Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

I dok su građani Srbije proteklih meseci bili okupirani slučajem hapšenja grupe Veljka Belivuka, iznošenjem u javnost monstruoznih detalja iz istrage, ali i pokazivanjem fotografija iskasapljenih tela žrtava pomenutog klana, iz pritvora je pušteno čak 15 saradnika optuženog Predraga Koluvije, vlasnika imanja "Jovanjica", na kojem je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu vode se dva postupka za „Jovanjicu“ – jedan protiv Koluvije i radnika na njegovom imanju, a drugi protiv vlasnika „Jovanjice“ i pripadnika bezbednosnih službi koji su pomenuto gazdinstvo obezbeđivali.

Pročitajte još:

Slučaj otkrivanja najveće plantaže opojne droge u ovom delu Evropu od samog početka intrigira javnost. Pomenuto imanje obilazili su najviši zvaničnici države, poput ministra Aleksandra Vulina, funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Babića, ali i mnogi drugi. I dok je javnost bila okupirana slučajem Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čija je grupa pala 4. februara ove godine, ali i pokazivanjem slika iskasaljenih žrtava pomenutog klana, država, tačnije sud, pustio je iz pritvora 15 od 18 saradnika Koluvije.

Skretanje pažnje javnosti s bitnih afera zatrpavanjem novih nije strano ovdašnjem režimu, o čemu najbolje svedoči pomenuta situacija. Tako smo imali slučaj da su od 31. jula, kada je podignuta optužnica protiv Belivuka, čak dva Koluvijina saradnika puštena iz pritvora – Miloš Tofilović, koga je strana služba DEA uhapsila nakon što ga je prvi put Specijalni sud pustio iz pritvora, a potom i Stevan Holić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Puštanje Tofilovića možda i ne bi bilo tako čudno da ga Specijalni sud dosad nije već puštao iz pritvora. Samo dva meseca nakon jula 2020. godine, kada je priveden u akciji s optuženim bezbednjacima, pušten je da se brani sa slobode. Dok su srpski nadležni organi verovali da neće činiti krivična dela, američka agencija za borbu protiv droge DEA ga je već u februaru naredne godine, tačnije 2021., uhapsila zbog narkotika – ovog puta heroina.

Prema pisanju nedeljnika Vreme, trenutno se u pritvoru zbog procesa „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ nalaze tri osobe, među kojima je i prvooptuženi u oba predmeta Predrag Koluvija.

Podsetimo, afera „Jovanjica“ ugledala je svetlost dana krajem 2019. godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ubrzo nakon toga saznalo se i da je dve nedelje ranije zbog rekordne zaplene uhapšen Koluvija, a na površinu su tada isplivale i mnoge čudne okolnosti u ovom slučaju. Poslanik Aleksić je tada ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom “Jovanjice”.

Koluvija uhapšen s lažnom značkom MUP

Većinski vlasnik firme “Jovanjica”, Predrag Koluvija, uhapšen je sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare