Silovanje ilustracija Foto:Shutterstock

Smederevac Simbat Bački pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, tri godine više od zakonskog minimuma, zbog toga što je u noći 30. na 31. decembar 2020. u napuštenoj kući u okolini Osipaonice kod Smedereva nekoliko puta silovao pastorku (14), držeći joj nož pod vratom. Ovakva presuda izazvala je lavinu komentara u javnosti, kao i posle skoro svake presude za silovanje, ali to ne čudi imajući u vidu sudsku praksu i medijski ispraćene slučajeve, koji pokazuju da su kazne za krivično delo silovanje, uglavnom blage.

Viši sud u Smederevu doneo je 5. novembra 2021. a Apelacioni sud u Beogradu potvrdio 20. januara ove godine presudu kojom je okrivljeni Simbat Bački, zbog izvršenja produženog krivičnog dela silovanje iz člana 178, stav 3. KZ osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Ovakva kazna manja je za sedam godina, u odnosu na maksimalnu moguću kaznu, a samo tri iznad zakonskog minimuma.

Kako je dokazano na suđenju koje je bilo zatvoreno za javnost, Bački je kobne noći sa pastorkom išao iz Požarevca za Smederevo, kada je iskoristio trenutak i odneo je u jednu napuštenu kuću. Oduzeo joj je telefon, preteći da će je ubiti ako nekome ispriča šta se desilo. Devojčica je plakala i molila ga da je pusti, ali ju je napasnik sve vreme silom zaustavljao, držao joj nož pod grlom. Obljubio ju je nekoliko puta, čak i kada je devojčica bila u nesvesti.

Devojčica se prvo požalila drugarici, a zatim i maloletnoj sestri, koja je sve odmah prijavila policiji. Policija je odmah reagovala i uhapsila predatora u okolini Kostolocu, gde se krio. Na suđenju nije negirao seksualne odnose sa pastorkom, tvrdeći da su bili uz dobrovoljni pristanak devojčice. Osuđivan je prethodno pet puta, zbog krađe i napada na službeno lice, i dva puta uslovno zbog nasilja u porodici.

Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu, na svom sajtu, nije obrazložio razlog zbog kojeg je potvrđena presuda Višeg suda u Smederevu, koja je za mnoge građane skandalozna imajući u vidu težinu dela i otežavajuće okolnosti. Samo delići slagalice od te noći, odnosno sa suđenja, i način na koji je delo izvršeno, nametnulo je logično pitanje, „koje su olakšavajuće okolnosti da Bački dobije sedam godina manje, od zakonskog maksimuma“.

Šta kaže statistika

Podaci objavljeni u istraživanju „Kaznena politika u Srbiji – zakon i praksa“ iz 2019. godine pokazuju da sudovi u Srbiji odmeravaju blage kazne za silovanje. Naime, od ukupno 81 presude, obuhvaćene uzorkom, izrečeno je samo 20 kazni iznad pet godina zatvora, koliki je minimum, a od toga je samo pet silovatelja osuđeno na kaznu veću od deset godina, koja je bliža zakonskom maksimumu, koja je tada bila 12 godina zatvora. U 20 slučajeva odljuba je ostala samo u pokušaju, što donekle objašnjava statistiku nešto blažu statistiku. Inače, minimalna kazna sa tri na pet godina zatvora, povećana je tek 2016. godine.

Broj prijava

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom 2020. godine podneto ukupno 411 prijava za krivična dela protiv polnih sloboda, odnosno za neki oblik seksualnog nasilja.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Od 411 prijava, 44 su podnete zbog silovanja, od kojih je 19 odbačeno. Zbog obljube nad nemoćnim licem podneto je 14 prijava, a dve su odbačene, dok je zbog obljube deteta podneta 21 prijava, a jedna je odbačena. Sedam prijava, od kojih su dve odbačene, podneto je zbog obljube zloupotrebom položaja. U 114 slučajeva prijave podnete zbog nedozvoljenih polnih radnji, od kojih je 26 odbačeno.

Medijski najispraćeniji slučajevi

Malo ko je ostao ravnodušan kada je Zlatko Bat iz Kusatka, prvostepeno osuđen na tri godine i dva meseca zatvora zbog obljube i višegodišnjeg zlostavljanja maloletne rođake. Naime, Viši sud u Smederevu doneo je krajem decembra 2016. godine presudu kojom je Bat osuđen jer je od 2006. do 2011. više puta obljubio devojčicu koja je u to vreme imala šest do 11 godina i živela je u njegovom komšiluku. Međutim, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, Batu je kazna preinačena, i on je osuđen na pet godina zatvora.

Prva doživotna kazna zatvora koja je primenjena nakon usvajanja Tijaninog zakona bila je izrečena prošle godine Ninoslavu Jovanoviću zvanom Malčanski berberin zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanje, čija žrtva je bila dvanaestogodišnja devojčica.

Ninoslav Jovanović Foto: Arhiva

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 12 godina zatvora Miroslava Dimovića (38) iz Subotice zbog silovanja dve Beograđanke krajem 2015. godine. Dimović je 21. decembra 2015. godine jednu devojku silovao na zemljanoj stazi između auto-puta i stambenih zgrada u Zemun polju, pošto ju je prethodno pratio neosvetljenim putem. Ubrzo je presreo i svoju drugu žrtvu koju je primetio u gradskom prevozu i pratio je do njenog stana.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Smederevu kojom je D. Ž. (41) osuđen na 12 godina zatvora zbog silovanja maloletnog sina. Okrivljeni je u više navrata od polovine 2010. prisiljavao svoje osmogodišnje dete na seksualne odnose. D.Ž. je proglašen krivim, jer je od polovine 2010. godine do 15. februara 2014. kada je uhapšen, u svojoj kući i na više drugih lokacija silovao svoje dete. Slučaj je otkriven kada je D.Ž. hteo da siluje druga svog sina.

BONUS VIDEO: Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram