Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr, TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Novi ministar, novi rukovodioci - ovako bi se ukratko mogla opisati kadrovska tumbanja u vrhu srpske policije, koja su usledila poslednjih dana pošto je novi-stari ministar Aleksandar Vulin preuzeo resor policije posle četiri godine upravljanja vojnom silom. Iako je atmosfera preuzimanja resora između starog i novog ministra protekla korektno, čim su zarotirali kancelarije, u zapadnom krilu Palate Srbija počele su smene visokih policijskih funkcionera postavljenih i unapređenih u vreme Nebojše Stefanovića, saznaje Nova.rs.

Prema inasjederskim informacija iz MUP-a, novi ministar policije odlučio je da smeni načelnika uprave granične policije generala Miljana Stanojevića i da na njegovo mesto bude postavljen takođe novopečeni general policije Bogoljub Živković, koji sada obavlja funkciju pomoćnika direktora policije.

Inače, neko bi rekao redovna rokada kadrova, da se ne radi trenutno o jednoj od najznačajnijih uprava koja se bavi kontrolom granice, kontrolom prelazaka, kako legalnih tako i ilegalnih i suzbijanjem migracija, pošto je Srbija jedna od ključnih zemalja na migrantskoj ruti na putu ka Zapadnoj Evropi.

Insajder iz srpskog MUP- a tvrdi da glavni razlog ove navodne smene leži u navodnom sukobu koji je Stanojević, koji je inače kadar Nebojše Stefanovića imao sa svojim nekadašnjim bliskim saradnikom Slobodanom Ćopićem, koji je sad postao šef  Vulinovog kabineta. Upravo taj sukob je navodno bio i povod za nove kadrovske promene i rokade u vrhu srpskog MUP-a.

Foto: Mup Srbije

Inače, prošle godine u junu uoči dana Ministarstva unutrašnjih poslova, načelnik Uprave granične policije Miljan Stanojević, promovisan je u generala policije. Za njega kažu da je u uspešno vodio povereni resor kontrole granica, a ćesto je upadao u verbalne okršaje sa političarima desnice, na temu o migrantima i njihove tvrdnje da u Srbiju ulazi nekoliko stotina hiljada migranata, koji planiraju da se nasele i ostanu. Takođe ostao je upamćen i po tome što je policija za vreme njegovog mandata presekla lanac krijumčarenja migranata kroz podzemne tunele na srpsko-mađarskoj granici.

„Stanojević je inače za vreme svog prethodnog mandata postavio za načelnika prekograničnog kriminala svog rođaka Miladina Stanojevića. On prethodno nije imao nikakva iskustva u rukovođenju, a na to mesto je doveden sa mesta inspektora za droge“, kaže izvor Nova.rs

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ an

Sa druge strane Rebićev pomoćnik Bogoljub Živković je takođe novopečeni general srpske policije koga je bivši ministar Nebojša Stefanović septembra ove godine promovisao u čin generala policije.

U Živkovićevoj kratkoj biografiji navodi se da u MUP-u Srbije radi od 1993. godine, a karijeru u policiji počeo je u Odeljenju uprave policije u Ivanjici. Radnu karijeru koja mu je omogućila vrtoglavi uspon u policijskoj hijerarhiji ostvario je kad je počeo da radi u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala, a 2004. godine imenovan je za načelnika Policijske uprave Kraljevo.

Funkciju pomoćnika direktora policije obavljao je punih sedam godina. Inače u martu ove godine pred proglašenja vanrednog stanja i pandemije koronavirusa Živković je imenovan i za načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru, koju je obavljao do septembra ove godine.

Slobodan Ćopić, glavni policijski savetnik u Upravi granične policije  postao je Vulinov šef kabineta, umesto Katarine Tomašević, koja je tu funkciju obavljala u vreme Nebojše Stefanovića, koja od dolaska Aleksandra Vulina kao novog ministra policije nema više nijednu ingerenciju.

Po dolasku Vulina u MUP počele su čistke i kadorvske promene iako je Stefanović na ključnim mestima pre odlaska ispomerao i postavio ljude u koje je imao najviše poverenja, a koji su trebali da sprovode dosledno njegovu politiku dok je on vodio MUP.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare