Crnogorska policija
Ilustracija Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Igor Božović (50), koji je danas zajedno sa sinom Vladimirom uhapšen u Portugaliji, zajedno sa Slobodanom Kašćelanom i Radojem Zvicerom važi za vođu kavačkog kriminalnog klana, a gotovo četiri godine nalazio se u bekstvu. Zbog rata sa "škaljarima", 2016. godine Jovan Jovanović, pripadnik škaljarskog klana, prosuo mu je vrelo ulje u lice, dok je bio na izdržavanju kazne zatvora.

Božović je uhapšen po poternici NCB Interpol Podgorica, a iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da su dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupa iz Kotora, uhapšeni u saradnji Nacionalne policije Portugalije, crnogorske policije i Europola. Božović je, zajedno sa sinom, prema saopštenju policije, lociran u portugalskom gradu Redondo, a tražen je zbog postupka koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, optužen je da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju, koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Inače, Viši sud u Podgorici rapisao je avgusta 2017. godine poternicu za Igorom Božovićem.

Optužnica je podignuta krajem maja 2017. godine dok se Božović nalazio na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora zbog trgovine skoro 36 kilograma kokaina.

On je, iako je nova optužnica u to vreme bila potvrđena, iz zatvora izašao početkom avgusta jer tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor, pisao je KRIK.

Nekoliko dana kasnije, na predlog specijalnog tužioca zakazano je ročište u vezi sa određivanjem pritvora, ali se Božović nije pojavio. Nije došao ni na sledeće, pa je Viši sud u Podgorici za njim raspisao poternicu.

Božovićev advokat Dragoljub Đukanović je nakon njegovog prvog nepojavljivanja na sudu za crnogorske medije rekao da nije tačno da je njegov klijent pobegao jer mu nije ni izrečena mera zabrane napuštanja zemlje.

Pošto Božović nije došao ni na drugo ročište, Đukanović je za „Vijesti“ izjavio „da je od porodice Božovića saznao da se Božović nalazi na lečenju u Beogradu”.

Božović je inače tokom novembra 2011. godine učestvovao u kupoprodaji 35, 9 kilograma kokaina.

On je, kako se navodi u presudi Višeg suda u Podgorici, za nepoznatu osobu iz Južne Amerike organizovao prevoz droge brodom do Kanarskih ostrva u Španiji, a potom i njenu prodaju za iznos od 20.000 evra.

Božović se u istrazi branio ćutanjem, ali je na suđenju priznao krivicu. Ispričao je da „zbog finansijske krize nije imao novca da kupi drogu, pa je dobio ponudu da za 10.000 evra pronađe kupca“.

Osuđivan je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, falsifikovanja dokumenata i nasilničkog ponašanja.

Tokom boravka u zatvoru u Spužu, Božovića je 2016. godine punom šerpom vrelog ulja polio Jovan Jovanović koji je, prema pisanju medija, pripadnik suparničkog škaljarskog klana. Jovanović je zbog ovog incidenta osuđen na 13 meseci zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar