Foto Printscreen mup.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Srbija skinuti marihuanu sa liste narkotika, a bura oko ove odluke ne jenjava danima. Dok se jedan deo javnosti pita da li je legalizacija logičan sled da Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, ispoštuje odluku Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODK) i skine marihuanu s liste opojnih droga, drugi deo, onaj stručni, izaziva sumnju u tempiranje najave, jer je usledila u trenutku kada je u toku suđenje za "Jovanjicu", a koja je, po svemu sudeći, državni projekat.

U trenutku kada se vodi postupak protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog imanja „Jovanjica“, na kome je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, ali i kada se iščekuje suđenje za „Jovanjicu 2“, koja obuhvata pripadnike bezbednosnih službi, došla je najava ministra Zlatibora Lončara o uklanjanju marihuane sa liste opojnih droga.

Pročitajte još:

Najava skoro da nije ni odjeknula, a javnost je već postavila pitanje šta će biti sa „Jovanjicom“, kao i da li je slučajnost da se baš u ovom trenutku pojavi vest o legalizaciji. Istaknuti pravnici u razgovoru za Nova.rs ističu da je previše slučajnosti.

Advokat Borivoje Borović navodi da građani Srbije opravdano sumnjaju u celu priču oko legalizacije, te da mu se čini da je pomenuta „ideja“ davno isplanirana.

„Postoji određena sumnja i javnost s razlogom sumnja u to što se baš u ovom trenutku povela polemika oko legalizacije. Ovo je očigledno bila ideja od ranije, takav se utisak sada stiče. Znači, da se prvo stekne primat na tržištu, da to sve posade i onda samo legalizuju sve i praktično nemaju apsolutno nikakvu konkurenciju“, ističe Borović.

Kako je NIN pisao u najnovijem izdanju, inspektori za borbu protiv droga beogradske policije pronašli su Koluvijin projekat o legalizaciji marihuane, koju je napisao uoči hapšenja. Projekat je nađen u fioci njegovog stola, a advokat Borović kaže da ovakve stvari samo dodatno potkrepljuju sumnju javnosti.

„Što se tiče toga za fioku, to ako je pronađeno zaista, pa onda je to očigledna veza sa ovim sada. Prosto ih samo tada neko preduhitrio, usled sukoba, u kome je jedan od aktera ministar Nebojša Stefanović„, kaže Borović.

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Borović ističe i da, ako dođe do legalizacije, tužilac će morati da odustane od „Jovanjice“.

„Tužilac će morati da odustane od krivičnog gonjena, oni će biti slobodni“, dodaje advokat.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs/Predrag Koluvija

Sa druge strane, advokat Božo Prelević kaže za Nova.rs da legalizacija ne bi trebalo da utiče na „Jovanjicu“, međutim, u Srbiji je sve moguće, s obzirom na dosadašnje poteze vladajućeg režima – Srpske napredne stranke (SNS).

„Do dekriminalizacije dela može doći samo u uslovima malih veličina, ne velikih. Marihuana sa THC-om je opijat, nema zemlje u kojoj je legalizovana proizvodnja marihuane sa THC-om, i to na način na koji je to urađeno u „Jovanjici“. E sad, pošto mi živimo u zemlji čuda, jako je teško proceniti šta će ovoj vlasti pasti na pamet“, kaže Prelević i dodaje:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ne verujem da bi na taj način mogao da se reši predmet „Jovanjica“, ali, znate kako, nikad se ne zna. Građani i sami vide na koji se način radi u Srbiji, tako da, ne bih isključio takvu mogućnost“, dodaje on.

Pročitajte još:

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju, čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu je nedavno pravosnažno potvrdio optužnicu protiv Koluvije i drugih okrivljenih, pretežno pripadnika Vojno-obaveštajne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, ali i MUP, takođe zbog postupka proizvodnje opojne droge na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare