Suđenje inspektoru Božidaru Stoliću Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Optuženi inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić negirao je juče u Specijalnom sudu krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a isto je učinio i okrivljeni Filip Golubović.

Stoliću se na teret stavlja da je počinio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zoupotreba službenog položaja, dok se Filip Golubović tereti da je posredovao između inspektora Stolića i grupe Veljka Belivuka.

Naime, Stolić je, prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Suđenje inspektoru Božidaru Stoliću Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Na isti način inspektor je proverio informacije o poternici još za tri osobe, a zauzvrat je, kako se navodi, dobijao po 500 evra. Kako je bilo rečeno u sudnici, inspektor će sudu priložiti obrazloženja zbog čega je I u kojim trenucima proveravao određena lica i da je razlog tih provera zapravo njegovao radno mesto.

Boris Laban Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, Golubović je negirao da uopšte poznaje okrivljene Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Interesantno je da su se Stolić i Golubović upoznali dok je Golubović bio u pritvoru i to kada ga je ispitivao u vezi nestanka Gorana Mihajlovića, čije telo nikada nije pronađeno niti je njegovo ubistvo, na koju se sumnja, ikada rasvetljeno. Nakon toga su se sastali još jednom u kafiću, kada su razmenili brojeve telefona.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca. Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih drugim pripadnicima kriminalne grupe Belivuk – Miljković koji nisu bili uhapšeni. Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Takođe, sudija je naložio tužiocu da mu dostavi optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i zamolnicu kojom je pribavljena dokmentacija sa Skaja u roku u sedam dana, jer je odbrana Golubovića tvrdila da su oni dobijeni na nezakonit način.

Sudi mu se zajedno sa agentom BIA

Inače, Božidar Stolić je do 24. decembra bio u pritvoru u Požarevcu zbog drugih krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Pred požarevačkim sudom se portiv njega vodi postupak zbog krivičnog dela prinuta u pokušaju, a optužnica je podignuta protiv Stolića, Slađana Konstatinović I pipadnika BIA M. K.

Oni su, kako se navodi, pokušali prinudom da preuzmu ugostiteljski lokal od jednog Požarevljanina tako što su u periodu od 17. do 22. septembra nekoliko puta boravili u ugostiteljskom objektu oštećenog i preteći mu pokušali da ga prinude da im proda ugostiteljski objekat za višestruko nižu vrednost u odnosu na stvarnu vrednost. Kada je oštećeni odbio, oni su mu, kako se sumnja, saopštili da više ugostiteljski objekat nije njegov već njihov.

Bonus video: Sve žrtve Belivukovog klana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)