Foto: Nova.rs, minrzs.gov.org

Javnost Srbije još uvek nije dočekala da predsednik ode na, dugo najavljiivani, poligraf za predmet "Jovanjica", a već su stigle nove najave - spreman je da se podvrgne ovoj vrsti testiranja i za slučaj uhapšenog vođe navijača Partizana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Tako je predsednik najavio da je spreman da se od optužbi, koje je na njegov račun izneo uhapšeni navijač, može braniti i na poligrafu.

Pozivanje na poligraf predsednika Srbije Aleksandra Vučića, svako malo kada je neophodno da dokaže da nije umešan u velike afere koje potresaju našu zemlju, postalo je uobičajena stvar. To najbolje ilustruje slučaj „Jovanjica“, imanja na kojem je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane. Vučićev brat Andrej se u više navrata dovodio u vezu s uhapšenim vlasnikom imanja Predragom Koluvijom, zbog čega je predsednik o ovoj aferi nebrojano puta govorio u javnosti.

Neizostavni deo predsednikovog nastupa definitivno je bilo pozivanje na poligraf.

“Ja sam spreman da, ako je potrebno da se i dodatno ponižavam i idem na poligraf. I ja i moj brat, da odgovorimo na svako pitanje vezano za Jovanjicu”, rekao je on ranije.

Foto: Newsmax Adria

Novo poligrafsko testiranje najavio je i pre nekoliko meseci, prilikom uključivanja iz Abu Dabija.

„Pozvaću sve vas, dovedite poligrafiste koje hoćete, iz koje god zemlje hoćete, na svako pitanje vezano za „Jovanjicu“ sam spreman da odgovorim“, poručio je tada predsednik.

Do poligrafa nikada nije došlo.

Ipak, kako ni to nije bilo dovoljno, Vučić je i tokom jučerašnjeg dana izjavio da je spreman da ide na poligraf. Takođe je istakao da je već „bio dovoljno glup da ode na poligraf zbog vetroparkova iako to nisu uradili Pajtić i Udovički“.

Da visokim funkcionerima Srbije nije strano pozivanje na poligraf, nesumnjivo dokazuje i slučaj pada kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se sumnjiče za izvršavanje najtežih krivičnih dela, među kojima su i ubistva.

Pročitajte još:

Kako je KRIK nedavno pisao, uhapšeni vođa navijača Belivuk na saslušanju u tužilaštvu 4. jula izjavio je da je činio razne usluge za državu i predsednika – razbijao proteste protiv vlasti, sprečavao negativno skandiranje predsedniku države, ali i kontrolisao tribinu.

Vučić je oštro demantovao navode uhapšenog vođe kriminalnog klana, odnosno negirao je da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

„Spreman sam da ponudim da, ukoliko se dokaže da sam se video sa njima, ne samo da se sklonim sa ovog mesta nego da doživotno budem iza rešetaka i da platim sebi svaki dan u zatvoru“, rekao je Vučić, prilikom gostovanja na televiziji „Pink“.

Foto: Printscreen/Pink

Podsetimo, proteklih meseci u Srbiji je merilo za istinu postalo poligrafsko testiranje, iako ono nije dokaz na sudu. Tako su se brojni funkcioneri pozivali na poligraf upravo u trenucima kada je bilo neophodno da se odbrane od istine.

BONUS video: Predsednik Srbije o slučaju Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare