Boris Laban Foto: Privatna arhiva

Istraživački portal KRIK nedavno je izneo detalje optužnice protiv inspektora SBPOK Božidara Stolića, koji se tereti za odavanje informacija pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Prema navodima, Stolić je dobijao novac za odavanje informacija iz istraga protiv pripadnika "kavačkog klana", ali i o pojedinim članovima grupe Darka Šarića.

Na listi onih o kojima je Stolić davao informacije je i izvesni Boris Laban, koji je široj javnosti poznat kao pripadnik kriminalne grupe Šarića, koja se tereti za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Laban se u žiži pažnje javnosti prvi put našao 2009. godine nakon što je priveden u Crnoj Gori, u sklopu međunarodne akcije „Balkanski ratnik“. Ubrzo je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Ipak, nakon potpisivanja srpsko-crnogorskog Sporazuma o međusobnom izručenju, ponovo je uhapšen krajem oktobra 2010. godine. Godinu dana kasnije, tačnije januara 2011. izručen je Srbiji.

Priznali šverc narkotika

Uhapšen je kao deo Šarićeve grupe, a sudilo mu se za učestvovanje u krijumčarenju kokaina iz Argentine u Evropu. On je priznao krivicu za ovo delo, a na osnovu Sporazuma o priznanju krivičnog dela, osuđen je na devet godina zatvora, odnosno 10 godina i šest meseci.

Pročitajte još:

Reč je o jedinstvenoj kazni zatvora zbog krivičnih dela kriminalno udruživanje, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

Laban svoju kaznu izdržava u spuškom zatvoru, u koji je prebačen iz Beograda.

Osuđeni pripadnik Šarićeve grupe se tokom suđenja u više navrata zaticao u žiži pažnje javnosti zbog krajnje čudne odbrane koju je imao. Tako je tokom procesa pred Specijalnim sudom izjavio da je u Argentini bio zbog navodnog presađivanja kose.

Darko Šarić Foto: BIA

On je potvrdio da je septembra 2009. sa lažnim pasošem otišao u Buenos Ajres neposredno pre nego što je narednog meseca u urugvajskoj luci otkrivena pošiljka kokaina sa više od dve tone koja je poslata iz Argentine.

„Neposredno pred odlazak sam saznao da mi za novi crnogorski pasoš treba argentinska viza, ali sam čvrsto odlučio da presadim kosu, jer je tamo najjeftinije i zato sam sam falsifikovao pasoš na ime Željko Dubak“, branio se Laban, ali nije hteo da iznosi više detalja kako je došao do falsifikovanog pasoša SRJ, pisao je Blic.

Pročitajte još:

Laban nije umeo da navede ime hotela, gde je bio smešten, kao ni klinike gde mu je navodno presađena kosa, ni kada je tačno putovao, ni kako, ni koliko je ostao, obrazlažući da treba da mu stigne dokumentacija iz Argentine i da ne želi da pogreši u datumima.

Podsetimo, u optužnici protiv Stolića pominje se, između ostalih, Laban. Naime, izvesni Filip Golubović, koga tužilaštvo označava kao Belivukovog saradnika, raspitivao se da li je i dalje na snazi poternica za Labanom, a koju je raspisala Argentina.

„Tako je tražio od okrivljenog Stolića provere za lice Boris Laban u pogledu podataka da li za tim licem postoji Interpolova poternica Argentine. Okrivljeni Stolić je to proverio i rekao mu sutradan da ta poternica i dalje postoji“, prepričava tužilac Golubovićeve reči.

Stolić je, prema tvrdnjama tužilaštva, istakao da je i dalje raspisana. Za ovakve informacije, Stolić je, prema tvrdnjama tužilaštva, uzimao i po 500 evra.

BONUS VIDEO: Dolazak kući Darka Šarića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar