Foto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Ubadanje nožem, udaranje motkom, brutalno batinjane do skoro smrti, samo su neki od slučajeva nasilja u porodici o kojima javnost čita gotovo svakog dana u Srbiji. Nasilnici, koji ne prezaju ni od čega kako bi zadovoljili svoje bolesne porive, neretko prolaze sa izuzetno blagim kaznama jer umesto da odgovaraju za pokušaj ubistva, a kako bi se pravim rečima mogao nazvati njihov potez, sudi im se samo za nasilje u porodici.

Slučaj nasilnika Gorana Vučkovića iz Zablaća, koji je motkom u kojoj je bio zakucao ekser tukao suprugu gotovo do smrti, i tom prilikom joj otkinuo uvo, šokirao je srpsku javnost. Nasilnik se danas našao pred sudom, međutim, iako se očekivalo da mu se sudi za pokušaj ubistva jedne žene, brani se od optužbi za nasilje u porodici i nanošenje teških povreda za šta je zaprećena daleko manja kazna.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je za Vučkovića zatražilo kaznu od pet godina i tri meseca zatvora, a ovo je samo jedan u nizu brojnih primera gde se na delu vidi kako nasilnici, ipak, uspevaju da se izvuku sa blažim kaznama za svoja zlodela.

Gde koči kada su u pitanju porodična nasilja i šta to stvara prepreku za strožije kažnjavanje nasilnika objašnjava za list Nova koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

„Žene su uglavnom žrtve nasilnika povratnika, ne samo njih, već svih, jer su kazne takve kakve su. Sud u Novom Sadu je jednog muškarca koji je svoju devojku ubio na ulici osudio na doživotnu kaznu. E to je primer kako treba da rade svi sudovi. Ovako, kada se izriču blage kazne, oni kada vide kako to ide, rade šta god hoće“, kaže Stanojevićeva.

Foto: medija centar beograd

Ističe da je tužilaštvo krivo za blage kažne.

„Koči, očigledno, tužilaštvo. Kada se desio slučaj iz Zablaća, tužiteljka je izrekla samo zabranu prilaska, a ne zatvor. Ne mogu da verujem da traže samo pet godina zatvora. Nikad nije samo jedan kriv, tu su i mediji krivi, svi zajedno“, kaže ona.

Sa druge strane, advokat Denis Bećirić za list Nova navodi da je u pomenutom slučaju optuženi mogao da se tereti za pokušaj ubistva.

„Što se tiče tog slučaja, definitivno je da optuženi može da se tereti za pokušaj ubistva, ali ima i elemenata krivičnog dela porodičnog nasilja, jer mu je to supruga. Svakako je kazna za terećenje za pokušaj ubistva mnogo veća, nego za krivično delo nasilja u porodici, kada nije smrtni ishod“, tvrdi Bećirić.

Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

S tim u vezi, stiče se utisak da je često „opravdanje“ za nasilje to što je neko član porodice.

„Da nema dela nasilja u porodici, nasilnici bi bili gonjeni za krivično delo pokušaj ubistva i mnogo strožije kažnjeni. To, naravno, nije bila ideja zakonodavca, već da se zaštite žrtve nasilja u porodici, ali da li je u praksi to dobro, pitanje je. Ako dobiju lakšu kaznu, svakako da je to pogrešna praksa“, objasnio je advokat i dodao:

„Ovo je tema za razmatranje. Tužilaštvo uglavnom uvek traži strožiju kaznu, jer uvek postoje neke okolnosti koje su navele da tužilac traži baš toliko. Zašto je na primer u slučaju iz Zablaća tražio baš toliko, to ne mogu da tvrdim. Svakako, trebalo bi da postoji u Zakonu o nasilju u porodici deo koji se odnosi na smrtni ishod ili tešku telesnu povredu, gde bi nasilnik mogao da se tereti za krivično delo pokušaj ubistva“, zaključio je advokat.

Advokatica žrtve: Sramna odluka tužioca

Osnovno javno tužilastvo u Čačku predložilo je kaznu od pet godina i 3 meseca zatvora nasilniku iz Zablaća, Goranu Vučkoviću koji je u noći između 29. i 30. avgusta skoro na smrt pretukao svoju suprugu Nikoliju.

Ovakav predlog žrtva i njena advokatica Irena Ilić smatraju sremnom.

„Goran Vučković se trenutnim optužnim predlogom tereti za krivično delo nasilje u porodici i teška telesna povreda u sticaju prema supruzi Nikoliji, kao i nasilničko ponašanje prema svojoj majci, umesto za pokušaj ubistva“, rekla je ona ranije za naš list.

BONUS video: Na crnom tržištu ukradenih umetnina vrti se ogroman novac

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar