisku se ne nalazi nijedan politički funcioner. Poznato je da su pojedini predstavnici vlasti i funcioneri Srpske napredne stranke, poput Aleksandra Vulina i Zorana Babića, obilazili imanje “Jovanjica”, o čemu svedoće fotografije na društvenim mrežama.

BONUS video: Veze između Belivuka i kavačkog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare