Afera Jovanjica, vozač Predraga Koluvije "pao" s heroinom u akciji srpske i bugarske policije i DEA, učitelj glume Miroslav Aleksić navodno napastvovao učenice, od kojih su neke bile i maloletne, prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti i pozvao srpsku stranu da prizna Kosovo, samo su neke od tema koje su "pale u drugi plan", nakon što je policija, u saradnji s tužilaštvom, uhapsila vođu "Principa" Veljka Belivuka i više od 20 osoba zbog sumnje da su počinili više teških krivičnih dela, među kojima su i svirepa ubistva.

„Mafija na kolenima“, „Pala ekipa Velje Nevolje“, „Udar na mafiju, pala Veljina vojska straha“, „Najveća policijska akcija u poslednjih deset godina, pao Velja Nevolja“, „Mečkom pevača išli u likvidacije, uhapšena grupa Velje Nevolje“, samo su neke od naslovnih strana 5. februara, dan nakon što je Veljko Belivuk zajedno sa više od 20 osoba uhapšen u akciji srpske policije i BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od tada, već više od nedelju dana, strasti se u medijima ne stišavaju, a svaki novi dan donosi i nove detalje iz istrage. Licitira se o svedocima saradnicima, iza čijih ubistava Belivukova grupa stoji, traži se novac stečen od kriminala, prekopava se svaki bunar, u potrazi za senzacijom, i tako u nedogled.

Pročitajte još:

Za to vreme, neke od afera, i slučajevi koji su „tresli“ javnost u danima pre Belivukovog hapšenja, potpuno su pali u drugi plan, zbog čega znatan deo javnosti s pravom sumnja da je čitava afera Belivuk unapred orkestrirana.

Afera Jovanjica

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Da li je Predrag Koluvija zaista organizator najveće plantaže marihuane u Evropi, ili je, kako tvrdi, samo uzgajao industrijsku konplju, ko su ljudi iz državnih struktura koji stoje iza njega, koja je uloga „politike“ u svemu tome, samo su neka od pitanja na koja javnosti još uvek nije odgovoreno.

Ono što je pak simptomatično jeste da posle svakog suđenja Koluviji i njegovoj grupi pažnja čitave javnosti bude preusmerena na neki drugi događaj. Tako je, pred kraj prošle godine, kada je Koluvija iznosio odbranu, u javnost puštena i afera prisluškivanja predsednika republike koja do danas nije u potpunosti rasvetljena, a koju je deo javnosti odmah okarakterisao kao skretanje pažnje sa slučaja „Jovanjice“.

Prisluškivanje Vučića

Krajem 2020. godine, Aleksandar Vučić, još jednom u nizu, obavestio je javnost da je prisluškivan. Tri nedelje kasnije, ta tema se ponovo našla na dnevnom redu, sredinom januara. Licitiralo se o tome koja ili koje službe su prisluškivale predsednika Srbije, šta radi MUP, a šta tužilaštvo, i ko se sve našao na sad već čuvenom poligrafu.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U celu priču „upala“ je i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, koju su tabloidi danima razvlačili i označavali je kao osobu koja stoji iza svega toga. „Otkrivali“ su nove detalje, a zbog Veljka Belivuka, i borbe protiv mafije, epilog je još uvek izostao.

Miroslav Aleksić

Miroslav Mika Aleksić Foto:printscreen/Studio B/Agape

Milena Radulović otkrila je 16. januara u intervju za dnevni list „Blic“, da ju je poznati učitelj glume Miroslav aleksić silovao dok je bila maloletna, a ubrzo nakon nje oglasila se i druga glumica Iva Ilinčić. Optužbe na njegov račun za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje dosad je izneo više od 20 devojaka.

„Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, rekla je Milena Radulović u pomenutom intervjuu, nakon čega su mediji „eksplodirali“ i u narednim danima svakim danom „otkrivali“ svakojake stvari, od koje se mnoge i ne tiču javnosti.

Nakon što je pritvoren, Aleksić je u tužilaštvu negirao optužbe, a svakim danom, javljale su se nove žrtve koje su davale iskaz u tužilaštvu. Dok su tužioci ispitivali žrtve, ali i okrivljenog, srpski mediji, više od nedelju dana, na naslovnim stranama „držali“ su Aleksićevu fotografiju, ili neku od njegovih žrtava uz, naravno, „ekskluzivna“ saznanja.

Koluvijin vozač, DEA i heroin

Miloš T. (47) iz Čajetine, uhapšen je 2. februara, samo dva dana uoči hapšenja Belivuka, u zajedničkoj akciji američke agencije DEA, srpske i bugarske policije, zajedno sa još šest osoba zbog šverca heroina. Nakon vesti o hapšenju, Nova.rs ubrzo je otkrila da je Miloš T. vozač vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ Predraga Koluvije, s kojim deli optuženičku klupu u Specijalnom sudu u Beogradu. Zanimljivo, Miloš T. je uhapšen u novembru 2019. godine, ali je nedavno pušten iz pritvora. Njegovo hapšenje ozbiljino je poljuljalo odbranu svih optuženih u slučaju „Jovanjica“ jer je stvorilo utisak da su Koluvijini najbliži saradnici deo i drugih organizovanih narko-grupa. Samo dva dana kasnije uhapšen je Veljko Belivuk. 

Bajdenova čestitka Vučiću

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je 7. februara čestitku povodom Dana državnosti Srbije i poručio da SAD ostaju trajno posvećene unapređenju saradnje sa Srbijom.

„U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara“, piše u čestitki koju je Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Ono što je zanimljivo jeste da je Bajden poručio i da SAD ostaju „nepokolebljive u podršci“ evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom „koji je fokusiran na međusobno priznanje“.

Istog dana je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio rekavši da je Sretenje, Dan državnosti koji se obeležava 15. i 16. februara, „za nas mnogo važnija stvar od albanskih i američkih želja“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)