Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predragu Koluviji nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a pre samo nekoliko dana Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2", kojima su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi Srbije. Ipak, postavlja se pitanje da li će javnost dočekati i optužnicu “Jovanjica 3” kojom će biti obuhvaćeni i političari, s obzirom da je jasno da proizvodnja na Jovanjici nije bila moguća bez znanja državnog vrha.

Danas se u Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja suđenje protiv Koluvije, kada bi trebalo da svoje iskaze daju svedoci u postupku. Sa druge strane, Apelacioni sud u Beogradu je nedavno pravosnažno potvrdio optužnicu protiv Koluvije i drugih okrivljenih, pretežno pripadnika Vojno-obaveštajne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, ali i MUP, takođe zbog postupka proizvodnje opojne droge na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“.

Pročitajte još:

Prva grupa, na čelu sa Koluvijom, uhapšena je u novembru 2019. godine, a suđenje je počelo tek prošle godine. Druga grupa, odnosno optuženi u „Jovanjici 2“, pali su tek jula prošle godine.

Kako je jasno da proizvodnja na imanju „Jovanjica“ nije mogla da se odvija bez znanja državnog vrha, s obzirom da su i samo poljoprivredno gazdinstvo prethodnih godina posećivali brojni politički funkcineri. Shodno tome, postavlja se pitanje i da li javnost može da očekuje još jednu optužnicu u slučaju „Jovanjica“, a koja će se odnositi na političke funkcionere.

Ne treba zanemariti da još uvek nije objašnjena uloga visokih političkih funkcionera u “Jovanjici”. Među funkcionerima koji su proteklih dana obilazili imanje su sadašnji ministar policije, tada odbrane, Aleksandar Vulin, zatim funcioner Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikinić, koji vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane, javnost je ostala uskraćena i za informaciju kakva je uloga nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović u aferi “Jovanjica”. Naime, kako je naš portal nedavno pisao, u optužnici za “Jovanjicu 2”, kojom su obuhvaćeni policajci i pripadnici bezbednosnih službi (VOA i BIA) nalazi se i Branislav Radosavljević, pripadnik Bezbednosno-informativne agencije, koji je bio blizak saradnik Hrkalovićevoj.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, još uvek nije ustanovljeno ni koja je uloga Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, u ovom slučaju. Od samog početka izbijanja afere nameće se pitanje da li je Predrag Koluvija, većinski vlasnik imanja “Jovanjica” nakon hapšenja zvao brata predsednika Srbije, kao i da li je moguće da se proizvodnja na pomenutom imanju obavljala bez znanja državnog vrha.

I sam političar Miroslav Aleksić, koji je otkrio aferu „Jovanjica“, nedavno je izjavio da ćemo zasigurno imati i „Jovanjicu 3“.

“Nije jasno šta su tvoji ministri iz Vlade radili na “Jovanjici”. Kako je moguće da Predrag Koluvija obilazi kancelarije Srpske napredne stranke i dobija pare iz budžeta? Kako je moguće da država sprovodi odmazdu prema policajcima koji su otkrili aferu? Čas poligraf važi, čas ne važi”, rekao je Aleksić i dodao:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“A u “Jovanjici 3″ će biti, bogami, političara”, istao je on.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra, kao i da su ga u ranijim godinama obilazili brojni politički funcioneri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (10)