Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs

Inspektor Slobodan Milenković neće svedočiti 27. septembra pred sudom u postupku poznatijem kao "Jovanjica 1", nezvanično saznaje N1.

On je zamolio sud da se njegovo svedočenje odloži za kraj novembra, jer će tada prema stavu lekara biti u mogućnosti da svedoči, saznaje N1.

Milenković je obavestio sud sa kojim zdravstvenim problemima i potencijalnom teškom operacijom se suočava te da nije u mogućnosti da se odazove na glavni pretres zakazan za sredu 27. septembar.

Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović je potvrdio ovu informaciju za N1 i naveo da je „Milenković obavestio sud da želi da svedoči ne samo zbog svoje zakonske obaveze, već i zbog interesa istine koju i sud i građani Srbije treba da znaju“.

Slobodan Milenković je poslednji među petoricom inspektora, koji su učestvovali u akcijama na imanju „Jovanjica“ u novembru 2019, koji je preostao da svedoči pred sudom.

Četiri inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije i njihov načelnik Slobodan Milenković su pozvani da svedoče zbog toga što je Apelacioni sud, po žalbi postupajućeg tužioca u ovom postupku Saše Drecuna, u februaru ove godine ukinuo odluku Višeg suda o izdvajanju ključnih dokaza i naložio sudu da ponovo razmotri svoju odluku, ali da prethodno sasluša petoricu inspektora koji su učestvovali u akcijama na „Jovanjici“.

Naime, na predlog advokata odbrane, sudsko veće je iz spisa predmeta izuzelo korpus dokaza prikupljenih tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, a koji se odnose na pronalazak više od pola tone već osušenog kanabisa.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je bilo da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici „Jovanjice“ Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić, kao ni tadašnji branilac Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

Do sada su svedočili i bili ispitivani inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović u aprilu, Dušan Mitić u junu i julu, kao i 6. septembra Milan Isakov.

Inspektor Slobodan Milenković i njegov tadašnji tim za borbu protiv droga razotkrili su aferu „Jovanjica“ i uhapsili Predraga Koluviju, vlasnika imanja „Jovanjica“, na kom je u novembru 2019. godine pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi. Osim toga oni su otkrili i veze Koluvije sa pripadnicima, ali i samim vrhom, bezbednosnih službi i vojske.

Baš o tim vezama javno je svedočio pred sudom inspektor Dušan Mitić.

Ispričao je da se pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica 2“, pojavio iznenada na imanju u trenutku policijske akcije i da je tražio da se sa „Jovanjicom“ ne izlazi u javnost.

Od Mitića smo saznali i da je takav zahtev o zataškavanju afere dolazio od Bratislava Gašića, koji je u to vreme bio na čelu BIA.

Takođe je svedočio i o prisnom odnosu Gašića sa Koluvijom. Mitić je to zaključio nakon uvida u njihovu konverzaciju, jer mu je Koluvija kada je doveden na imanje Jovanjica tokom pretresanja imanja pokazivao poruke u svom telefonu.

„U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice, ali i da su komentarisali ljude iz opozicije, koje ja po imenu neću pominjati kako ne bih politizovao ovaj slučaj. Znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“, rekao je Mitić.

U danima nakon svedočenja Mitića, ministar Gašić je više puta u parlamentu predstavljao inspektore koji su razotkrili jednu od najvećih kriminalnih afera u Srbiji kao kriminalce, koji „pred sudom mogu i da lažu kako bi opravdali svoj kriminal“.

Bratislav Gašić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Treba napomenuti da inspektori u postupku nisu okrivljeni i da su u obavezi da istinito svedoče i govore o svojim službenim policijskim aktivnostima kao i o operativnim saznanjima koja su imali u vezi sa slučajem „Jovanjica“.

Inspektor Milan Isakov kazao je tokom svog svedočenja da mu je „žao što su uhvatili državu u kriminalu i proizvodnji droge“, ali i da inspektori nisu mogli da veruju u kojoj meri su državne strukture umešane u ovaj slučaj.

Inače Isakov je zajedno sa Milenkovićem 13. novembra 2019. zbog bahate vožnje zaustavio automobil u kom se nalazio Predrag Koluvija, koji se, prema rečima Isakova, predstavio kao kolega koji radi u kabinetu ministra policije i pokazao im službenu legitimaciju. Kasnije je tokom istrage veštačenjem utvrđeno da je ta legitimacija lažna.

Milan Isakov Foto: Nova

Podsetimo, krajem avgusta ove godine inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću uručena su rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se oni preraspoređuju na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije u kom je Milenković bio načelnik, a Mitić šef operative.

Ovakva smena mogla bi se protumačiti kao sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja inspektora koja bi eventialno dovela do otvaranja postupka „Jovanjica 3“.

Takav zaključak bi se mogao izvesti iz činjenice da je početkom juna 2023. godine Slobodan Milenković, tada na čelu 4. Odeljenja beogradske policije, u ime svog tima potpisao i predao zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal kojim trazi da se nastavi istraga u slučaju „Jovanjica“ u pogledu logistike, finansiranja i distribucije.

Treba napomenuti da inspektore Milenkovića i Mitića već tri nedelje čuvaju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Ovakva zaštita inspektorima je dodeljena nakon što su odbili da ih obezbeđuje Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objektata (JZO), koja im je bila predložena nakon što su inspektori 1. septembra zatražili fizičku zaštitu zbog novih informacija da im se sprema likvidacija i da je plan za likvidaciju prihvatio jedan narko klan, a imena šefova tog klana dostavili su nadležnim organima.

Obezbeđenje JZO inspektori su odbili zbog toga što je između ostalog komandant JZO-a Marko Kričak blizak vrhu policije i samom ministru Bratislavu Gasiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar