Miroljub Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Optužnica protiv šarlatana i samozvanog doktora Miroljuba Petrovića, koji je optužen da je na neadekvatan način "lečio" dve osobe koje su nakon toga preminule, ponovo je na površinu izbacila niz pitanja o ovoj kontroverznoj ličnosti, na čelu sa onim najvažnijim - kako je moguće da je Petrović sve ove godine bio na slobodi, čime mu je pružena mogućnost da krivična dela koja mu se sada stavljaju na teret, ponovi i direktno ugrozi nečiji život?

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu Petrovića tereti za krivična dela nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, to jest za lečenje pacijenata sa teškim bolestima, za šta nije imao nikakvu dozvolu. Petrović je pacijente koji su mu se javili lečio u svojoj improvizovanoj bolnici čajevima, sokovima i drugim „lekovitim“ tečnostima, pritom sve vreme sugerišući pacijentima da prestanu sa terapijom koju im je lekar prepisao.

Svi podaci o Petrovićevim spornim metodama lečenja bili su javno dostupni godinama, u medije su istupale porodice njegovih žrtava koje su apelovale da se ovom šarlatanu stane na put, a da je reč o osobi koja svojim besmislenim idejama truje javni prostor, bilo je poznato još od prvih dana kada je „nastupe“ organizovao čak i u prostorijama pojedinih beogradskih opština. Ništa od toga nije predstavljalo nikakav alarm nadležnim organima da pokrenu bilo kakav postupak i stanu na put narednim smrtima.

Još 2019. godine je tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo istragu protiv Miroljuba Patrovića, koji je u javnosti poznat zbog svojih antivakserskih i nadrilekarskih stavova, nakon što ga je Biljana Jovanović javno označila kao odgovornog za smrt njenog brata Slavča Petrova (31). Tada nije bilo dovoljno dokaza, a Miroljub koji je u to vreme bio velika jutjub zvezda sa milionskim pregledima sakrio se od javnosti, a njegov postupak bio je duboko u fioci. Sada je došlo vreme da iz iste fioke izađu dokazi i optužnica protiv nadrilekara.

U pitanju su dokazi u vezi sa slučajem smrti mladića Slavča Petrova iz Skoplja i Marijana Batasa iz Novog Sada, koji su se „lečili“ u Prirodnjačkom centru kod Miroljuba Petrovića, kako smo ranije objavili.

Ne treba zaboraviti i da je Petrović svoje sulude ideje često širio i sa televizija sa nacionalnim frekvencijama, a da niko na to nije reagovao. Štaviše, Petrović je bio rado viđen gost u jutarnjim programima i popodnevnim emisijama posvećenim zdravlju, gde je čak i reklamirao proizvode koje je po prilično visokim cenama prodavao nesrećnim ljudima koji su mu se obratili za pomoć.

Sestre Petrovićeve žrtve Slavča Petrova (31), koji se Petroviću obratio zbog tumora na mozgu, još početkom 2019. godine pričao je javno o tome da im je Petrović davao lažnu nadu da će se Petrov izlečiti, da je agresivno sugerisao nesrećnom čoveku da zanemari medicinu, lekarske preglede i savete, a kada je pacijent otišao na magnetnu rezonancu, kojom je utvrđeno da mu nije bolje, Petorvić je kazao da nije važno šta kaže magnetna.

Foto: Printscreen/YouTube/Happy Tv

„Bitno je kako se on oseća. Ako mu je bolje neka nastavi zdravo da živi i neka ne ide na pregleda“, napisao je tada Miroljub u prepisci koja je bila dostupna i u medijima. Petrović je oštro reagovao na to što su se uopšte obratili lekarima, ispričala je njegova sestra Biljana, napisavši joj da se „ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja može da mu pomogne“.

Kako je tumor napredovao, Miroljub je bio sve neprijatniji prema porodici kojoj je nakon smrti Slavča kazao kako on nije vodio zdrav život i da su „uništili dete“.

Biljana je ceo slučaj iznela pred sud javnosti i pre nego što je reagovalo tužilaštvo sa Miroljubom se sastala licem u lice. Petrović je tada negirao da je kriv i poručio da „on ne leči ljude, već im samo daje savete kako da sami sebi pomognu“.

Miroljub je pisao Biljaninoj porodici i rekao kako misli da je ona dobra žena, ali da misli da je ona njega previše idealizovala i očekivala da joj spasi brata. Na kraju jedne prepiske, Petrović je čak počeo otvoreno da preti Biljani. I pored svega toga, o čemu su mediji naširoko pisali, tužilaštvo nije našlo za shodno da reaguje po službenoj dužnosti i stane na put nadrilekaru opasnih ideja i namera.

Bonus video: Koliko je nadrilekara, toliko je i nadripsihologa – kako ih prepoznati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare