Ninoslav Jovanović, Foto: facebook

Višestruko osuđivani silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji po nadimku Malčanski berberin, koji je "zaradio" jer ga je seksualno uzbuđivalo da šiša svoje žrtve, preminuo je u Kazneno popravnom zavodu u Požarevcu, najverovatnije od srca. Široj javnosti Malčanski berberin je postao poznat nakon što je oteo devojčicu iz okoline Niša i danima je zlostavljao i držao zatočenu, ali i po prethodnim zlodelima koje je takođe činio deci.

Stravičan slučaj otmice i zlostavljanja odigrao se 20. decembra 2019. godine, kada je cela javnost bila uznemirena nestankom tada 12-godišnje devojčice. Tog dana, nadzorne kamere jedne firme na ulasku u naselje Brzi Brdo, kuda je svakodnevno išla, usnimile su devojčicu kako ide ka školi uobičajenom rutom. U 7.28 gubi joj se svaki trag…

Devojčicini roditelji shvatili su da se nešto neobično događa kada se devojčica tog dana nije vratila kući. Pozvali su školu gde im je rečeno da uopšte nije bila na nastavi, a onda su odjurili ka policiji. Tog dana za njih je počeo pravi pakao.

Nakon što je prošlo nekoliko dana, posumnjalo se da je dete oteto. Proverom je utvrđeno da Ninoslava Jovanovića, osuđivanog silovatelja i pedofila četiri meseca nema kod kuće, te je sumnja odmah pala na njega. Utvrđeno je i da je nestao automobil njegove sestre… Više stotina policajaca sjatilo se u malčanski kraj kako bi krenuli u organizovanu potragu za detetom.

Foto: Rts printscreen

U potragu su se uključile gotovo sve jedinice MUP. U jednom trenutku, za njom je tragalo više od 700 policajaca, među kojima i pripadnici Žandarmerije, ali i vojska i vojna policija. Pretraživao se svaki pedalj niškog kraja, učestvovali su volonteri, meštani, razne organizacije, članovi lovačkih društava, a potragu je otežavao veliki broj napuštenih kuća, vikendica, udžerica…

Na oko 150 metara od Malčanske petlje pronađen je prvi trag koji je nesumnjivo ukazivao na to da je devojčica oteta i da je sa Malčanskim berberinom. To je bio njen ranac, pronađen u improvizovanoj zemunici u kojoj su boravili. Pronađeni su takođe i ostaci hrane. A onda je u selu Orešac, u napuštenoj kući Jovanovićevog rođaka, pronađena odsečena kosa i biološki tragovi koji su pokazali da se tu skrivao. Vlasnik kuće ispričao je da je Jovanović ranije boravio u njoj i da je odlično znao da u okolini nema komšija koji bi mogli da ga uoče.

Dobrovoljci su dolazili sa svih krajeva Srbije, a devojčicin otac je javno molio otmičara da mu vrati dete. Tokom razgovora sa meštanim okolnih sela, uspeli su da povežu da je Malčanski berberin i ranije dolazio u njihov kraj, da se raspitivao za prečice, ljude i slično.

Foto: Biljana Ljubisavljević/Nova.rs

Devetog dana potrage u selu Pasjača, u jednoj napuštenoj vikendici, pronađena je devojčica. Inače, reč je o mestu gde je rođena njegova majka. Međutim, Jovanović je uspeo da utekne policiji.

Devojčica je uz pratnju policije, sanitetom Hitne pomoći dovedena u niški Klinički centar. Iako ošišana i iscrpljena od višednevnog hoda kroz šume, bila je srećna što je konačno sa svojima. I dalje se nalazi u bolnici a prema informacijama do kojih smo došli, u stabilnom je stanju.

Meštani su se javljali sa svih strana da je viđen, jurili su ga, vijali metlom, a onda je pronađen na groblju u Malči u dobro maskiranoj rupi koju je prethodno iskopao i kamuflirao lišćem. Odmah je legao na zemlju videvši da nema kud, policajci su mu stavili lisice, a na saslušanju je do detalja opisao kako je navodno odlučio da devojčicu otme tog dana kada ju je sreo.

Usledio je sudski proces, Jovanović je nekoliko puta perfidno pokušavao da se „izvuče“, vadeći se na neuračunljivost.

Šišao sve svoje žrtve

Jovanović je, inače, i 2006. godine osuđen na 15 godina zatvora jer je jednu dvanaestogodišnjakinju silovao, a drugu pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. Jovanović je 2005. godine posle samo dva meseca provedenih na uslovnoj slobodi, jer je i pre toga boravio u zatvoru, krenuo u potragu za maloletnicama kako bi se nad njima seksualno iživljavao.

Kada se te godine pojavio na vratima S. M. iz jednog niškog naselja, čijeg je pokojnog supruga poznavao, niko nije ni mogao da zamisli šta će se uskoro desiti.

Naime, Jovanović se predstavio kao šofer u prevozničkom preduzeću, nudeći da joj zaposli sina. Mladić je pošao do grada sa njim, a pošla je sa njima i njegova dvanaestogodišnja sestra, kako bi se ošišala. Na pola puta, Jovanović je mladiću rekao da se vrati kući, a da će on odvesti njegovu sestru kod frizera.

Umesto toga, devojčicu je odveo u jednu napuštrenu kuću, gde je ošišao makazama, a potom joj naredio da skine garderobu, preteći joj da će joj izvaditi oko i ubiti majku i brata ako ga ne posluša.

Tokom monstruoznog seksualnog iživljavanja nad devojčicom, prinudio je četiri puta na oralni seks, a potom ju je i deflorisao. Cele noći se iživljavao nad devojčicom, preteći joj da će dovesti još šestoricu muškaraca ako ga ne bude slušala.

Tek nakon cele noći agonije pustio ju je da se vrati kući.

Žrtvu našao na umrlici

Svega četiri dana kasnije manijak je našao sledeću žrtvu u selu Gornja Vrežina.

Ime devojčice pročitao je na smrtovnici a potom je ušao u kuću i pozvao je. Zatražio je od nje da ponese peškir i makaze i da pođe hitno sa njim, jer su navodno njeni roditelji imali nezgodu vozeći traktor. Ne sluteći šta je može snaći, dete je pošlo za njim. Kada su zašli u vinograde naredio je devojčici da se skine, ali ona je počela da zapomaže jer je shvatila šta želi da joj uradi. Njene vriske, srećom, su čuli meštani koji su bili na njivama. Požurili su do nje i spasili je, a manijak je pobegao u pravcu Svrljiga.

Uhapšen u poteri sa helikopterom i psima

U velikoj poteri, u kojoj su učestvovali helikopteri i obučeni psi, on je uhapšen i priveden pravdi.

Pred sudom je priznao da ga šišanje devojčica seksualno uzbuđuje.

Ocena neuropsihijatra veštaca na suđenju bila je nedvosmislena: postoji velika verovatnoća da će delo da ponovi čim se bude našao na slobodi.

Sud mu je izrekao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora a ostale su zabeležene i reči sudije Radomira Mladenovića koji je izrazio žaljenje što mu je „zakon vezao ruke pa ne može da mu dosudi veću kaznu iako je zaslužuje“.

Vrhovni sud ublažio kaznu

No, iako je trebalo da provede iza rešetaka 15 godina, Jovanović se obreo na slobodi tri godine ranije jer je Vrhovni sud Srbije smanjio kaznu na 12 godina. Obrazloženje najviše sudske instance bilo je da je između prethodnih silovanja i novi silovanja prošlo više od deset godina, ne uzevši u obzir da je taj period Jovanović zapravo proveo u zatvoru i da je novo napastvovanje maloletnica počinio na uslovnoj slobodi, odmah po izlasku sa robije.

Jovanoviću se kasnije još jednom sudilo zbog uznemiravanja žena putem društvenih mreža. Jovanoviće je tada postajao član grupa koje se bave šišanjem i drugim tretmanima kose, gde je ostavljao bizarne komentare.

Bonus video: Ovako su uhapšeni otmičari „kavčanina“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar