Ispituje se da li su napadače na Belivuka mučili u pritvoru

Hronika 21. feb. 202110:53 > 11:07
Podeli:
Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok podgoričko tužilaštvo ispituje da li su službenici tamošnje policije zlostavljali osumnjičenog za pokušaj likvidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Uprava policije saopštila je da će sve službenike koji su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog krimimala, predložiti za nagradu.

Tužilaštvo ispituje da li su najmanje tri policajca mučili Nikšićanina Mila Jovanovića, nakon što je uhapšen i odveden u takozvanu betonjerku, saopšteno je „Vijestima“.

U krivičnoj prijavi njegove pravna zastupnice, advokatice Milene Brnović – navodi se da su službenici policije Jovanovića oborili na pod u prostoriji za zadržavanje, a potom ga vezanog tukli i naneli mu više povreda, iako nije pružao bilo kakav otpor.

Iz Uprave policije, međutim, tvrde da će sve službenike koju su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog kriminala, predložiti za nagradu. Prethodno su objasnili da je sve rađeno u skladu sa propisima.

Jovanović je jedan od osumnjičenih za planiranje ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, dok su nedavno boravili na Crnogorskom primorju.

Portparol podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić, kazao je „Vijestima“ da je u tom predmetu u toku izviđaj.

„Po krivičnoj prijavi punomoćnice, u Osnovnom drzavnom tužilaštvu u Podgorici formiran je krivični predmet protiv nepoznatih učinilaca krivičnog dela mučenje. U toku je izviđaj, u okviru kog se prikupljaju obaveštenja, dokazi i podaci potrebni za donošenje odluke“, rekao je Radonjić.

Brnović je u prijavi napisala da od 22. januara, kada je njen klijent navodno mučen, do 9. februara, nisu konstatovane povrede koje je Jovanović dobio usled policijskog mučenja.

„Nisu preduzete hitne mere i radnje u vezi sa evidentiranjem povreda koje je usled policijskog mučenja Jovanović zadobio, a na koje je ukazano više puta, niti mere i radnje u cilju utvrđivanja mehanizma nastanka istih, sve sa ciljem da se umanje šanse za delotvornu istragu postupanja još neidentifikovanih policijskih službenika“, piše u prijavi.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Advokatica je u prijavi obrazložila je da je odmah nakon hapšenja njenog klijenta, Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu mejlom poslala zahtev za hitnu posetu okrivljenima:

„U kom su, između ostalog, izneti uverljivi navodi u pogledu nezakonitog postupanja prema Jovanoviću. Do dana podnošenja ove prijave, na mejl nije odgovoreno“, napisala je advokatica.

Ističe da je u noći između 22. i 23. januara podnela prijavu u vezi sa torturom i posebno naglasila obavezu delotvorne istrage:

„Uključujući potrebu da se bez odlaganja preduzmu mere i radnje na evidentiranju povreda koje je Jovanović zadobio nakon što je lišen slobode i zadržan od strane za sada neidentifikovanih policijskih službenika… Do dana podnošenja ove prijave tužilaštvo nije naložilo veštačenje povreda“.

Jovanović je uhapšen 22. januara u Tivtu, a lisice na ruke tada su stavljene i Radovanu Stanišiću i Goranu Markoviću.

Policija je tada nezvanično saopštila da su njihovim hapšenjem sprečili likvidaciju Beograđana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića, bliskih kavačkom kriminalnom klanu.

SDT sumnjiči Jovanovića, Stanišića i Markovića da su to ubistvo trebali da izvrše po nalogu u Podgoričanina Janka Vukadinovića i još jedne osobe, čiji identitet tužioci još nisu utvrdili.

UP: Policajci će biti predloženi za nagrađivanje

Iz Uprave policije saopštili su da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao nosioci aktivnosti u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, sve mere i radnje sa ciljem suzbijanja i rasvetljavanja teških krivičnih dela koja se dovode u vezu sa delovanjem članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i u cilju stvaranja povoljnog bezbednosnog ambijenta za građane i državu Crnu Goru, preduzimali u skladu sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore.

„Podsećamo Vas da je osumnjičeni M. J. zajedno sa drugim osumnjičenim licima lišen slobode zbog izvršenja najtežih krivičnih djela – pripremanje izvršenja teškog ubistva koje su pokušali da izvrše u Tivtu 22. januara, u čemu su sprečeni od strane policijskih službenika. Za službenike koji su učestvovali u navedenim aktivnostima biče upućeni predlozi za nagrađivanje“, navodi se u odgovorima Uprave policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar