Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

 Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) pružila je jednoglasnu podršku kandidatu za novog predsednika tog suda sudiji Jasmini Vasović.

Podrška je izglasana na sednici 26. februara, objavio je danas VKS.

Prema Ustavu i Zakonu o sudijama, predsednika Vrhovnog kasacionog suda među sudijama tog suda, na predlog Visokog saveta sudstva, uz pribavljeno mišljenje Opšte sednice VKS-a i nadležnog odbora Narodne skupštine, bira Narodna skupština na period od pet godina.

Vasović je na funkciji sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, je po funckiji i predsednik VS S.

U Programu za unapređenje rada sudova Vasović je istala pet osnovnih, ali ne i jedinih ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

To su: Posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparetnosti i dostpnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucijalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

Svaki od ovih ciljeva detaljno je obrazložen u Programu koji je objavljen na sajtu VS S.

Trenutno, sudija Dragomir Milojević obavlja funkciju predsednika VKS u stanju vršioca funkcije, koja mu je poslednji put produžena početkom decembra na šest meseci, odnosno do izbora novog predsednika VKS.

Prethodno je na toj funkciji bio od 2013. do 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Predsedniku VKS može da prestane funkcija pre isteka vremena na koje je izabran na lični zahtev, prestankom sudijske funkcije ili razrešenjem iz ovim zakonom propisanih razloga za razrešenje predsednika suda, navodi zakon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar