Božidar Stolić, hapšenje, zloupotreba službenog položaja, SBPOK
Foto: Printscreen/MUP Republike Srbije

Optuženom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (36) sutra treba da počne suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacija o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Stolić će u sud doći sa slobode pošto mu je 24. decembra Viši sud u Požarevcu ukinuo pritvor u predmetu koji se vodi pred tim sudom zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju.

U tom predmetu podignuta je optužnica protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Optužnica se nalazi pred krivicnim vanraspravnim većem koje odlučuje o njenom potvrđivanju, pošto su branioci svew trojice optuženih izjavili odgovore na nju, rekla je danas za Tanjug portparol Višeg suda u Požarevcu Gordana Vidojković.

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra će se na optuženičkoj klupi sa Stolićem naći Filip Golubović, kojem je kao pripadniku Belivukove grupe Stolić dostavljao tražene informacije.

Pročitajte još:

Stolić je, prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih proipadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone…

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca. Zbog krivičnog dela u Požarevcu uhapšen je sredinom septembra.

BONUS VIDEO: Vraćanje Belivukovog BMW-a u garažu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram