Bogdan Pušić Foto: Printscreen/YouTube/B92

Nakon povratka Veselina Milića na čelo Policijske uprave za grad Beograd, ali i imenovanja Dejana Kovačevića za načelnika Sektora unutrašnje kontrole, kao i još nekoliko promena na načelničkim mestima u PU Pančevo, PU Zaječar i u Upravi saobraćajne policije, na red je došla i Uprava kriminalističke policije (UKP), na čijem čelu će se, prema još uvek nepotvrđenim informacijama, naći novo-staro lice - Bogdan Pušić.

Nova.rs već je pisala o kadriranju bivšeg ministra policije Nebojšte Stefanovića, neposredno pred njegovu smenu, ali i o promenama koje se poslednjih nedelja događaju od kako je za prvog čoveka MUP imenovan Aleksandar Vulin.

Pročitajte još:

Aleksandar Vulin Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon niza promena u različitim policijskim upravama, među kojima i u onoj najvažnijoj, beogradskoj, ali i u Sektoru unutrašnje kontrole, Upravi saobraćajne policije i u još nekim odeljenjima u policiji, na redu je, prema našim nezvaničnim saznanjima, i Uprava kriminalističke policije.

Jedan od izvora našeg portala u srpskoj policiji tvrdi da će promena na čelu UKP-a sigurno biti. Ipak, o tome ko bi mogao on da bude novi načelnik, još uvek se licitira, a kao najozbiljniji kandidat navodno se pominje bivši zamenik načelnika UKP-a, Bogdan Pušić.

Pročitajte još:

Pored toga što je bio zamenik načelnika UKP-a, Pušić je bio i šef radne grupe za ispitivanje spornih privatizacija, kao i glavni koordinator Radne grupe koja je radila na slučaju Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, optuženog za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i utaju poreza.

Gostujući u emisiji Utisak nedelje, krajem 2012. godine, Pušić je između ostalog rekao da je Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga na saslušanju kazao da je nekim političarima davao novac kao mito, ali da nije pominjao imena.

„Bio sam dobar kad sam davao novac. Svima sam davao novac“, rekao je Pušić ono što je naveo Mišković, a na pitanje kome je to davao novac, Mišković je kazao „reći ću kad dođe vreme“, izjavio je Pušić u emisiji Utisak nedelje.

Miroslav Mišković Foto: Vesna Lalić

On je rekao i da je Mišković bio iznenađen što je dobio poziv za policijsko saslušanje u svojstvu osumnjičenog, jer je bio uveren da neće dospeti u zatvor.

Pušić je objasnio da je Mišković prilikom hapšenja objasnio operativcima Uprave kriminalističke policije da mu je obećano da neće biti hapšen.

„Ko mu je obećao ja to ne znam. Rekao je operativcima da Vučić može slobodno da otkaže emisiju (gostovanje na RTS na dan hapšenja), jer on neće biti uhapšen. Mišković je to rekao u kontekstu da ga (Vučića) treba sprečiti da učestvuje u emisiji“, precizirao je tada Pušić.

Nakon toga, Pušić je na mestu zamenika načelnika UKP-a izabran u aprilu 2013. godine, a u intervju listu Danas u maju mesecu te godine, Pušić je između ostalog rekao da su politički i ekonomski centri moći pokušali, makar delimično, da osujete policijsku istragu u svim velikim antikorupcijskim predmetima, i ukazao da medijski tekstovi, u kojima se najavljuju hapšenja, predstavljaju pretnju po uspešnost akcije koja je planirana.

Pušić je tada to govorio u kontekstu toga da je jedan tabloid redovno najavljivao ko će biti uhapšen.

„Moram da napomenem da je za rad na ovim složenim predmetima, i pored navedenih pritisaka, stvorena povoljna društvena klima, kao i da je javnost, mislim više nego ranije, zainteresovana da se postojeće istrage dovedu do kraja, kao i da se aktivnosti Kriminalističke policije i u narednom periodu u kontinuitetu nastave“, izjavio je Pusić tada u intervjuu listu Danas.

Na pitanje kada će rezultati pomenutih istraga biti saopšteni javnosti i da li možemo da očekujemo da „dan pre“ osvanu u nekom od tabloida, Pušić je napomenuo da sa „najavljivanjima hapšenja muku mučimo“.

„Takvi tekstovi, koje mediji smatraju ekskluzivom, nama predstavljaju pretnju po uspešnost akcije koja je planirana. Zadatak pripadnika Radne grupe je da istraže svaki predmet, dođu do činjenica i validnih dokaza, o tome obaveste nadležno tužilaštvo i u dogovoru sa njim pripreme i izvrše realizaciju. Dakle, što se nas tiče, javnost se obaveštava blagovremeno i u potpunosti nakon svake akcije koju sprovedemo“, kazao je on.

Pušić je krajem septembra 2013. godine, pod žestokom paljbom prorežimskih tabloida, podneo molbu za razrešenje sa dužnosti. Gotovo mesec dana pre toga, o njemu je svakodnevno pisao jedan tabloid, optužujući ga za selektivnost u istragama o korupciji, kao i za sukob interesa s obzirom da je njegova supruga Gordana bila funkcionerka gradske vlasti u Novom Sadu. Između ostalog, navedeno je i da je Pušić zaustavio istragu o vlasniku industrije mesa Petru Matijeviću, koji je tri dana pre njegove ostavke, uhapšen u Novom Sadu, zajedno sa funkconerom DS Borislavom Novakovićem.

U svojoj molbi, Pušić je između ostalog naveo da se na to odlučio zbog „medijskog linča kojem je izložen poslednjih mesec dana“.

„Imajući u vidu moje profesionalno opredeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, očuvanje jedinstva kolektiva, profesionalizam i međusobno poverenje, a suočen sa činjenicom da sam u poslednjih 28 dana u medijima okarakterisan kao kriminalac bez prava na adekvatnu institucionalnu zaštitu koju sam svojim radim zaslužio, podnosim ovu molbu“, naveo je Pušić u molbi za razrešenje, koju je dostavio svom šefu, tada načelniku UKP-a Rodoljubu Miloviću.

Rodoljub Milović
Rodoljub Milović Foto: N1

Pušić je naveo da se na ovaj korak odlučio kako bi zaštitio profesionalni ugled srpskog policajca, ali i članove svoje porodice. Zatražio je od Milovića da u sklopu svojih nadležnosti formira radnu grupu koja će proveriti sve navode iznete u medijima.

Načelnik UKP-a Rodoljub Milović tada je rekao da je od Sektora unutrašnje kontrole dobio odgovor u kojem se kaže da nemaju saznanja o elementima krivičnih dela u ponašanju Bogdana Pušića jer bi u suprotnom oni podneli odgovarajuće krivične prijave, ali da je odlučio da prihvati molbu.

Istog dana, tada Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se proveriti optužbe iznete u medijima protiv zamenika načelnika Uprave kriminalističke policije Bogdana Pušića koji je podneo zahtev za razrešenje sa dužnosti.

Aleksandar Vučić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sa gospodinom Pušićem sam imao izvanrednu saradnju. On je radio na teškim predmetima, radio je hrabro, ali ako postoje optužbe (protiv njega) onda ih treba proveriti. On će biti ili čist i moći će da se vrati i nastavi svoj posao ili će se pokazati da su optužbe bile tačne“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da se na primeru Pušića „vidi da niko u državnom rukovodstvu nema strah od provere“.

Svojevremeno Danas je objavio da je Agencija za borbu protiv korupcije u januaru 2012. godine podnela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i članova opštinskog veća, među kojima bila i Gordana Pušić, supruga Bogdana Pušića. Agencija je smatrala da su odgovorni za neispunjen ugovor sa ATP Vojvodinom oko aktiviranja nove autobuske stanice u tom gradu zbog čega je preduzeće otišlo u stečaj, a više od 500 radnika ostalo bez posla. Novosadsko tužilaštvo je u svega desetak dana zaključilo da je prijava neosnovana i odbacilo je. Pušić je dosad bio šef Radne grupe koja je ispitivala 24 sporne privatizacije, među kojima i slučaj ATP Vojvodine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare