Foto: minrzs.gov.org.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Srbija skinuti marihuanu sa liste narkotika i da se već radi na tome, a pomenuta opojna droga mogla bi da se koristi samo u medicinske svrhe. Najava je došla u trenutku kada se u centru pažnje nalazi slučaj "Jovanjica", a javnost se pita šta će sada biti sa postupkom za skoro četiri tone marihuane, ako se ona legalizuje u medicinske svrhe. Poznati pravnici ističu da, u slučaju da dođe do dekriminalizacije krivičnog dela i marihuane se skine sa liste opojnih droga, tužilac Saša Drecun neće imati drugih opcija, sem da odustane od krivičnog gonjenja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je 20. aprila da će Srbija kao članica Ujedinjenih nacija (UN) ispoštovati odluku Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODK) da se marihuana skine sa liste narkotika.

Pročitajte još:

Postavlja se pitanje šta će to značiti za slučaj „Jovanjica“, za koji se sudi vlasniku istoimenog imanja Predragu Koluviji. Na Koluvijinom imanju novembra 2019.godine skoro četiri tone opojne droge.

Poznati advokat Borivoje Borović u razgovoru za Nova.rs kaže da je vrlo jednostavno, ako se marihuana legalizuje – nema krivičnog dela.

„Ukoliko marihuana bude legalizovana i ako se ne bude više nalazila na listi opojnih droga, onda nema ni krivičnog dela. Tužilac može samo da odustane od krivičnog dela i optužnog akta“, kaže Borović.

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ističe i da mu se sve ovo čini kao proba javnosti, odnosno da se vidi kako će ona reagovati na ovakvu odluku.

„Ovo mi deluje kao proba javnosti, jer taj predmet ne može da se reši nikako drugačije sem osuđujućom presudom. Po mojim saznanjima, veštak je još u policiji utvrdio da se radi baš o drogi, odnosno da je procenat THC u biljkama bio znatno veći od dozvoljenog“, kaže Borović.

Sa druge strane, advokat Vladimir Terzić ističe jedna ozbiljna država ne bi smela da ovakvu odluku donese tek tako.

„Svakako optuženima za „Jovanjicu“ neće suditi prema starom zakonu, ukoliko dođe do promene, jer se prema učiniocu krivičnog dela uvek primenjuje onaj blaži. Šta sad to znači  u konkretnom slučaju? Imamo situaciju da je marihuna na listi opojnih droga i ona je u unutrašnjem-pravnom sistemu još uve nije skinuta sa liste opojnih droga – ona je i dalje narkotik. Ukoliko se skine sa liste, dolazi do famozne dekriminalizacije, onda dolazi do toga da nemamo izvršenje krivičnog dela“, kaže Terzić i dodaje:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mislim da država ne bi smela to na taj način da uradi. Moguće je da sada, u odnosu na marihanu, dođe do nove koncepcije krvičnog dela, da zakonodavac propiše neko novo krivično delo. Svakako, moralo bi da uđe u neku proceduru u Narodnoj skupštini. Ovo izletanje ministra Lončara jeste put da se reši i „Jovanjica“. Znate kako, ona će se svakako vrlo povoljno rešiti, ali eto, imamo sada još jednu novinu. Da napomenem, marihuana i dalje neće biti u slobodnom prometu, ali će biti bagatelno krivično delo u odnosu na ovo sad“, ističe Terzić.

Pročitajte još:

Advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić ističe da u slučaju da dođe do potpune dekriminalizacije, tužilac u pomenutom postupku će morati da odustane od krivičnog gonjenja optuženih.

„Ako bi se donela odluka da bude potpuna dekriminalizacija krivičnog dela, na okrivljene se primenjuje blaži zakon i samim tim, tužilac mora da odustane od krivičnog gonjenja. Međutim, ovo što sam ispratio oko legalizacije, mislim da tek bi trebalo da dođe do javne debate, odnosno da li doći do kompletna dekriminalizacija ili će se dozvoliti u medicinske svrhe, što je velika razloga“, kaže Vučinić.

U „Jovanjica 2“ pripadnici službi bezbednosti

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju, čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

Foto Printscreen mup.rs

Inače, Koluviji se trenutno sudi u Specijalnom sudu u Beogradu, a Apelacioni sud nedavno je pravosnažno potvrdio optužnicu „Jovanjica 2“ protiv Koluvije i drugih okrivljenih, pretežno pripadnika Vojno-obaveštajne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, ali i MUP, takođe zbog postupka proizvodnje opojne droge na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“.

***

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram