Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Hapsi, pa prikupljaj dokaze", tako bi se ukratko mogla okarakterisati istraga koju istražni organi vode protiv vođe navijača Veljka Belivuka, osumnjičenog da je organizovao kriminalnu grupu, koja se tereti za teška ubistva i otmice. Naime, policija u saradnji sa tužilaštvom tek prikuplja krunske dokaze protiv Belivukove grupe, s obzirom na to da se još uvek čekaju rezultati više od 100 veštačenja, među kojima su i ključna, koja se odnose na DNK tragove.

Od kako su 4. februara ove godine uhapšeni Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 20 osoba, policija neumorno traga za dokazima, kako bi sud mogao da ih osudi na višedecenijske zatvorske kazne za izvršenje nekih od najtežih krivičnih dela.

Visoki državni funkcioneri proteklih nedelja svakodnevno su izveštavali o privođenju na informativne razgovore najrazličitijih državnih funkcionera, iznošeći pritom i neke dokaze na televiziji, kao što je to bio slučaj na „čuvenoj“ konferencija za štampu, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „mahao“ fotografijama osakaćenih tela mladića, čiji se nestanci dovode u vezu sa Belivukovim klanom.

Međutim, već više od dve nedelje vlada pravo zatišje kada je reč o istrazi protiv Belivuka. Osim da je istraga u toku, nema novih informacija.

Advokat Dejan Lazarević, koji zastupa osumnjičenog Belivuka, kaže za portal Nova.rs da se u ovom postupku čekaju rezultati veštačenja.

„Čekaju se rezultati između 100 i 150 veštačenja rađenih u istrazi, reč je o DNK tragovima. Pretpostavljam da će rezultati biti gotovi kroz mesec, do mesec i po dana“, rekao je kratko Lazarević.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Državni zvaničnici su nedeljama unazad govorili da su dokazi protiv Belivuka prikupljeni, ali čini se, da oni glavni, tek slede. Ipak, poslednju reč o tome daće Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), koje bi trebalo da odluči da li su do sada prikupljeni tragovi dovoljni za podizanje optužnice, ali čini se, bar prema izjavi advokata, da do toga neće doći pre juna.

Podsetimo, Veljko Belivuk i članovi njegove kriminalne grupe uhapšeni su početkom februara ove godine u velikoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Pripadnici ove grupe sumnjiče se za najteža krivična dela, među kojima su ubistva, iznude i otmice.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ova grupa broji više od 20 članova, a po svemu sudeći, ona nije mogla da funkcioniše toliko dugo da nije imala podršku ljudi na visokim pozicijama u MUP-u Srbije.

O Belivuku se proteklih godina nebrojano puta govorilo u medijima. Radi se o vođi navijačke grupe „Janjičari“, sada „Prinicipi“, a kako su mediji svojevremeno pisali, sarađuje sa „kavačkim klanom“ iz Kotora u Crnoj Gori.

Belivuk se u žiži javnosti našao 2017. godine zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića, koje se dogodilo na šinama u centru Beograda, međutim, on je pravosnažno oslobođen sumnji za pomaganje u pomenutom postupku.

Takođe, pažnju javnosti zaokupirao je 2016., kada je pretučeno obezbeđenje direktora kluba Miloša Vazure na parkingu ispred Partizanovog stadiona. On je tada osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar